Hiperérzékeny arcbőr – A jelek, tünetek és okok megértése, és a bőrápolás lehetőségei

6 perc olvasási idő
Tovább

Sok bőrbetegséggel ellentétben a hiperérzékeny arcbőrnek nincs szemmel látható jele, annak ellenére, hogy az érintettek nagyon kényelmetlenül élik meg ezt a bőrproblémát. Ráadásul ez egy elég gyakori probléma.Tanulmányok azt mutatják, hogy egyre több ember ismeri fel magán az érzékeny bőr tüneteit az iparosodott világban és a bőrgyógyászok a jegyzett esetek számának növekedéséről számolnak be. Mivel azonban a tünetek szubjektívek, pontos adatokkal nem rendelkezünk.

Jelek és tünetek

Mik a hiperérzékeny arcbőr jelei és tünetei?

A sérült bőrbarrier miatt a hiperérzékeny bőr sebezhetővé válik a külső hatásokkal szemben.

Az érzékeny bőr szélsőséges típusának, a hiperérzékeny bőrnek három állandó jele és tünete van, amit együttesen a Hiperérzékeny bőr háromszögének nevezzük: a legyengült, sérült bőrvédelem (ami még fogékonyabbá teszi a bőrt az irritációkra), a hiper-reaktív szenzoros rostok az epidermiszben és végül a bőrpír, amit gyakran gyulladás okoz.

A sérült bőrbarrier megnövekedett transz-epidermális vízvesztéshez vezethet, mely az arcbőr szárazságát okozhatja.

Lényeges, hogy az epidermiszben a hiper-reaktív szenzoros rostok gyorsabban és sokkal erőteljesebben reagálnak, mint normál bőr esetén. Ezért bármilyen kiváltó tényező hatására könnyen aktiválódnak, ami kellemetlen, többek között feszülő, égő és viszkető bőrérzetet vált ki.

A hiperérzékeny bőrhöz kapcsolódó kellemetlen érzések láthatatlanok, ezért szubjektívek.
A kiváltó okok miatt a kitágult erek szétterjedhetnek a couperosára hajlamos bőrön, de utána nem szűkülnek össze, mint a normál bőr esetén.

A szemmel nem látható tüneteket csak az érintettek beszámolói alapján lehet megítélni, ezért nehezebb pontos diagnózist felállítani, mivel a különböző embereknek különböző a fájdalomtűrése és mindenki máshogy éli meg a panaszokat.

A tünetek jönnek és elmúlnak, attól függően, hogy az egyén milyen mértékben teszi ki magát a kiváltó okoknak. A hiperérzékeny arcbőr rendkívül érzékeny a pszichológiai, környezeti, mechanikai és hormonális hatásokra, és gyakran olyan külső tényezőkre is reagál, mint a vegyi anyagok, illatok és tisztítószerek. Ezek a tényezők általában ártalmatlanok a normális, egészséges bőr számára.

A hiperérzékeny bőr gyakran hasonlít a száraz bőrhöz és a pattanásokra hajlamos bőrhöz. De sok esetben mind a két állapot fennáll a feszülő, égő érzések nélkül is, így ebből nem az következik, hogy minden száraz vagy pattanásos bőrű ember egyben hiperérzékeny bőrű is. Hasonlóan, a hiperérzékeny bőr hajlamos a bőrpírra, ami hajszálerek elpattanására (couperosa) vagy akár rosaceára hajlamos bőrhöz is vezethet. Itt is lehetséges ezen állapotok fennállása anélkül, hogy az arcbőr hiperérzékeny lenne.

A hiperérzékeny bőrön a bőrpír általában az arcon, a T-vonalban és az állon jelenik meg.

Tudjon meg többet a hiperérzékenységről általában.
Tudjon meg többet a bőrpírra hajlamos arcbőrről.
Tudjon meg többet a rosaceára és couperosára hajlamos bőrről.

Attention

Ha azt gyanítja, hogy rosaceája van, kérjen orvostól vagy bőrgyógyásztól tanácsot, mivel a korai kezelés csökkentheti a betegség súlyosbodását.

Okok És Kiváltó Okok

A hiperérzékenység okai és kiváltó okai

Bár a tünetek minden egyén esetében különböznek, a közös nevező minden hiperérzékeny arcbőrrel rendelkező embernél a folyamatos bizsergés, a feszülő, égő érzés. Néhány ember bőrszárazságot vagy pattanásokat is tapasztal, míg mások hajlamosak a bőrpírra (a hajszálerek elpattanása vagy rosacea miatt).

Ezeket a látható és láthatatlan tüneteket többféle belső és külső stresszfaktor is kiválthatja. Ismételten, ezek egyénenként különböznek, de vannak közös kiváltó okok, amelyek ronthatják a bőrállapotot. Ezek a következők:

A légszennyezés súlyosbíthatja a hiperérzékeny bőr tüneteit.
Pszichológiai okok, mint például a stressz, kiválthatnak hiperérzékeny bőrreakciókat.

A környezeti tényezők, mint például a drasztikus hőmérséklet ingadozás, a nagyon meleg és hideg hőmérséklet, a szél, a napsugárzás vagy a légszennyezés. Főleg a nagyvárosi, egyre növekvő légszennyezés lehet az egyik oka a hiperérzékeny arcbőrrel rendelkező emberek számának a növekedésében.

A külső tényezők, mint bizonyos kemikáliák vagy olyan kozmetikai összetevők, melyek irritálják a bőrt, mint pl. egyes tisztálkodószerek, illatanyagok, vagy a túlzottan klóros víz, forró fürdők, a zuhanyzás és az uszodák. Az utóbbi évek egyre növekvő allergiás reakcióval rendelkező egyének száma felhívta a figylemet a 'mentes' vagy '0%' vegyi anyagot tartalmazó kozmetikai termékek fontosságára, melyek limitált számú összetevőt tartalmaznak.

Pszichológiai okok, mint a stressz, a düh vagy egyéb intenzív érzelmek hiperérzékenységet válthatnak ki a bőrben, csakúgy, mint a hormonális hatások, mint pl. a menstruációs ciklus.

Mechanikai tényezők, ami nyomást fejt ki a bőrre. Ez tovább károsíthatja a már amúgy is sérült bőrbarriert és aktiválhatja a bőr mélyebb rétegeiben lévő szenzoros rostokat.

Kiváltó Tényezők

További kiváltó tényezők

Az általános szabály hiperérzékeny arcbőr esetében "a kevesebb több". Más szavakkal, az egyszerű dolgoknál kell maradni, és nem kell kitenni a bőrt olyan szükségtelen összetevőknek, mint például az illat- vagy színezőanyagok.

A hiperérzékeny bőrnek speciális, aktív bőrápolási rutinra van szüksége, amely minimalizálja a bőrreakciókat.
Az alkohol az egyik a sok kiváltó ok közül, ami súlyosbíthatja a hiperérzékeny bőr állapotát.

Továbbá, vigyázzon az étkezéssel, mivel a fűszeres ételek és az alkohol stresszfaktort jelenthet bőre számára.

Különböző emberek másképp reagálnak a különböző stimulánsokra, ezért fontos azonosítani azokat a tényezőket, amelyek a különböző egyénekre hatnak. Például kozmetikai és bőrápoló termékek esetében jó ötlet az új termékek egyesével való bevezetése, érdemes egy folttesztet végezni az alkaron az arcon történő használat előtt. A reakció nem feltétlenül jelenik meg azonnal, így egy új terméket csak azután használjunk rendszeresen, amikor már bebizonyosodott, hogy a korábban használt termékek nem okoznak mellékhatásokat.

Egy másik módja a kiváltó okok kiküszöbölésének a napló írás, amelyben feljegyezzük a napi hőmérsékletet, hogy mennyire tesszük ki magunkat a légszennyezés hatásának, az érzelmi állapotot, kozmetikai és tisztítószerek használatát, stb. és összehasonlítjuk ezeket a látható vagy láthatatlan reakciókkal. A kiváltó okok azonosításával életmódbeli változtatásokat is bevezethetünk, hogy csökkentsük ezen kiváltó tényezők bőrre gyakorolt ​​hatását. Például a pszichológiai tényezőket jóga vagy meditáció segítségével csökkenthetjük.

Vannak, akiknek a napozás, vagy akár bizonyos naptejekben levő FF összetevők is problémát jelentenek. De sok napozó termék "mentes" összetételű és szennyeződésmentes a csomagolásuk is.

Tudjon meg többet az arcbőr nap elleni védelméről.

Megoldások

Bőrápoló megoldások hiperérzékeny arcbőrre

A "hiperérzékeny" nem egy állandó bőrtípus, hanem inkább egy bőrállapot, amit vissza lehet hozni normál állapotba. Nem kell tehernek lennie. Egyszerűen speciális, proaktív bőrápolást igényel.

A hiperérzékeny arcbőr sikeres ápolásához fontos foglalkozni a hiperérzékeny bőr mindhárom jellemzőjével (együttesen a Hiperérzékeny bőr háromszögével):

  • Meggyengült bőrbarrier.A hiperérzékeny bőr jellemzője a sérült felhám, ezért a bőr hajlamosabb az irritációra.
  • Hiper-reaktív szenzoros rostok.Amikor a bőr érzékeny, a szenzoros rostok az epidermiszben gyorsabban és erőteljesebben reagálnak, mint normál bőr esetén, kellemetlen érzeteket okozva.
  • Bőrpír.A belső és külső tényezők kiválthatják a bőr stressz-szintjének emelkedését, bőrpírt előidézve.
A hiperérzékeny bőrnek magas a transz-epidermális vízvesztesége, így rendszeres hidratálást igényel.
A zöld fedőpigmentek eltakarják a bőrpírt.

A sérült bőrbarrier javítható rendszeres hidratálással, ami ellensúlyozza a transz-epidermális vízveszteséget és megakadályozza a bőr kiszáradását. A hiperérzékeny bőrre ajánlott arcápolási termékekben csak korlátozott számú összetevő ajánlott, hogy minimális legyen az intolerancia és az allergiás reakciók esélye. A termékek oxidációtól való védelme érdekében pedig szennyeződés-mentes csomagolás használata javasolt.

Az Eucerin® az új SymSitive* nevű aktív összetevőt használja a Hipérzékeny arcbőr termékcsalád termékeiben. A SymSitive* csökkenti a szenzoros rostok hiper-aktivitását és javítja a bőr érzékenységi küszöbét. Hatékony és azonnali irritációcsökkentő hatása van, ami megnyugtatja és hosszú távon enyhíti a bőr kellemetlen érzetét.

A bőrpírra hajlamos bőr esetében a licochalcone A, egy természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyag az, amely gyorsan megnyugtatja a bőrirritációt és láthatóan csökkenti a bőrpírt.

A gyulladás és bőrpír súlyosabb eseteiben, mint például a rosacea, a betegek el is szeretnék fedni a szemmel látható tüneteket. A hatékony fedőkozmetikumok, mint például az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25, olyan zöld fedőpigmenteket tartalmaz, melyek azonnal segítenek a bőrpír eltüntetésében, egyenletes tónusú arcbőrt eredményezve.

* = Symrise AG, Németország által bejegyzett védjegy

Építsd fel a bőrápolási rutint