Női arc

Öregedő bőr Megelőzés

Bőrünk 25 éves korunk táján kezd öregedni. Az általános bőröregedés okai nagy vonalakban két csoportba sorolhatók: vannak belső és külső tényezők. A belső tényezők éveink számával és genetikai jellemzőinkkel függenek össze, azaz eleve adottak, és nem tudjuk megváltoztatni őket. Azonban a külső tényezőket képesek vagyunk befolyásolni a megelőzés holisztikus megközelítése révén.

Az öregedő bőr szerkezete

Így öregszik a bőr struktúrája

Az öregedést a szervezetünkben rejlő belső okok és az életmóddal kapcsolatos külső okok együttes hatása idézi elő. Az általános bőröregedés a bőr szerkezetének minden részét érinti.

A bőr három különböző rétegből áll: az epidermális, a dermális és a szubdermális rétegből. Az öregedés mindegyik rétegben végbemehet, és mindhárom réteg az idősödésnek más-más látható jelét mutatja.

Epidermális rétegek
• Változások: Lassabb sejtmegújulás, csökkent mértékű lipidtermelés.
• Külső jelek: Érdesebb, szárazabb bőrfelület apró barázdákkal és ráncokkal. Az UV-fényre való érzékenység megnő, a gyógyulási folyamatok hatékonysága romlik, a bőr hajlamosabbá válik a fertőzésekre.

Dermális rétegek
• Változások: A kollagén mennyisége évente 1%-kal csökken, és az elasztin szintje is visszaesik. A vérkeringés romlik.
• Külső jelek: A bőr kevésbé rugalmas, nagyobb a károsodás valószínűsége és megnő a hajlam a ráncképződésre. A bőr feszessége és ragyogása csökken. Halványul a fiatal bőrre jellemző sugárzóan rózsás árnyalat.

Szubdermális rétegek
• Változások: A zsírsejtek száma és mérete egyaránt csökken. Kisebb a differenciálódási kapacitás.
• Külső jelek: A bőr feszessége csökken, mélyebb ráncok alakulnak ki, az arc beesetté válik. A sebgyógyulás hatékonysága romlik.
 
A bőr és a bőrrétegek rajzos illusztrációja.
A bőröregedés minden réteget eltérő módon érint (1. Epidermális rétegek, 2. Dermális rétegek, 3. Szubdermális rétegek).
MEGOLDÁSOK

Hogyan előzzük meg az idő előtti öregedést?

Az öregedés természetes, elkerülhetetlen folyamat. Azonban az általános bőröregedés látható jelei csökkenthetők. Hasznos lehet áttekinteni az életmódnak azokat a jellemzőit, melyek hatással vannak a bőrre. E külső tényezők mindegyike szabadgyököket hoz létre a szervezetben; ezt a folyamatot hívjuk oxidatív stressznek. A szabadgyökök a hámsejtek minden részét károsítják, és ennek hatására korábban jelennek meg az öregedés látható jelei: a ráncok, valamint a bőrtömörség, a ragyogás és a feszesség csökkenése.

Kerülje a túlzott napsugárzást

Ha a bőr hosszú ideig vagy napi rendszerességgel napsugárzásnak van kitéve, elindulhat egy folyamat, melyet fény okozta öregedésnek hívnak, és amelyet az oxidatív stressz okoz. Nem szabad alábecsülni a napfény hatását az általános bőröregedésre.  

A bőr idő előtti öregedéséért 80%-ban az UV-sugarak károsító hatása a felelős.

 

Noha a bőr képes megvédeni magát a naptól a lebarnulás és az epidermisz megvastagodása révén, ennek a védelemnek van egy határa. Ez a határ egyénenként változó, és ha túllépik, az eredmény a bőr maradandó károsodása és az öregedés jeleinek gyorsabb ütemű megjelenése lehet.

Bármikor, amikor napfény éri a bőrünket, akár télen is, a bőrünk ki van téve a káros UV-sugaraknak. Itt többet is megtudhat az UVA- és UVB-sugaraknak a bőrre gyakorolt hatásairól. Az UV-sugarak barnulást, napégést, pigmentfoltokat, bőröregedést, sőt a legrosszabb esetben akár még bőrrákot is okozhatnak. A fényvédelem következetes alkalmazására van szükség ahhoz, hogy a nap károsító hatását csökkenteni lehessen, ezért a megfelelő fényvédő termékek használatát a mindennapi bőrápolási rutin részévé kell tenni. A megfelelő fényvédőt a bőrtípus, a pigmentáció típusa és az adott földrajzi helyre jellemző napsugárzás intenzitásának figyelembevételével lehet kiválasztani.
 
 
Fehér fejdíszben lévő nő.
A bőrt hosszú ideig vagy napi rendszerességgel érő napsugárzás fény okozta öregedést idéz elő.
Egy nő fényvédő sprayt visz fel az alkarjára.
Nagyon fontos a fényvédelem következetes alkalmazása.

Szokjon le a dohányzásról!

A cigarettában levő vegyi anyagok és nikotin a szennyezett levegőhöz hasonlóan oxidatív stresszt idéznek elő. A dohányzás abbahagyása fontos részét képezi az általános bőröregedés késleltetését célzó holisztikus megközelítésnek.

A helyes bőrápolási rutin

Az általános bőröregedés már 25 éves korban elkezdődik, ezért amilyen hamar csak lehet, megelőző lépéseket kell tenni, hogy lelassíthassuk a folyamatot, és megelőzzük a jövőbeli károsodást. Ha megfelelő bőrápolási rutint követve gondoskodunk bőrünkről, késleltethetjük az általános bőröregedés jeleinek kialakulását. Az alkalmazott termékeket aszerint kell kiválasztani, hogy mi jelenti a legnagyobb gondot az öregedéssel kapcsolatban: a ráncok, a feszesség csökkenése vagy a bőrtömörség és a ragyogás csökkenése.

• Az első lépés az arc megtisztítása egy olyan termékkel, amely anélkül távolítja el a sminket és a szennyeződéseket, hogy ez megviselné a bőrt. Az arctisztító legyen kímélő és ne szárítsa a bőrt.
• A megfelelő arctonik használata kitisztítja a bőrt és előkészíti a következő lépésre.
• Az ápoló termék megadja a bőrnek a szükségleteinek megfelelő tápanyagokat és hidratálást. Ez segít ellensúlyozni az öregedésnek azt a hatását, melyet a korral járó bőrszárazságnak neveznek.
• Ha a bőrt várhatóan napsugárzás éri, az ápoló termék előtt hatékony, kifejezetten az arcra kifejlesztett fényvédőt kell felvinni, függetlenül attól, hogy mi jelenti az öregedéssel kapcsolatos legfőbb gondot.

Egy nő mossa az arcát
A jó arctisztító gyengéd és nem szárítja a bőrt.
Egy nő krémet visz fel az arcára.
A jó arcápolási rutin az ápolás fázisában kulcsfontosságú hatóanyagokat juttat a bőrbe, melyek késleltetik az öregedési folyamatot.

Egészséges táplálkozás

Az egészséges bőrnek a belülről érkező hidratálásra is szüksége van.

Az ivás elősegíti a bőr hidratálását.

Az oxidatív stressz káros hatással van a bőrre, ám a megfelelő ételek fogyasztása segíthet kordában tartani ezt a folyamatot. A sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend gazdag antioxidánsokban és mikrotápanyagokban. Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket. Ha átalakítja étrendjét, és növeli a kulcsfontosságú táplálékok fogyasztását, nemcsak a külső hatásra kialakuló oxidatív stressz által okozott öregedést lassíthatja le, hanem hatással lehet az általános bőröregedés belső tényezőire is.

 

Almát fogyasztó nő
A friss gyümölcsök és zöldségek gazdagok az olyan antioxidánsokban, mint a C-, A- és E-vitamin.