Tudósok laboratóriumban

Mi a tudományos háttere az Eucerin® pH5 termékeknek?

Az érzékeny bőr különleges ápolást igényel. Az Eucerin® ezért is alkalmazza szaktudását a jól tolerálható és hatékony termékek kialakításában már az 1950-es évek óta. Az úttörő szellemiség mutatta az irányt, eleinte a pH5 krémekkel, majd az 1970-es években már testápolási termékek széles kínálatával. Azonban az igazi áttörést a kutatási módszerek fejlődése hozta el, mivel ezek révén három olyan összetevőt is sikerült felfedezni, melyek egyrészt bizonyítottan védik a bőr savköpenyét, másrészt belülről aktiválják a természetes enzim-tevékenységet.

A bőrrel kapcsolatos kutatások nehézségei

Az érzékeny bőr férfiakat és nőket egyaránt gyakran érintő probléma, mely bármilyen korban és a test bármely területén előfordulhat. Mivel kialakulása kiszámíthatatlan, pirosnak és hámlónak tűnhet, érzetre pedig száraz és viszkető lehet. Ez jelentős kényelmetlenséget okozhat. Okait ugyanakkor csak nemrégiben kezdték el jobban megérteni, így derült ki, hogy a bőr pH-szintje fontos szerepet tölt be.

Több mint száz éve ismeretes tény, hogy a bőr rendelkezik egy védő funkciót betöltő savköpennyel, vagyis hidrolipid filmréteggel, melynek pH-értéke 5 körül van. Ez az enyhén savas pH csak a bőr felszínében tűnt releváns tényezőnek, mely megvédi a bőrt a mikrobiális fertőzéstől és az alkalinos irritáló anyagoktól.

Azonban újabb  kutatások kimutatták, hogy a savas környezet fontos az olyan funkciók esetében is, melyek a savköpeny alatt, a szarurétegben vagy más nevén a stratum corneum-ban működnek. Idetartozik a bőrhámlás, vagyis a deszkvamáció és az optimális nedvességszint fenntartása az áteresztő lipidek által.

"E tünetek mindegyike az enzim-aktivitástól függ" - mondja Alexander Filbry, PhD, az Eucerin® testápolók termékfejlesztési osztályának vezetője. "A pH-szintekben bekövetkező bárminemű változás csökkenti ezt az aktivitást, mely vízveszteséget, érdes bőrt és az irritatív anyagok behatolását eredményezi. A mi célunk tehát az volt, hogy azonosítsuk azokat az aktív összetevőket, melyek e tünetek mindegyikét képesek megcélozni, és serkentik a bőr saját enzimjeit, hogy az újra védeni tudja magát, így pedig lehetővé váljon akár az érzékeny bőr elkerülése is."

"A három összetevő egyéni tulajdonságai ígéretesnek mutatkoztak. A dexpanthenol serkenti a bőr regenerációját, valamint erős, a glicerinével azonos, oldószer hatása is tudományosan bizonyított" - mondja Filbry. "A pH5 citrát puffer pedig a bőr természetes savasságát állítja helyre. Azonban ahhoz, hogy lássuk, ezek az összetevők miként hatnak az enzim-aktivitásra, új tesztelési módszert kellett kitalálnunk."

Az Eucerin® Bőrkutatási központjának laborja Hamburgban
A Beiersdorf Bőrkutatási központjának laborja Hamburgban
Kutató nő mikroszkóppal
Kutatóinknak sikerült olyan hatóanyagokat felfedezniük, melyek támogatják a bőr saját védelmi rendszerét.

Egy díjnyertes teszt-módszer

Ennek eredménye lett egy új ex vivo módszer, melyet tripszin vizsgálatnak (trypsin assay) nevezünk. Ezt az új módszert ugyanaz a csapat dolgozta ki az Eucerin®-nél, mint amelyik 2004-ben a Kozmetikai Kutatók Társaságától megkapta a legjobb tanulmány díjat. A vizsgálat a tripszinre, a stratum corneum egyik legfontosabb enzimének funkciójára fókuszál; ez az enzim kulcsszerepet tölt be a korneociták (a stratum corneum-ot alkotó elhalt bőrsejtek) termelésében és elhullajtásában.

"A vizsgálat során, a résztvevők felkarjait vízzel vagy termékformulákkal  ismételten megmostuk, majd kivonatot képeztünk a szaruréteg legfelsőbb rétegeiből, hogy meghatározhassuk a tripszin-enzimek tevékenységét," magyarázza Wolber a vizsgálat lényegét. Ez az új módszer magasabb enzimaktivitást mutatott ki az enyhébb felületaktív anyagok savas pH-szintű alkalmazását követően.

"Ezek után megvizsgáltuk a savas oldószer aktív kombinációinak enzim-védelmét és aktiváló hatóerejét. Az eredmények elismerésre méltóak voltak, mivel az aktivitás nagy mértékben nőtt."

"Természetesen büszkék vagyunk rá, hogy az Eucerin® e tesztelési módszerét nemzetközileg is elismerik. Azonban még fontosabb az, hogy az Eucerin® pH5 Enzim-Védelmi rendszert tartalmazó termékeiben lévő hatóanyagok hatásosan működnek együtt a bőr természetes védelmének belülről kifelé történő megerősítésében."

Mikroszkóp részei
Az Eucerin® egy új ex vivo tesztelési módszert fejlesztett ki az enzim-atkivitás meghatározására.