Hiperérzékeny arcbőrű nő

Hiperérzékeny arcbőr A jelek, tünetek és okok megértése, és a bőrápolás lehetőségei

Sok bőrbetegséggel ellentétben a hiperérzékeny arcbőrnek nincs szemmel látható jele, annak ellenére, hogy az érintettek nagyon kényelmetlenül élik meg ezt a bőrproblémát. Ráadásul ez egy elég gyakori probléma.Tanulmányok azt mutatják, hogy egyre több ember ismeri fel magán az érzékeny bőr tüneteit az iparosodott világban és a bőrgyógyászok a jegyzett esetek számának növekedéséről számolnak be. Mivel azonban a tünetek szubjektívek, pontos adatokkal nem rendelkezünk.

Jelek és tünetek

Mik a hiperérzékeny arcbőr jelei és tünetei?

Az érzékeny bőr szélsőséges típusának, a hiperérzékeny bőrnek három állandó jele és tünete van, amit együttesen a Hiperérzékeny bőr háromszögének nevezzük: a legyengült, sérült bőrvédelem (ami még fogékonyabbá teszi a bőrt az irritációkra), a hiper-reaktív szenzoros rostok az epidermiszben és végül a bőrpír, amit gyakran gyulladás okoz.

A sérült bőrbarrier megnövekedett transz-epidermális vízvesztéshez vezethet, mely az arcbőr szárazságát okozhatja.

Lényeges, hogy az epidermiszben a hiper-reaktív szenzoros rostok gyorsabban és sokkal erőteljesebben reagálnak, mint normál bőr esetén. Ezért bármilyen kiváltó tényező hatására könnyen aktiválódnak, ami kellemetlen, többek között feszülő, égő és viszkető bőrérzetet vált ki.

A sérült bőrbarrier miatt a hiperérzékeny bőr sebezhetővé válik a külső hatásokkal szemben.

A szemmel nem látható tüneteket csak az érintettek beszámolói alapján lehet megítélni, ezért nehezebb pontos diagnózist felállítani, mivel a különböző embereknek különböző a fájdalomtűrése és mindenki máshogy éli meg a panaszokat.

A tünetek jönnek és elmúlnak, attól függően, hogy az egyén milyen mértékben teszi ki magát a kiváltó okoknak. A hiperérzékeny arcbőr rendkívül érzékeny a pszichológiai, környezeti, mechanikai és hormonális hatásokra, és gyakran olyan külső tényezőkre is reagál, mint a vegyi anyagok, illatok és tisztítószerek. Ezek a tényezők általában ártalmatlanok a normális, egészséges bőr számára.

A hiperérzékeny bőr gyakran hasonlít a száraz bőrhöz és a pattanásokra hajlamos bőrhöz. De sok esetben mind a két állapot fennáll a feszülő, égő érzések nélkül is, így ebből nem az következik, hogy minden száraz vagy pattanásos bőrű ember egyben hiperérzékeny bőrű is. Hasonlóan, a hiperérzékeny bőr hajlamos a bőrpírra, ami hajszálerek elpattanására (couperosa) vagy akár rosaceára hajlamos bőrhöz is vezethet. Itt is lehetséges ezen állapotok fennállása anélkül, hogy az arcbőr hiperérzékeny lenne.

A hiperérzékeny bőrön a bőrpír általában az arcon, a T-vonalban és az állon jelenik meg.

Tudjon meg többet a hiperérzékenységről általában.
Tudjon meg többet a bőrpírra hajlamos arcbőrről.
Tudjon meg többet a rosaceára és couperosára hajlamos bőrről.

A hiperérzékeny bőrhöz kapcsolódó kellemetlen érzések láthatatlanok, ezért szubjektívek.
A kiváltó okok miatt a kitágult erek szétterjedhetnek a couperosára hajlamos bőrön, de utána nem szűkülnek össze, mint a normál bőr esetén.

Ha azt gyanítja, hogy rosaceája van, kérjen orvostól vagy bőrgyógyásztól tanácsot, mivel a korai kezelés csökkentheti a betegség súlyosbodását.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ OKOK

A hiperérzékenység okai és kiváltó okai

Bár a tünetek minden egyén esetében különböznek, a közös nevező minden hiperérzékeny arcbőrrel rendelkező embernél a folyamatos bizsergés, a feszülő, égő érzés. Néhány ember bőrszárazságot vagy pattanásokat is tapasztal, míg mások hajlamosak a bőrpírra (a hajszálerek elpattanása vagy rosacea miatt).

Ezeket a látható és láthatatlan tüneteket többféle belső és külső stresszfaktor is kiválthatja. Ismételten, ezek egyénenként különböznek, de vannak közös kiváltó okok, amelyek ronthatják a bőrállapotot. Ezek a következők:

A környezeti tényezők, mint például a drasztikus hőmérséklet ingadozás, a nagyon meleg és hideg hőmérséklet, a szél, a napsugárzás vagy a légszennyezés. Főleg a nagyvárosi, egyre növekvő légszennyezés lehet az egyik oka a hiperérzékeny arcbőrrel rendelkező emberek számának a növekedésében.

A külső tényezők, mint bizonyos kemikáliák vagy olyan kozmetikai összetevők, melyek irritálják a bőrt, mint pl. egyes tisztálkodószerek, illatanyagok, vagy a túlzottan klóros víz, forró fürdők, a zuhanyzás és az uszodák. Az utóbbi évek egyre növekvő allergiás reakcióval rendelkező egyének száma felhívta a figylemet a 'mentes' vagy '0%' vegyi anyagot tartalmazó kozmetikai termékek fontosságára, melyek limitált számú összetevőt tartalmaznak.

Pszichológiai okok, mint a stressz, a düh vagy egyéb intenzív érzelmek hiperérzékenységet válthatnak ki a bőrben, csakúgy, mint a hormonális hatások, mint pl. a menstruációs ciklus.

Mechanikai tényezők, ami nyomást fejt ki a bőrre. Ez tovább károsíthatja a már amúgy is sérült bőrbarriert és aktiválhatja a bőr mélyebb rétegeiben lévő szenzoros rostokat.

A légszennyezés súlyosbíthatja a hiperérzékeny bőr tüneteit.
Pszichológiai okok, mint például a stressz, kiválthatnak hiperérzékeny bőrreakciókat.
KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

További kiváltó tényezők

Az általános szabály hiperérzékeny arcbőr esetében "a kevesebb több". Más szavakkal, az egyszerű dolgoknál kell maradni, és nem kell kitenni a bőrt olyan szükségtelen összetevőknek, mint például az illat- vagy színezőanyagok.

Továbbá, vigyázzon az étkezéssel, mivel a fűszeres ételek és az alkohol stresszfaktort jelenthet bőre számára.

Különböző emberek másképp reagálnak a különböző stimulánsokra, ezért fontos azonosítani azokat a tényezőket, amelyek a különböző egyénekre hatnak. Például kozmetikai és bőrápoló termékek esetében jó ötlet az új termékek egyesével való bevezetése, érdemes egy folttesztet végezni az alkaron az arcon történő használat előtt. A reakció nem feltétlenül jelenik meg azonnal, így egy új terméket csak azután használjunk rendszeresen, amikor már bebizonyosodott, hogy a korábban használt termékek nem okoznak mellékhatásokat.

Egy másik módja a kiváltó okok kiküszöbölésének a napló írás, amelyben feljegyezzük a napi hőmérsékletet, hogy mennyire tesszük ki magunkat a légszennyezés hatásának, az érzelmi állapotot, kozmetikai és tisztítószerek használatát, stb. és összehasonlítjuk ezeket a látható vagy láthatatlan reakciókkal. A kiváltó okok azonosításával életmódbeli változtatásokat is bevezethetünk, hogy csökkentsük ezen kiváltó tényezők bőrre gyakorolt ​​hatását. Például a pszichológiai tényezőket jóga vagy meditáció segítségével csökkenthetjük.

Vannak, akiknek a napozás, vagy akár bizonyos naptejekben levő FF összetevők is problémát jelentenek. De sok napozó termék "mentes" összetételű és szennyeződésmentes a csomagolásuk is.

Tudjon meg többet az arcbőr nap elleni védelméről.

A hiperérzékeny bőrnek speciális, aktív bőrápolási rutinra van szüksége, amely minimalizálja a bőrreakciókat.
Az alkohol az egyik a sok kiváltó ok közül, ami súlyosbíthatja a hiperérzékeny bőr állapotát.
MEGOLDÁSOK

Bőrápoló megoldások hiperérzékeny arcbőrre

A "hiperérzékeny" nem egy állandó bőrtípus, hanem inkább egy bőrállapot, amit vissza lehet hozni normál állapotba. Nem kell tehernek lennie. Egyszerűen speciális, proaktív bőrápolást igényel.

A hiperérzékeny arcbőr sikeres ápolásához fontos foglalkozni a hiperérzékeny bőr mindhárom jellemzőjével (együttesen a Hiperérzékeny bőr háromszögével):

  • Meggyengült bőrbarrier.A hiperérzékeny bőr jellemzője a sérült felhám, ezért a bőr hajlamosabb az irritációra.
  • Hiper-reaktív szenzoros rostok.Amikor a bőr érzékeny, a szenzoros rostok az epidermiszben gyorsabban és erőteljesebben reagálnak, mint normál bőr esetén, kellemetlen érzeteket okozva.
  • Bőrpír.A belső és külső tényezők kiválthatják a bőr stressz-szintjének emelkedését, bőrpírt előidézve.

A sérült bőrbarrier javítható rendszeres hidratálással, ami ellensúlyozza a transz-epidermális vízveszteséget és megakadályozza a bőr kiszáradását. A hiperérzékeny bőrre ajánlott arcápolási termékekben csak korlátozott számú összetevő ajánlott, hogy minimális legyen az intolerancia és az allergiás reakciók esélye. A termékek oxidációtól való védelme érdekében pedig szennyeződés-mentes csomagolás használata javasolt.

Az Eucerin® az új SymSitive* nevű aktív összetevőt használja a Hipérzékeny arcbőr termékcsalád termékeiben. A SymSitive* csökkenti a szenzoros rostok hiper-aktivitását és javítja a bőr érzékenységi küszöbét. Hatékony és azonnali irritációcsökkentő hatása van, ami megnyugtatja és hosszú távon enyhíti a bőr kellemetlen érzetét.

A bőrpírra hajlamos bőr esetében a licochalcone A, egy természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatóanyag az, amely gyorsan megnyugtatja a bőrirritációt és láthatóan csökkenti a bőrpírt.

A gyulladás és bőrpír súlyosabb eseteiben, mint például a rosacea, a betegek el is szeretnék fedni a szemmel látható tüneteket. A hatékony fedőkozmetikumok, mint például az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25, olyan zöld fedőpigmenteket tartalmaz, melyek azonnal segítenek a bőrpír eltüntetésében, egyenletes tónusú arcbőrt eredményezve.

* = Symrise AG, Németország által bejegyzett védjegy

A hiperérzékeny bőrnek magas a transz-epidermális vízvesztesége, így rendszeres hidratálást igényel.
A zöld fedőpigmentek eltakarják a bőrpírt.