Nő fedőkrémet ken a homlokára.

Bőrpírre hajlamos arcbőr Tünetei, okai, kiváltó okai és kezelése

Bár a hiperérzékeny bőr sok tünete szemmel nem látható, néhány egyén bőrpírt is tapasztalhat magán, mely leginkább az arcon, a T-vonalban és állon jelenik meg.

JELEK ÉS TÜNETEK

A bőrpírre hajlamos arcbőr jelei és tünetei

Az Eucerin® a Hiperérzékeny bőr háromszöge néven említi a hiperérzékeny bőr három fő jellemzőjét. Ezek a következők: sérült bőrbarrier, hiper-reaktív szenzoros rostok az epidermiszben és a bőrpír, amit gyakran gyulladás okoz. A bőr érzékenyen reagál az olyan ingerekre, melyek a normál bőr számára tolerálhatóak és ezek a stresszfaktorok erythemát (vagy bőrpírt) okozhatnak.

Számos oka van, amiért az embereknek kipirosodik az arcuk, sok ok (de nem az összes) összefüggésbe hozható a hiperérzékeny arcbőrrel.

A legszélsőségesebb esetekben a hiperérzékeny arcbőr vörössé, kipirulttá és gyulladttá válhat egy krónikus bőrbetegség, a rosacea miatt, melynek tünetei enyhülhetnek vagy erősödhetnek a kiváltó okok hatásától függően.

A hajszálerek elpattanására (couperosa) hajlamos bőr a betegek által leírt tünetek alapján ugyanúgy feszülő, égő érzetekkel jár, továbbá az arcszín is kipirosodik, illetve a hajszálerek láthatóvá válnak a bőr felszínén. Az arcbőr gyakran feszül és irritálttá válik.

A sérült bőrbarrier ábrája
A sérült bőrbarrier miatt a hiperérzékeny bőr érzékennyé válik a stresszfaktorokra.

  • Kivörösödés - egy fiziológiai állapot, mely esetében az arc és a test más területei feltűnően bevörösödnek - ennek többek között oka lehet bizonyos gyógyszerek szedése, a láz, a stressz, az alkohol vagy a fűszerek.
  • Pirulás - a kivörösödés enyhébb formája, gyorsan történik, amikor az arc vérellátását biztosító erek kitágulnak. Ez akkor fordulhat elő, ha a bőr túlfűtött és lehűlésre van szüksége (a testmozgás, meleg környezeti hőmérséklet, vagy akár egy klimaxos hőhullám miatt), ugyanakkor lehet zavar vagy stressz eredménye is.
  • Leégés - a kivörösödő és néha gyulladttá váló bőr válasz a káros UV sugarakra
  • Allergiás reakciók - egyenetlen foltok a bőrön az allergénekkel való érintkezés következtében.
  • Sérülések, fertőzések vagy gyulladások.
  • Fizikai aktivitás

Tudjon meg többet a hiperérzékeny arcbőrről
Tudjon meg többet a rosaceára és hajszálerek elpattanására (couperosa) hajlamos bőrről

Leégett arcbőrű nő
A bőrpír az arcon lehet a leégés eredménye is.
Bőrpír egy férfi nyakán.
Allergiás reakciók gyakran jelenhetnek meg a nyakon, valamint az arcon.
OKAI ÉS KIVÁLTÓ OKAI

A bőrpírre hajlamos arcbőr okai és kiváltó okai

A hiperérzékeny bőr az olyan ingerekre, mint az allergének, a hőmérséklet változás vagy a vegyszerek, erythema megjelenésével válaszol. Ezek a kiváltó tényezők nem feltétlenül okoznának ilyen reakciót normál bőr esetén, de a bőr sérült bőrvédelme és a hiper-reaktív szenzoros rostok aktivitása miatt a hiperérzékeny bőr sokkal érzékenyebb az irritációra. Míg normál bőr esetén a bőrpír perceken belül visszahúzódik, hiperérzékeny bőr esetén a kipirosodás lényegesen hosszabb ideig (órák, napok vagy akár hónapok) is tarthat.

A hiperérzékeny bőr nem feltétlenül mutat szemmel látható tüneteket, de a betegek mégis kellemetlen érzésekre panaszkodnak, melyeket többek között feszülő vagy égő érzéshez hasonlítanak. Azonban a környezeti tényezők (meleg, hideg, szél, stb.), pszichológiai tényezők (düh, stressz, heves érzelmek, stb.), a külső tényezők (bizonyos vegyi anyagokkal, tisztítószerekkel, illatanyagokkal, stb. való érintkezés), hormonális tényezők (menstruációs ciklus) és mechanikai tényezők (nyomás a bőrön) hatással lehetnek a bőrre és aktiválhatják a szenzoros rostokat, bőrpírt okozva.

Hideg idő
Az erythema megjelenésének egyik oka lehet a szélsőséges hőmérséklet változás.
Hiperérzékeny, kipirosodásra hajlamos bőr.
Bizonyos pszichológiai tényezők, mint például a stressz, kiválthatnak hiperérzékeny bőrreakciókat.
KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

További kiváltó tényezők

Egyéb tényezők, melyek befolyásolhatják az arcon megjelenő bőrpírt: életkor, genetika, hormonális tényezők, bőrszárazság, származás, bőr pigmentáció, előző betegségek és életmód. Például az International Journal of Dermatology* egyik cikke szerint az érzékeny vagy nagyon érzékeny bőrű alanyok többsége leégett gyermekkorában és ezért bőrük ma is könnyen bevörösödik napozás után. Ez a bőrtípus miatt lehet, mivel az érzékeny bőr elsősorban a világosbőrű alanyokat érinti.

A növekvő légszennyezés, különösen a városi környezetben, egyre több embernél okoz hiperérzékeny arcbőrt. A sérült bőr érzékenyebbé válik a levegőben levő folyamatos szennyezés miatt és a szenzoros rostok folyamatos aktiválódása miatt.

Egyre több embert érintenek az allergiás reakciók és ezek hozzájárulnak a hiperérzékeny, kipirosodott bőr kialakulásához.

* International Journal of Dermatology 2011, 50, 961–967

Fontos a megfelelő fényvédelem
A gyermekkori leégés okozhat felnőttkori, napsugárzás hatására jelentkező bőrpírt.
Légszennyezés
A légszennyezés és az autók szennyezőanyag kibocsátása is okozhatnak erythemát hiperérzékeny bőr esetén.
MEGOLDÁSOK

Megoldások bőrpírre hajlamos bőr esetén

A megelőzés mindig jobb módszer, mint a már kialakult bőrprobléma kezelése. Ezért a legjobb, ha elkerüljük az összes ismert kiváltó okot. Azonban ez nem mindig lehetséges, így a második legfontosabb dolog az, hogy használjunk bőrápolási termékeket a károsodott bőr védelmének helyreállítása érdekében. Az intolerancia és az allergiás reakciók esélyének csökkentéséhez használjon "mentes" vagy "0%" termékeket, melyekben csak korlátozott számú összetevő van, mentesek mindenféle lehetséges irritáló anyagtól, mint például az illatanyag vagy az alkohol, és szennyeződésmentes csomagolásban kaphatók.

Az Eucerin® Hiperérzékeny arcbőr termékcsalád termékei egy speciális SymSitive* nevű aktív összetevőt tartalmaznak, mely közvetlenül a hiper-reaktivitás forrásánál fejti ki hatását, azonnal enyhítve a kellemetlen érzeteket. Az Eucerin® Hiperérzékeny arcbőrre ajánlott termékeinek folyamatos használata ellenállóbbá teszi a bőrt a belső és külső stresszfaktorokkal szemben, hosszantartó komfortérzetet adva a bőrnek.

Az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni termékek licochalcone A hatóanyagot is tartalmaznak, amely egy természetes gyulladáscsökkentő és antioxidáns anyag, mely gyorsan csökkenti a bőrpírt és megnyugtatja a gyulladt bőrt.

Az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25 termék zöld fedőpigmenteket is tartalmaz, melyek azonnali színfedést biztosítanak a bőrpír elllen, egyenletes tónusú arcbőrt eredményezve.

* = Symrise AG, Németország által bejegyzett védjegy

Nő vízzel mossa az arcát
A speciális, aktív bőrápolási rutin megnyugtathatja a hiperérzékeny bőrt.
Az Eucerin® Anti-Redness Bőrpír elleni színezett nappali arcápoló FF25 termék használata.
A zöld fedőpigmentek eltakarják a bőrpírt.