Nő tartja fel a kezét az arca előtt

Az öregedés jelei Érzékeny, öregedő bőr

Amint kezdetét veszi az öregedési folyamat, a bőr szerkezete változni kezd. Ezek a változások a bőr textúrájában és megjelenésében is tükröződnek.

Csökken azoknak a természetes anyagoknak a mennyisége, amelyek a bőr feszességét és fiatalos megjelenését adják, és ennek következtében finom barázdák és ráncok jelenhetnek meg. Ahogy a belső szerkezet tovább gyengül, a bőr veszíthet feszességéből vagy tömörségéből. A bőr érzékenyebbé is válhat.

 
 

 

JELEK ÉS TÜNETEK

HOGYAN ISMERJÜK FEL AZ ÉRZÉKENY, ÖREGEDŐ BŐRT

Az érzékeny arcbőrnek számos jele és tünete lehet. Viszketés, kellemetlen feszülő érzet vagy kiütések megjelenése. 

25 éves kortól kezdve a bőröregedés első jelei észrevehetővé válnak a bőrfelszínen. A legjobban láthatóak a finom vonalak és ráncok, a bőrfeszesség és a bőrtömörség csökkenése. Azonban nem minden változás látható. Az érzékeny, öregedő bőr esetében a legfeltűnőbb változásokat főképp csak érzékelni lehet.

A bőr öregedése különböző bőrrétegeket érint

1. Felhám 
A lassabb sejtcsere és a lipidtermelés visszaesése a bőr felszínét szárazzá, durva tapintásúvá teheti. Ahogy ez a bőrréteg öregszik, érzékenyebbé válik az UV-fényre. A bőr egyre kevésbé hatékonyan regenerálódik, ez az immunrendszer gyengülésével együtt bőrfertőzésekhez és lassabb sebgyógyuláshoz vezethet. A bőr kevésbé ellenálló, és könnyebben irritálhatóvá válhat. 

2. Dermális réteg
25 éves kor után évente 1%-kal csökken a kollagén, a bőr egyik „építőköve". Az elasztin szint csökkenésével együtt ez a dermális szövet rendezetlenségéhez vezet. A bőr szerkezete sérül és a ráncok gyakoribbá válhatnak. A rugalmasság csökken, a bőr sebezhetősége és a hajszálerek törésének veszélye megnövekszik. A kevésbé hatékony véráramlás eredményeként a tápanyagok és az oxigén nehezebben jutnak el a bőr felszínére. Ez a fiatalos bőr rózsás ragyogásának elvesztésével jár.

A bőr és a bőrrétegek rajzos illusztrációja.
25 éves kor után a kollagén és elasztin éves csökkenése a dermális szövetek rendezetlenségéhez vezet.
Női arc alsó fele.
A lipid tároló sejtek megfogyatkozása ráncokhoz vezethet, például az orr és a száj körül.

Hogy néz ki és milyen érzetet nyújt az érzékeny, idősödő bőr?

Az arcon lévő bőr kifejezetten vékony és érzékeny, így sokkal hajlamosabb sérülésekre és külső eredetű irritációra. A természetes, elkerülhetetlen öregedési folyamatok következtében a bőr nehezebben szabályozza a nedvességet, nehezebben regenerálódik és védekezik. Ebben az esetben a bőr barrier funkciója veszélyeztetett. Ezen tovább rontanak a természetesen kimerülőben lévő anyagok, például a hialuronsav, mely a bőr rétegeinek nedvességtartalmáért felelős.

Az érzékeny bőr, mely idő előtt öregedik, a következő tüneteket mutathatja:

  • Bőrpír
  • Szárazság és durva tapintás
  • Finom vonalak és ráncok
  • Feszülő érzet
  • Fokozott érzékenység a külső tényezők iránt

Nő visz fel krémet az ujjaival az arca bal felére.
Az elkerülhetetlen öregedési folyamatokat felgyorsítja a hialuronsav és a Q10 koenzim egyre csökkenő szintje.
Egy nő hozzáér az arca jobb feléhez a kezével.
Az érzékeny bőrnek különböző jelei lehetnek, úgymint pirosság, feszülő érzet, külső tényezők iránti érzékenység.
KIVÁLTÓ OKOK

MI VEZET AZ ÉRZÉKENY, ÖREGEDŐ BŐRHÖZ?

A fiatalos bőr a természetes anyagokat olyan mennyiségben tartalmazza, amely biztosítja a normális működést. Azonban az általános bőröregedéssel ezeknek az anyagoknak a szinte módosul, és ez megváltoztatja a bőr megjelenését és érzetét. Az egyik ilyen anyag a Q10 koenzim, mely energiával látja el a hámsejteket, javítva ezzel regenerációs kapacitásukat, melynek köszönhetően a sejtek képesek hatékonyan kijavítani, újraépíteni önmagukat.

A Q10 koenzim hiánya a sejtek regenerációs kapacitásának csökkenéséhez vezet, ami azt jelenti, hogy a bőr fogékonyabbá válik az oxidatív stressz okozta károsodásra. Ez oda vezet, hogy a bőr érzékennyé válik és az idő előtti öregedés jeleit mutatja, például finom barázdák és ráncok alakulnak ki és a bőrfelszín kiszárad.

 

 

KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

MI MÁS BEFOLYÁSOLJA MÉG AZ ÉRZÉKENY, ÖREGEDŐ BŐRT?

A bőrünkben lezajló elkerülhetetlen öregedési folyamat mellett, beleértve a sejtenergiának a bőr öregedésével együtt csökkenő szintjét, számos más tényező is hozzájárulhat az idősödő bőr érzékenységének kialakulásához. 


Oxidatív stressz

Az oxidatív stressz fontos szerepet játszik a biológiai folyamatokban, melyek felgyorsítják a bőr öregedését. Ilyenkor egyes életmódbeli tényezők, valamint bizonyos hatóanyagok szabadgyökök megjelenéséhez vezet. Ez utóbbiak instabil molekulák, melyek megtámadják a bőr belső sejtszerkezetét, elgyengítik azt, s ez az idő előtti öregedés jeleihez, ráncokhoz, a feszesség és a tömörség csökkenéséhez vezet.

Pihenő pozícióban lévő nő.
Az oxidatív stressz kiváltó oka lehet a stresszes és zaklatott életmód.

Az oxidatív stresszhez vezető életmódbeli tényezők a következők lehetnek:

Napsugárzás
A bőr öregedésének egyik elsődleges oka az UV-fény. Védelem nélkül az UV-sugárzás elősegíti a bőr szerkezetéért felelős kollagén lebomlását, továbbá gyulladáshoz és a bőr leégéséhez vezethez, ezáltal is érzékenyebbé téve a bőrt.

Dohányzás
A nikotin és a cigarettában lévő mérgező kémiai anyagok hatással vannak a sejtek egészségére és megnehezítik hatékony működésüket.
MEGOLDÁSOK

KÜZDELEM AZ ÉRZÉKENY, ÖREGEDŐ BÖR ELLEN

Fő hatóanyagok

Az említett életmódbeli tényezők elkerülése mellett számos olyan hatóanyagot is alkalmazhatunk, melyek bizonyítottan enyhítik az érzékeny, öregedő bőr tüneteit.

  • Q10 koenzim
A Q10 koenzim olyan anyag, mely természetes módon jelen van szervezetünkben és segít, hogy sejtek a tápanyagot energiává tudják alakítani. A Q10 koenzimet tartalmazó bőrápoló termékek energizálják és erősítik a sejteket, támogatva ezzel regenerációs képességüket.

A Q10 koenzim erőteljes antioxidáns. Segít a bőrnek, hogy hosszabb ideig feszes maradhasson, és ezt úgy éri el, hogy képessé teszi a bőrt a külső környezeti tényezők, például az UV-sugárzás és a környezetszennyezés hatására kialakuló szabadgyökök semlegesítésére. A szabadgyökök lebontják a kollagént és az elasztint, s így felelősek az öregedés első jeleinek, többek között a finom barázdák és ráncok megjelenéséért.

Bőrápolási rutin

Fontos, hogy az érzékeny, öregedő bőrrel gyengéden bánjunk, és kövessünk olyan napi arcápolási rutint, mely nem irritálja, illetve nem rontja tovább a meglévő tüneteket. Segíthet csökkenteni a bőr érzékenységét az olyan kímélő bőrtisztító termékek használata, melyek az Eucerin® DermatoCLEAN termékcsaládhoz hasonlóan nem tartalmaznak természetes színező- vagy illatanyagokat.

A jobb orcáját vattapamaccsal tisztítő nő.
Az Eucerin® DermatoCLEAN Kímélő arctisztító tej érzékeny bőrön is használható.