Napallergia - PLE és egyéb napallergiák – A tünetek felismerése és az okok megértése

4 perc olvasási idő
Tovább

A népesség körülbelül 1/5-e szenved napallergiától, vagy más néven polimorf fényérzékenységtől vagy fénykiütésektől (PLE). Tünetei gyakran kellemetlenek és zavaróak lehetnek, mivel általában jól látható testrészeken, például a karokon vagy a mellkason jelennek meg. Ám szerencsére a probléma okainak egyre jobb megértése hatékony kezelési módszerek kialakítását eredményezi.

Mi a polimorf fénykiütés (PLE)?

A PLE tünetei visszatérőek és csak egy-két nappal azután jelennek meg, hogy a bőrt UV-sugárzás érte.
A PLE által leginkább a fiatal nők és a világos bőrű emberek érinettek, a probléma pedig leggyakrabban tavasszal fordul elő.

A PLE a leggyakoribb fotodermatózis, egy olyan bőrrendellenesség, amit az UV-sugárzás vált ki. Visszatérő és késleltetett tünetek jellemzik, amelyek általában egy vagy két nappal a napon való tartózkódás után jelentkeznek, és erősségük változhat az enyhe kiütésektől egészen a súlyosan felhólyagosodott bőrig.
Tudjon meg többet a napsugárzás testre gyakorolt hatásairól.

Nagyobb valószínűséggel érinti a fiatal nőket és a világos bőrűeket ez a probléma.

A tünetek általában tavasszal jelennek meg, a téli időszak után, mikor a bőrt az addig fedő ruhatakaró helyett tavasszal hirtelen napsütés éri. Akár még az ablakon keresztül beszűrődő napfény is kiválthatja. Ha a napon töltött idő hosszabb, a tünetek rosszabbodhatnak. A tünetek pedig valószínúleg minden évben kiújulnak. Azonban a PLE egyáltalán nem fertőző és semmilyen bizonyított kapcsolat nem található közte és a bőrrák között.

Mik a PLE tünetei?

A PLE tünetei különbözőek lehetnek. Ide tartozik a dudorodó kiütés, bőrpirosság, felhólyagosodás vagy kipattogás; ezeket általában intenzív bőrirritáció kíséri. A súlyosabb esetekben jóval nagyobb, vérző sebek alakulhatnak ki. A leggyakrabban érintett területek a karok asló része, a mellkas és a kevésbé gyakori, az arc.

Mi okozza a PLE-t?

A PLE okai nem teljesen ismertek. Azonban a mostani kutatások tükrében sejthető, hogy a bőrben zajló funkcionális folyamatok megváltoznak a PLE-vel rendelkező embereknél.

Az UV-sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe is behatol, így tartós károsodást okozhat.

  1. UV-sugárzás - különösen a nagyobb hullámhosszú UVA-sugarak (amelyek az emberek 80%-ánál váltják ki a PLE-t) hatolnak a bőr mélyére, ahol károsodást okoznak a sejtekben.
  2. Az UV-sugárzás okozta szabadgyökök erősen reaktív kémiai összetevőket alkotnak, amelyek az oxidatív stresszért felelősek és szintén a sejtek sérüléséhez vezetnek.
  3. Friss kutatások kimutatták, hogy a PLE-vel küzdő emberek sejtszintű védekezése meggyengül, amely bőrüket képtelenné teszi, hogy a szabadgyökökkel szemben ellenálljanak.
  4. A napsugárzás hatására az ő bőrük túlzott immunaktivitással válaszol, amely piros és gyulladt bőrhöz vezet.

Hogyan lehet a PLE-t megelőzni?

A PLE megjelenése megelőzhető fényvédő termékek használatával (lásd alább), a napon való tartózkodás csökkentésével, különösen de. 11 és du. 3 óra között, valamint fényvédő ruházat viselésével.
Súlyos PLE-k eseteiben a fényterápia kora tavasszal még segítséget jelenthet.
Ilyenkor a bőr fokozatosan lesz kitéve UV-sugarzásnak, hogy egyre inkább képessé váljon a napfény tolerálására. Néhány PLE-vel küzdő ember arról számolt be, hogy fényallergiája idővel enyhült, bizonyos esetekben teljesen meg is szűnt.

Hogyan lehet a PLE-t kezelni?

A PLE hirtelen kiújulása intenzív viszketést okozhat. A bőrnyugtató testápolók csökkenthetik az irritációt, csakúgy, mint a helyileg alkalmazott szteroidos krémek is.
A speciális fényvédő termékek játszák a legfőbb szerepet a tünetek enyhítésében és a probléma kiújulásának elkerülésében egyaránt.

Az Eucerin® olyan napozó terméket fejlesztett ki, amely erős antioxidáns hatóanyagokat, mint az alfa-glükozil rutin (AGR) és a gyulladáscsökkentő licochalcone A, tartalmaz. Az Eucerin® Sun Napallergia elleni krém-gél FF50 termék természetes antioxidáns hatóanyagai behatolnak a bőr felső rétegébe, hogy erősítsék a sejtszintű védelmi rendszert és megakadályozzák a sejtek gyulladásos reakcióit. A hatóanyagok semlegesítik a szabadgyököket és a bőr saját sejtvédelme is megerősödik.

A napallergia más típusai

A mallorca akné kialakulásának oka a napsugárzás és bizonyos kozmetikumok használatának együttes reakciója.
Bizonyos gyógyszerek növelhetik a napfényre való érzékenységet.

Ugyan a PLE feltehetőleg a napallergiával rendelkezők 90%-át érinti, más bőrállapotok is ehhez hasonló tünetekkel járhatnak.

Az acne aestivalis (mallorca akné) kialakulásában nem csak az UV-sugarak játszanak szerepet, hanem bizonyos összetevőkkel rendelkező kozmetikumokkal/fényvédő termékekkel való érintkezés is , amelyek különböző emulzifikáló anyagokat tartalmaznak. Leggyakrabban a 25-40 év kor közötti nőket érinti ez a probléma, sokuk pubertáskorukban aknés bőrrel rendelkezhettek. Klinikai tünetei nagyon hasonlítanak a PLE-re.

A fényreakció egyfajta késleltetett gyulladásként jelentkező bőrreakció, amelyet az UV-sugárzás vált ki, miután bizonyos anyagokkal megtörtént már a szenzibilizáció. Ezek lehetnek fototoxikus (néhány növényi összetevő) vagy fotoallergén (gyógyszerek, illat- és színezőanyagok) hatóanyagok. A bőr válaszreakcióként viszkető dudorokat képez a bőrfelszínen.
Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Mikor kérjük szakember segítségét?

A PLE-nek hasonló tünetei lehetnek, mint más bőrallergiáknak vagy bőrproblémának, ezért a legjobb, ha bőrgyógyász véleményét kérjük ki. Bőrtesztünk szintén segítéségre lehet, hogy többet tudjon meg a jelekről és a tünetekről, valamint, hogy megismerhesse milyen bőrápolási megoldások állnak rendelkezésre.

Attention

Ha olyan tünetei vannak, melyek aggodalmat keltenek Önben, kérjük, forduljon bőrgyógyászhoz vagy gyógyszerészhez tanácsért.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint