fiatal nő pigmentfoltokkal az arcán közelről

Az akne pattanásnyomokat hagyott a bőrömön - Mit tehetek, hogy halványabbá tegyem vagy eltüntessem ezeket?

0 perc olvasási idő
Tovább

Kellemetlen, de sok ember bőrén még akkor is látszanak az akne nyomai, amikor a pattanások már elmúltak. Az egyik ilyen nyom a pattanások helyén megmaradó sötét folt, melyet a pigmentáció zavara okoz. Ezek a foltok jelentős stresszt okozhatnak.

Szerencsére vannak lehetőségek a pattanásnyomok a halványítására, így ezek a foltok kevésbé észrevehetővé, sőt akár láthatatlanná is válhatnak.

Tudj meg többet arról, hogyan lehet csökkenteni vagy eltávolítani az akne okozta hegeket.

Mi okozza a pattanásnyomokat?

A gyógyult pattanások után megmaradó vörös vagy barna foltokat a pigmentáció okozza, ezt hívják gyulladás utáni hiperpigmentációnak. Azért gyulladás utáni, mert a hiperpigmentált foltok akkor jelennek meg, amikor maga a gyulladás (a pattanás) már elmúlt.

Bőrünk színéért a melanin felelős, melynek termelődését a napfény fokozza. A bőrünk azért termel melanint, hogy megvédje magát a napsugárzástól, és ez a melanin az, ami a bőr egészséges ragyogását adja.

Amikor a hámszövet megsérül – és az akne során kialakuló pattanások is sérülések –, túlzott mennyiségű melanin halmozódik fel egy adott területen. A fölöslegben képződött melanin akkor is megmarad, amikor a pattanás már meggyógyult, és emiatt folt látható a bőrön.

Azok, akiknek a bőre sötétebb árnyalatú, általában gyakrabban tapasztalják a hiperpigmentált foltok megjelenését, mint a világosabb bőrűek. Ennek az az oka, hogy a sötétebb bőrben erősebb a pigmentáció.

Itt többet is megtudhatsz arról, mi okozza a hiperpigmentációt.

Hogyan halványíthatom vagy tüntethetem el a pattanásnyomokat?

Szerencsére számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, mely segíthet elhalványítani, sőt néhány esetben teljesen eltüntetni a pattanásnyomokat. A halványító vagy hámlasztó krémek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. Az intenzívebb kezeléseket – például a kémiai hámlasztást és a lézerterápiát – erre a területre szakosodott bőrgyógyásznak vagy kozmetikusnak kell végeznie.

Ha zavarnak az akne után a bőrödön megmaradt nyomok, kérj tanácsot orvosodtól, hogy milyen kezelés volna a legmegfelelőbb a bőröd számára. A következőkben áttekintjük a leggyakrabban alkalmazott módszereket:

Világosító krémek

Amikor az aknéd meggyógyult, elkezdhetsz használni olyan krémeket, melyeket kifejezetten az akne nyomainak halványítására fejlesztettek ki. Ügyelj rá, hogy olyan termékeket válassz, melyek nem-mitesszerképzők, mert ezek biztosan nem fogják elősegíteni az akne kiújulását.

Az olyan kulcsfontosságú hatóanyagok, mint a B-Resorcinol, mely az Eucerin EVENBRIGHTER termékcsalád egyik összetevője, azáltal csökkentik a melanintermelést, hogy gátolják a melanin képződéséért felelős enzimet. Az olyan termékek, mint az Eucerin EVENBRIGHTER Concentrate és az Eucerin EVENBRIGHTER Korrektor stift klinikailag és bőrgyógyászatilag bizonyított módon csökkentik a sötét foltok megjelenését, és láthatóan ragyogóbbá teszik a bőrt.

Hámlasztás

Hámlasztó kezelések
Az innovatív Eucerin Dermo Pure Skin Renewal Treatment terméket kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy csökkentse a pattanások és kelések megjelenését, és emellett halványítsa is az akne okozta nyomokat. A 10% Hidroxi-komplex azt jelenti, hogy a formula hámlasztó anyagok rendkívül hatékony – glikolsavból, szalicilsavból és polihidroxi savból álló – kombinációját tartalmazza, mely segít újjáalkotni a bőr felszínét és regenerálja a bőrt.

Kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztás során különféle koncentrációjú szalicilsav és triklórecetsav (TCA) alkalmazásával eltávolítják a bőr külső rétegét, és vele együtt a melanocitákat (festéksejteket), valamint a pattanásnyomokat. A bőr regenerálódik, és jó esély van rá, hogy a pigmentfoltok nem jelennek meg újra.

A kémiai hámlasztás egyik fajtája a gyümölcssavas hámlasztás, melynek során koncentrált gyümölcssavakat alkalmaznak. Ez a kezelés nem alkalmazható rosacea esetén, valamint akkor, ha a bőr egyes területei kivörösödtek, illetve ha a vérerek megnagyobbodtak – a gyümölcssavas hámlasztás ugyanis súlyosbíthatja ezeket a tüneteket.

Fontos figyelmeztetés: a bőr nagyon érzékennyé válhat a kémiai és/vagy gyümölcssavas hámlasztás után, ezért mindenképp kerüld a közvetlen napsugárzást (valamint a szoláriumot), és használj magas fényvédő faktorú napvédőt, például Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control Dry Touch SPF30 vagy SPF50+ terméket.

Lézer- és fényterápia

Az akne által okozott pattanásnyomok lézer- vagy fényterápiával is kezelhetők.

Különféle fényerősségű, hullámhosszú és impulzushosszúságú lézert alkalmaznak a festéksejtek felmelegítésére és roncsolására (ennek orvosi neve fototermolízis). A szervezet lebontja a maradványokat és a pigmentfoltokat.

Ezeknek a terápiáknak az a hátrányuk, hogy a lézer enyhe bőrsérülést okozhat. Balszerencsés esetben ez elfertőződhet, ami fokozhatja a gyulladás utáni hiperpigmentációt – és ez éppen az ellentéte az elérni kívánt hatásnak.

Építsd fel a bőrápolási rutint