fiatal nő párnát szorít az arca elé

Hogyan hatnak a hormonok a bőrömre és mit tehetek ezzel kapcsolatban?

7 perc olvasási idő
Tovább

Ha nő vagy, akkor biztosan tapasztaltad már, hogy röviddel a menstruáció előtt, és a havivérzés alatt is hirtelen pattanások jelennek meg a bőrödön. Még akkor is, ha a bőröd általában mentes a pattanásoktól. Miért van ez így?

A hormonok az akne legfőbb okozói közé tartoznak – felnőttek esetében éppúgy, mint a tizenéveseknél. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az akne és a hormonok közötti kapcsolatot, és elmagyarázzuk, miért érinti ez a bőrprobléma különösen gyakran a nőket. Megvizsgáljuk, hogyan idézhetnek elő aknét azok a hormonszint-ingadozások, melyek a menstruáció, a terhesség és a menopauza során jelentkeznek.

Milyen kapcsolat van az akne és a hormonok között?

Nem tudjuk pontosan, hogy a hormonok milyen módon befolyásolják az aknét, de azt biztosan tudjuk, hogy szoros kapcsolat van a kettő között.

Az akne hormonális betegség, noha sokféle ok szerepet játszhat a kialakulásában. A faggyúmirigyek fejlődését a hormonok szabályozzák, és akne csak akkor alakul ki, amikor a faggyúmirigyek a serdülőkorban éretté válnak. A pubertás alatt szervezetünk túlságosan sok férfihormont (androgéneket) termel, és ez serkenti a faggyúmirigyek működését. Ennek következménye a túlzott mértékű faggyútermelődés, a seborrhea, ami akne kialakulásához vezethet. Tudj meg többet az akne okairól és kiváltó tényezőiről, valamint az akne kifejlődéséről.

A hormonhatások és az akne különbözőképpen érintik a férfiakat és a nőket

A pubertás alatt a tesztoszteron (az egyik férfihormon) szintje megemelkedik, férfiakban és nőkben egyaránt. 

Férfiak esetében ennek eredményeként a pénisz és a herék megnőnek. A nők szervezetében a hormon erősebbé teszi az izmokat és a csontokat. A tesztoszteron aknét is előidézhet – ezért olyan gyakori ez a bőrbántalom tizenéves korban. A fiatalok akár 70%-ának is gondot okoz a problémás, aknéra hajlamos bőr ebben az életszakaszban.1

A legtöbb esetben az akne a serdülőkor elmúltával jelentősen javul. Azonban a felnőttek (a 25 évnél idősebbek) akár 40 százalékánál – legalább alkalmanként – később is jelentkezik akne*1. Meglepő módon az érintettek 75-85 százaléka nő*2.                                                                                                                       Itt mutatkozik meg a nemek közötti különbség. Míg a férfiaknál a hormonszint stabilizálódik az évek alatt, a nőknél továbbra is ingadozik. Főleg 20 és 40 éves kor között, majd később, a menopauza idején a nők különösen hajlamosak a hormonális okokból kialakuló aknéra. Ennek hátterében három tényező húzódik meg:

A menstruációs ciklus
A terhesség
A menopauza

*1 - Zouboulis, Hautarzt 2014 • 65:733–750. *2 - Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

A hormonális akne és a menstruációs ciklus

Egy bőrgyógyászati kutatás szerint az aknétól szenvedő nők több mint 60%-ánál a tünetek rendszeresen rosszabbodnak a menstruáció előtt*3.

Ennek az az oka, hogy a menstruációs ciklus alatt a hormonszint emelkedik, majd süllyed, és ez a hónap különböző szakaszaiban más-más hatással van a bőrre.

A menstruációs ciklus általában 28 napig tart (a vérzés első napján kezdődik, és a következő vérzést megelőző napon ér véget), és minden nap különbözik a hormonok tekintetében:

Hormone

1–14. nap
Az agyalapi mirigy két hormont bocsát ki: a tüszőérlelő hormont (FSH) és a sárgatest serkentő hormont (LH). Ezek szabályozzák a petefészkek működését és hormontermelését. Ebben az időszakban az ösztrogén (ez a hormon alakítja ki a női jelleget) dominánsabb, mint a progeszteron (a hormon, mely segít felkészülni a női szervezetnek a fogamzásra és a terhességre).

14–28. nap
A progeszteron szintje megemelkedik, és ez válik a domináns hormonná. A bőr szempontjából fontos, hogy ez az emelkedés serkenti a faggyútermelést. Az ösztrogénszint visszaesik.

Röviddel a vérzés kezdete előtt az ösztrogén és a progeszteron a legalacsonyabb szintre süllyed. Ekkor a tesztoszteron (mely mindig jelen van a női szervezetben, noha kisebb mennyiségben, mint a férfiakban) magasabb szintet ér el, mint a női hormonok, és ez tovább fokozza a faggyútermelést.

A menstruáció előtti akne általában a vérzés előtt hét-tíz nappal lángol fel – vagyis a 18-21. nap körül. A vérzés napjaiban a bőr állapota általában javul.

*3 - http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/period#1

Akne a terhesség alatt

A terhesség is olyan időszak, amikor a hormonszint ingadozik, és a női szervezetben megnő az androgének (férfihormonok) mennyisége, ami aknét idézhet elő.

A várandós nőknek több mint a fele szenved aknétól a terhesség alatt, legalább időnként.4 Azoknak az esetében a legvalószínűbb az akne kialakulása a terhesség alatt, akik már eleve hajlamosak erre a bőrbántalomra, de előfordul, hogy az akne a terhesség alatt olyan nőknél is megjelenik, akiknek korábban soha nem volt ilyen problémájuk *4.

A hormonok szintje az első trimeszterben (a terhesség első három hónapjában) a legmagasabb, és egyesek szerint ha az első három hónapban nem jelentkeznek szokatlan pattanások, akkor a továbbiakban valószínűleg már nem is fognak (bár ennek alátámasztására nincsenek bizonyító erejű kutatási adatok). Valójában a terhességi akne a várandósság bármely időszakában és/vagy a szülés után is kialakulhat.

Másfelől vannak olyan pattanásokra hajlamos bőrű nők, akik arról számolnak be, hogy pattanásaik elmúltak a terhesség alatt. 

Ha kérdésed van, beszéld meg orvosoddal!

A nőgyógyász, akihez a terhességed alatt jársz, a bőrrel kapcsolatos bármilyen kérdésedre válaszolni fog, vagy ajánl egy bőrgyógyászt. Fontos, hogy beszélj az orvosoddal, mielőtt elkezdenél szedni bármilyen gyógyszert, vagy megváltoztatnád az étrendedet. A fejlődő magzatnak arra van szüksége, hogy egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozz. Bizonyos aknegyógyszerek, például az izotretinoin (ezt a hatóanyagot súlyos akne kezelésére alkalmazzák) nem szedhetők a terhesség alatt, mert árthatatnak a még meg nem született magzatnak.

*4 - http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-during-pregnancy-treatments-causes#3

Az akne és a menopauza

Sok nő tapasztal bőrproblémákat a változás korába lépve: szárazság, kiütések, fokozott érzékenység, sőt pattanások egyaránt előfordulhatnak. Akárcsak a menstruációs ciklus és a terhesség során, ezeknek a problémáknak némelyike a hormoningadozás rovására írható.

A menopauza kezdetekor a női szervezet alapvető változásokon megy keresztül. Az ösztrogén és a progeszteron a korábbinál kisebb mennyiségben termelődik, és ez változatos tüneteket okozhat, például hőhullámokat, rendszertelen menstruációt és bőrproblémákat.

A hámsejtek elvesztik a hosszú távú nedvességtárolás képességét, és a bőrnek több időre van szüksége ahhoz, hogy megújítsa, meggyógyítsa önmagát. A bőr elvékonyodik és veszít rugalmasságából, aminek eredményeképpen érzékenyebbé, szárazabbá válik és hajlamosabb lesz a pattanásokra.

Mit tehetek, hogy befolyásolni tudjam a hormonokat és az aknét?

Kérj tanácsot szakembertől
Ha akne kialakulását tapasztalod, keresd fel orvosodat, aki tanácsot ad, melyek a bőröd számára legjobb kezelési lehetőségek. Azt is javasolhatja, hogy keress fel egy endokrinológust (hormonspecialistát) vagy egy nőgyógyászt.

Vannak nők, akik azt tapasztalják, hogy a fogamzásgátló tabletta segít menstruációs akne esetén. Ezt a hatást az úgynevezett szexuál hormonkötő fehérje (SHBG) termelődése okozza, mely magába szívja a tesztoszteront, és ezáltal megemeli a vérben az ösztrogén szintjét.

Ha várandós vagy, vagy éppen terhességet tervezel, kerülnöd kell mindenfajta gyógyszeres aknekezelést. Az alternatív lehetőségekkel kapcsolatban kérj tanácsot háziorvosodtól vagy nőgyógyászodtól. Az aknegyógyszerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek veszélyesek a fejlődő magzatra.

A férfiak számára léteznek olyan gyógyszeres aknekezelések, melyek segítenek a tesztoszteronszint fenntartásában. Kérj tanácsot orvosodtól, hogy melyik kezelés a legmegfelelőbb a számodra.

 
 

Vigyázz magadra
A testmozgás és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend segít, hogy jó formában maradj (és az önbizalmad is megerősödjön). Az étrend, mely gazdag fitoösztrogénekben (ezek természetes, növényi alapú hormonok, melyek megtalálhatók a szójababban és más hüvelyesekben), szintén segíthet, hogy hormonháztartásod egyensúlyban legyen. Tudj meg többet arról, hogyan változtathatod meg étrendedet bőröd állapotának javítása érdekében.

Vigyázz a bőrödre
Rendszeresen végezd el bőrápolási rutinod, mégpedig nem-mitesszerképző termékekkel, melyeket kifejezetten pattanásokra hajlamos bőrre terveztek. Ez segít bőröd egészségének megőrzésében és jó kiegészítője bármilyen gyógyszeres kezelésnek. Tudj meg többet a pattanásképződésre hajlamos bőr számára ideális bőrápoló termékekről és bőrápolási rutinról.

Próbálj kevesebb stresszel élni
Jól tudjuk, hogy ezt egyszerűbb kimondani, mint megvalósítani, de a stressz fokozhatja a faggyúmirigyek működését és súlyosbíthatja az aknét. Tudj meg többet az akne okairól és kiváltó tényezőiről, valamint az akne és a stressz kapcsolatáról. Néhány lazítási technikát is megismerhetsz írásunkból, melyben tippeket adunk a stressz csökkentésére.

Építsd fel a bőrápolási rutint