Öregedő bőr – Megelőzés

4 perc olvasási idő
Tovább

Bőrünk 25 éves korunk táján kezd öregedni. Az általános bőröregedés okai nagy vonalakban két csoportba sorolhatók: vannak belső és külső tényezők. A belső tényezők éveink számával és genetikai jellemzőinkkel függenek össze, azaz eleve adottak, és nem tudjuk megváltoztatni őket. Azonban a külső tényezőket képesek vagyunk befolyásolni a megelőzés holisztikus megközelítése révén.

Az öregedő bőr szerkezete

Így öregszik a bőr struktúrája

Az öregedést a szervezetünkben rejlő belső okok és az életmóddal kapcsolatos külső okok együttes hatása idézi elő. Az általános bőröregedés a bőr szerkezetének minden részét érinti.

A bőröregedés minden réteget eltérő módon érint (1. Epidermális rétegek, 2. Dermális rétegek, 3. Szubdermális rétegek).

A bőr három különböző rétegből áll: az epidermális, a dermális és a szubdermális rétegből. Az öregedés mindegyik rétegben végbemehet, és mindhárom réteg az idősödésnek más-más látható jelét mutatja.

Epidermális rétegek
• Változások: Lassabb sejtmegújulás, csökkent mértékű lipidtermelés.
• Külső jelek: Érdesebb, szárazabb bőrfelület apró barázdákkal és ráncokkal. Az UV-fényre való érzékenység megnő, a gyógyulási folyamatok hatékonysága romlik, a bőr hajlamosabbá válik a fertőzésekre.

Dermális rétegek
• Változások: A kollagén mennyisége évente 1%-kal csökken, és az elasztin szintje is visszaesik. A vérkeringés romlik.
• Külső jelek: A bőr kevésbé rugalmas, nagyobb a károsodás valószínűsége és megnő a hajlam a ráncképződésre. A bőr feszessége és ragyogása csökken. Halványul a fiatal bőrre jellemző sugárzóan rózsás árnyalat.

Szubdermális rétegek
• Változások: A zsírsejtek száma és mérete egyaránt csökken. Kisebb a differenciálódási kapacitás.
• Külső jelek: A bőr feszessége csökken, mélyebb ráncok alakulnak ki, az arc beesetté válik. A sebgyógyulás hatékonysága romlik.
 

Megoldások

Hogyan előzzük meg az idő előtti öregedést?

Az öregedés természetes, elkerülhetetlen folyamat. Azonban az általános bőröregedés látható jelei csökkenthetők. Hasznos lehet áttekinteni az életmódnak azokat a jellemzőit, melyek hatással vannak a bőrre. E külső tényezők mindegyike szabadgyököket hoz létre a szervezetben; ezt a folyamatot hívjuk oxidatív stressznek. A szabadgyökök a hámsejtek minden részét károsítják, és ennek hatására korábban jelennek meg az öregedés látható jelei: a ráncok, valamint a bőrtömörség, a ragyogás és a feszesség csökkenése.

Kerülje a túlzott napsugárzást

A bőrt hosszú ideig vagy napi rendszerességgel érő napsugárzás fény okozta öregedést idéz elő.
Nagyon fontos a fényvédelem következetes alkalmazása.

Ha a bőr hosszú ideig vagy napi rendszerességgel napsugárzásnak van kitéve, elindulhat egy folyamat, melyet fény okozta öregedésnek hívnak, és amelyet az oxidatív stressz okoz. Nem szabad alábecsülni a napfény hatását az általános bőröregedésre.  

A bőr idő előtti öregedéséért 80%-ban az UV-sugarak károsító hatása a felelős.

 

Noha a bőr képes megvédeni magát a naptól a lebarnulás és az epidermisz megvastagodása révén, ennek a védelemnek van egy határa. Ez a határ egyénenként változó, és ha túllépik, az eredmény a bőr maradandó károsodása és az öregedés jeleinek gyorsabb ütemű megjelenése lehet.

Bármikor, amikor napfény éri a bőrünket, akár télen is, a bőrünk ki van téve a káros UV-sugaraknak. Itt többet is megtudhat az UVA- és UVB-sugaraknak a bőrre gyakorolt hatásairól. Az UV-sugarak barnulást, napégést, pigmentfoltokat, bőröregedést, sőt a legrosszabb esetben akár még bőrrákot is okozhatnak. A fényvédelem következetes alkalmazására van szükség ahhoz, hogy a nap károsító hatását csökkenteni lehessen, ezért a megfelelő fényvédő termékek használatát a mindennapi bőrápolási rutin részévé kell tenni. A megfelelő fényvédőt a bőrtípus, a pigmentáció típusa és az adott földrajzi helyre jellemző napsugárzás intenzitásának figyelembevételével lehet kiválasztani.
 
 

Szokjon le a dohányzásról!

A cigarettában levő vegyi anyagok és nikotin a szennyezett levegőhöz hasonlóan oxidatív stresszt idéznek elő. A dohányzás abbahagyása fontos részét képezi az általános bőröregedés késleltetését célzó holisztikus megközelítésnek.

A helyes bőrápolási rutin

A jó arctisztító gyengéd és nem szárítja a bőrt.
A jó arcápolási rutin az ápolás fázisában kulcsfontosságú hatóanyagokat juttat a bőrbe, melyek késleltetik az öregedési folyamatot.

Az általános bőröregedés már 25 éves korban elkezdődik, ezért amilyen hamar csak lehet, megelőző lépéseket kell tenni, hogy lelassíthassuk a folyamatot, és megelőzzük a jövőbeli károsodást. Ha megfelelő bőrápolási rutint követve gondoskodunk bőrünkről, késleltethetjük az általános bőröregedés jeleinek kialakulását. Az alkalmazott termékeket aszerint kell kiválasztani, hogy mi jelenti a legnagyobb gondot az öregedéssel kapcsolatban: a ráncok, a feszesség csökkenése vagy a bőrtömörség és a ragyogás csökkenése.

• Az első lépés az arc megtisztítása egy olyan termékkel, amely anélkül távolítja el a sminket és a szennyeződéseket, hogy ez megviselné a bőrt. Az arctisztító legyen kímélő és ne szárítsa a bőrt.
• A megfelelő arctonik használata kitisztítja a bőrt és előkészíti a következő lépésre.
• Az ápoló termék megadja a bőrnek a szükségleteinek megfelelő tápanyagokat és hidratálást. Ez segít ellensúlyozni az öregedésnek azt a hatását, melyet a korral járó bőrszárazságnak neveznek.
• Ha a bőrt várhatóan napsugárzás éri, az ápoló termék előtt hatékony, kifejezetten az arcra kifejlesztett fényvédőt kell felvinni, függetlenül attól, hogy mi jelenti az öregedéssel kapcsolatos legfőbb gondot.

Egészséges táplálkozás

A friss gyümölcsök és zöldségek gazdagok az olyan antioxidánsokban, mint a C-, A- és E-vitamin.

Az egészséges bőrnek a belülről érkező hidratálásra is szüksége van.

Az ivás elősegíti a bőr hidratálását.

Az oxidatív stressz káros hatással van a bőrre, ám a megfelelő ételek fogyasztása segíthet kordában tartani ezt a folyamatot. A sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend gazdag antioxidánsokban és mikrotápanyagokban. Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket. Ha átalakítja étrendjét, és növeli a kulcsfontosságú táplálékok fogyasztását, nemcsak a külső hatásra kialakuló oxidatív stressz által okozott öregedést lassíthatja le, hanem hatással lehet az általános bőröregedés belső tényezőire is.

 

Építsd fel a bőrápolási rutint