Nő vállára néz le

Napallergia - PLE és egyéb napallergiák A tünetek felismerése és az okok megértése

A népesség körülbelül 1/5-e szenved napallergiától, vagy más néven polimorf fényérzékenységtől vagy fénykiütésektől (PLE). Tünetei gyakran kellemetlenek és zavaróak lehetnek, mivel általában jól látható testrészeken, például a karokon vagy a mellkason jelennek meg. Ám szerencsére a probléma okainak egyre jobb megértése hatékony kezelési módszerek kialakítását eredményezi.

Mi a polimorf fénykiütés (PLE)?

A PLE a leggyakoribb fotodermatózis, egy olyan bőrrendellenesség, amit az UV-sugárzás vált ki. Visszatérő és késleltetett tünetek jellemzik, amelyek általában egy vagy két nappal a napon való tartózkódás után jelentkeznek, és erősségük változhat az enyhe kiütésektől egészen a súlyosan felhólyagosodott bőrig.
Tudjon meg többet a napsugárzás testre gyakorolt hatásairól.

Nagyobb valószínűséggel érinti a fiatal nőket és a világos bőrűeket ez a probléma.

A tünetek általában tavasszal jelennek meg, a téli időszak után, mikor a bőrt az addig fedő ruhatakaró helyett tavasszal hirtelen napsütés éri. Akár még az ablakon keresztül beszűrődő napfény is kiválthatja. Ha a napon töltött idő hosszabb, a tünetek rosszabbodhatnak. A tünetek pedig valószínúleg minden évben kiújulnak. Azonban a PLE egyáltalán nem fertőző és semmilyen bizonyított kapcsolat nem található közte és a bőrrák között.

Közeli kép a PLE-ről
A PLE tünetei visszatérőek és csak egy-két nappal azután jelennek meg, hogy a bőrt UV-sugárzás érte.
A tavaszi napsütés
A PLE által leginkább a fiatal nők és a világos bőrű emberek érinettek, a probléma pedig leggyakrabban tavasszal fordul elő.

Mik a PLE tünetei?

A PLE tünetei különbözőek lehetnek. Ide tartozik a dudorodó kiütés, bőrpirosság, felhólyagosodás vagy kipattogás; ezeket általában intenzív bőrirritáció kíséri. A súlyosabb esetekben jóval nagyobb, vérző sebek alakulhatnak ki. A leggyakrabban érintett területek a karok asló része, a mellkas és a kevésbé gyakori, az arc.

Mi okozza a PLE-t?

A PLE okai nem teljesen ismertek. Azonban a mostani kutatások tükrében sejthető, hogy a bőrben zajló funkcionális folyamatok megváltoznak a PLE-vel rendelkező embereknél.

  1. UV-sugárzás - különösen a nagyobb hullámhosszú UVA-sugarak (amelyek az emberek 80%-ánál váltják ki a PLE-t) hatolnak a bőr mélyére, ahol károsodást okoznak a sejtekben.
  2. Az UV-sugárzás okozta szabadgyökök erősen reaktív kémiai összetevőket alkotnak, amelyek az oxidatív stresszért felelősek és szintén a sejtek sérüléséhez vezetnek.
  3. Friss kutatások kimutatták, hogy a PLE-vel küzdő emberek sejtszintű védekezése meggyengül, amely bőrüket képtelenné teszi, hogy a szabadgyökökkel szemben ellenálljanak.
  4. A napsugárzás hatására az ő bőrük túlzott immunaktivitással válaszol, amely piros és gyulladt bőrhöz vezet.

A napsugárzás káros hatásai
Az UV-sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe is behatol, így tartós károsodást okozhat.

Hogyan lehet a PLE-t megelőzni?

A PLE megjelenése megelőzhető fényvédő termékek használatával (lásd alább), a napon való tartózkodás csökkentésével, különösen de. 11 és du. 3 óra között, valamint fényvédő ruházat viselésével.
Súlyos PLE-k eseteiben a fényterápia kora tavasszal még segítséget jelenthet.
Ilyenkor a bőr fokozatosan lesz kitéve UV-sugarzásnak, hogy egyre inkább képessé váljon a napfény tolerálására. Néhány PLE-vel küzdő ember arról számolt be, hogy fényallergiája idővel enyhült, bizonyos esetekben teljesen meg is szűnt.

Hogyan lehet a PLE-t kezelni?

A PLE hirtelen kiújulása intenzív viszketést okozhat. A bőrnyugtató testápolók csökkenthetik az irritációt, csakúgy, mint a helyileg alkalmazott szteroidos krémek is.
A speciális fényvédő termékek játszák a legfőbb szerepet a tünetek enyhítésében és a probléma kiújulásának elkerülésében egyaránt.

Bőrdiagram

Az Eucerin® olyan napozó terméket fejlesztett ki, amely erős antioxidáns hatóanyagokat, mint az alfa-glükozil rutin (AGR) és a gyulladáscsökkentő licochalcone A, tartalmaz. Az Eucerin® Sun Napallergia elleni krém-gél FF50 termék természetes antioxidáns hatóanyagai behatolnak a bőr felső rétegébe, hogy erősítsék a sejtszintű védelmi rendszert és megakadályozzák a sejtek gyulladásos reakcióit. A hatóanyagok semlegesítik a szabadgyököket és a bőr saját sejtvédelme is megerősödik.

A napallergia más típusai

Ugyan a PLE feltehetőleg a napallergiával rendelkezők 90%-át érinti, más bőrállapotok is ehhez hasonló tünetekkel járhatnak.

Az acne aestivalis (mallorca akné) kialakulásában nem csak az UV-sugarak játszanak szerepet, hanem bizonyos összetevőkkel rendelkező kozmetikumokkal/fényvédő termékekkel való érintkezés is , amelyek különböző emulzifikáló anyagokat tartalmaznak. Leggyakrabban a 25-40 év kor közötti nőket érinti ez a probléma, sokuk pubertáskorukban aknés bőrrel rendelkezhettek. Klinikai tünetei nagyon hasonlítanak a PLE-re.

A fényreakció egyfajta késleltetett gyulladásként jelentkező bőrreakció, amelyet az UV-sugárzás vált ki, miután bizonyos anyagokkal megtörtént már a szenzibilizáció. Ezek lehetnek fototoxikus (néhány növényi összetevő) vagy fotoallergén (gyógyszerek, illat- és színezőanyagok) hatóanyagok. A bőr válaszreakcióként viszkető dudorokat képez a bőrfelszínen.
Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Acne aestivalis
A mallorca akné kialakulásának oka a napsugárzás és bizonyos kozmetikumok használatának együttes reakciója.
Gyógyszerek szedése
Bizonyos gyógyszerek növelhetik a napfényre való érzékenységet.

Mikor kérjük szakember segítségét?

A PLE-nek hasonló tünetei lehetnek, mint más bőrallergiáknak vagy bőrproblémának, ezért a legjobb, ha bőrgyógyász véleményét kérjük ki. Bőrtesztünk szintén segítéségre lehet, hogy többet tudjon meg a jelekről és a tünetekről, valamint, hogy megismerhesse milyen bőrápolási megoldások állnak rendelkezésre.

Ha olyan tünetei vannak, melyek aggodalmat keltenek Önben, kérjük, forduljon bőrgyógyászhoz vagy gyógyszerészhez tanácsért.