Közeli kép egy női arcról

Bőrünk megismerése A bőr típusai és állapotai

Az egészséges bőrnek négy típusát különböztetjük meg: normál, száraz, zsíros és vegyes (kombinált) bőrtípus. E négy típust a genetika határozza meg. Bőrünk állapotát azonban nagyban befolyásolják a különböző belső és külső tényezők is.

A négy bőrtípus megismerése: normál, száraz, zsíros és vegyes

Ha segítségre van szüksége bőrtípusának megállapítását illetően, bőrtesztünk remek eszköz lehet erre. Ha további tanácsra lenne szüksége bőrének legmegfelelőbb ápolását illetően, az Eucerin® azt javasolja, hogy forduljon bőrgyógyászhoz vagy gyógyszerészhez.

Normál bőr
A „normál” kifejezés széles körben használatos, és a jól kiegyensúlyozott bőrre vonatkozik. Tudományos kifejezéssel a kiegyensúlyozott bőrt eudermikusnak nevezzük.

Női arc normál bőrtípussal
A normál bőr: nem túl zsíros és nem is túl száraz

Száraz bőr
A "száraz" jelzőt olyan bőr jellemzésére használjuk, amely kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr. A faggyúhiány következtében a száraz bőrben lipidhiány lép fel, amely ahhoz kellene, hogy a nedvesség a bőrben maradjon;  a lipidek jelenléte emellett védőpajzsként is szolgál a külső behatásokkal szemben.

Nő száraz arcbőrrel
A száraz bőr feszülő, érdes érzettel jár és fakónak tűnhet

Zsíros bőr
A „zsíros” szó az olyan bőrtípusra vonatkozik, amelynek fokozott a faggyútermelése. Ez a túltermelődés seborrhea néven ismert.

Nő olajos acbőrrel
A zsíros bőr fényes, és jól láthatók a pórusok

Vegyes (kombinált) bőr
A vegyes bőr - ahogyan azt az elnevezés is mutatja - a bőrtípusok kombinációja.

Nő kombinált arcbőrrel
Vegyes bőrtípus esetén a bőr más jellegű a T-zónában és az orcákon.

NORMÁL BŐR

Milyen a normál bőr?

A „normál” kifejezés széles körben használatos, és a jól kiegyensúlyozott bőrre vonatkozik. Tudományos kifejezéssel a kiegyensúlyozott bőrt eudermikusnak nevezzük. A T-zóna (a homlok, az áll és az orr) lehet egy kissé zsírosabb, de általánosságban a faggyú és a nedvesség egyensúlyban van, és a bőr se nem túl zsíros, se nem túl száraz.

Hogyan azonosítható a normál bőr?

A normál bőrre jellemző:
 • finom pórusok
 • megfelelő vérkeringés
 • selymes, puha és lágy felszín
 • friss, enyhén rózsaszínű 
 • pattanás mentes

valamint nem hajlamos az érékenységre.

A nőrmál bőrtípussal rendelkezők bőre a kor előrehaladtával szárazabbá válhat. Tudjon meg többet az öregedés okozta bőrszárazságról.
Közeli kép az egészséges, ragyogó bőrről.
A selymes, puha és lágy tapintat az egészséges és ragyogó bőr jele.

SZÁRAZ BŐR

Milyen a száraz bőr?

A "száraz" jelzőt olyan bőr leírásásra használjuk, amely kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr. A faggyúhiány következtében a száraz bőrben lipidhiány lép fel, amely ahhoz kellene, hogy a nedvesség a bőrben maradjon;  a lipidek jelenléte emellett védőpajzsként is szolgál a külső behatásokkal szemben. Hiányuk tehát zavart okozhat a védőréteg funkciójában. A száraz bőr (xerosis) súlyossága változó mértékű lehet, és a bőrszárazság számos formában jelentkezhet, amelyeket nem minden esetben lehet könnyen megkülönböztetni.

Jelentősen több nő küzd bőrszárazsággal, mint férfi. Minden bőrtípus szárazabbá válik a kor előrehaladtával. A száraz bőrrel kapcsolatos problémák gyakoriak; a bőrgyógyászati látogatások 40%-a bőrszárazság panaszaiból ered.

A száraz bőr okai

A bőr nedvességtartalma a mélyebb bőrrétegek vízellátásától és az izzadástól függ.

A bőr folyamatosan veszít víztartalmából a következők miatt:

 • verejtékezés: aktív vízveszteség, mely hő, stressz és mozgás eredménye.
 • transz-epidermális vízveszteség (TEWL): az a természetes folyamat, mely során a bőr körülbelül fél liter vizet nyer ki naponta a mélyebb rétegekből.

A száraz bőr oka lehet az alábbiak hiánya:
 • természetes hidratáló faktorok (NMF) – kiváltképp az urea, az aminosavak és tejsavak, mert ezek segítik a vízmegkötést a bőrben.
 • epidermális lipidek, mint a ceramidok, zsírsavak és koleszterol, melyek mindegyike szükséges a bőr egészséges védőfunkciójához.

Ezek eredményeképp a bőr védőrétege veszélybe kerülhet.

Tudjon meg többet a száraz bőrről!
Közeli kép száraz bőrről
A feszülő és érdes érzet gyakran a száraz bőr jele.
Idősebb nő arca
A száraz bőrrel rendelkező idősebb nők bőrén mélyebbek a ráncok.

Hogyan lehet megállapítani a bőrszárazság komolyságát?

A bőrszárazság mértéke lehet a normálnál csak enyhén szárazabbtól a nagyon száraz bőrön át a rendkívül száraz bőrig bármilyen mértékű. Az osztályozás  általában a következők alapján történik:

Száraz bőr
Az enyhén száraz bőr feszül, érdes és repedezett, valamint rugalmassága is gyengébb.

Nagyon száraz bőr
Ha a bőrszárazság kezeletlenül marad, a probléma súlyosbodhat:
 • enyhe hámlás vagy száraz foltok megjelenése
 • érdes és foltos bőr (bizonyos esetekben a korai bőröregedés jelei is mutatkozhatnak)
 • feszülő érzet
 • lehetséges viszketés

Ilyenkor a bőr érzékenyebbé válhat az irritációra, könnyebben kipirosodik és az elfertőződés kockázata is megnő. Tudjon meg többet ezekről a bőrproblémákról száraz bőrrel kapcsolatos írásunkból.

Rendkívül száraz bőr
A test bizonyos területei - főleg a kezek, lábak, a könyökök és a térdek - hajalmosabbak:

 • érdesebbé válni
 • a repedezésre, mely sebeket okozhat
 • a bőrkeményedésre
 • a hámlásra
 • a gyakori viszketésre

A rendkívül száraz bőr leggyakrabban az idősebb emberek vagy a súlyos dehidratációtól szenvedők kezén jelenik meg. Tudjon meg többet erről a bőrproblémáról az érdes és repedezett bőrrel kapcsolatos írásunkból.

Közeli kép száraz bőrről
A belső és külső tényezők megzavarhatják a bőr hidratációs képességét.
Közeli kép töredezett sarokról.
A sarkak könnyen szárazzá és repedezetté válhatnak.

ZSÍROS BŐR

Milyen a zsíros bőr?

A zsíros bőrítpus esetében fokozott faggyútermelésről beszélhetünk. A túltermelést sebborrheának nevezzük.

A zsíros bőr okai

Számos tényező okozhat faggyútúltermelést:
 • genetika
 • hormonális változások és zavarok
 • gyógyszeres kezelés
 • stressz
 • komedogén kozmetikumok (irritációt okozó sminktermékek)
Nő olajos és kiütéses arcbőrrel
Az olajos arcbőr gyakran pattanásossá válhat.

Hogyan lehet felismerni a zsíros bőr különböző típusait?

A zsíros bőr jellemzői:
 • kitágult, tisztán látható pórusok
 • fényes bőr
 • vastagabb, sápadtabb bőr: a vérerek nem minden esetben látszanak

A zsíros bőr hajlamos a komedókra (mitsszerek, pattanások), valamint az akné különböző formáira.

Enyhe akné esetén a komedók jelentős számban fordulnak elő az arcon és gyakran a nyakon, vállakon, háton és mellkason is.

A közepes súlyosságú, valamint a súlyos esetekben bőr alatti dudorok (ezeknek nincs látható fehér vagy fekete rétegük) és pustulák (közepes méretű dudorok látható fehér vagy sárgás ponttal a közepükön) jelentkeznek, a bőr pedig pirossá és gyulladttá válik.

Tudjon meg többet ezekről a bőrproblémákról az aknéval kapcsolatos írásunkból!
Közeli kép kitágult pórusokról az arcon
A zsíros bőrre jellemző a pórusok kitágulása és láthatóvá válása.
Közeli kép pattanásos tünetet produkáló homlokról
Az aknéval kapcsolatos panaszok gyakran a T-zónában jelentkeznek, és jellemzően pubertáskorban jönnek elő.

VEGYES (KOMBINÁLT) BŐR

Milyen a vegyes (kombinált) bőr?

Vegyes bőr esetén a bőrítpusok különböznek a T-zónában és az orcákon. Az ún. T-zóna egyénenként merőben eltérő lehet; míg bizonyos embereknél ez csak egy vékony terület, addig másoknál szélesebb kiterjedésű. 

A vegyes bőr jellemzői:

 • olajos T-zóna (homlok, áll, orr)
 • a zónában kitágult pórusok, néhol pattanások
 • normál vagy száraz orcák

Kombinált arcbőrű nő
Az olajos T-zóna (homlok, orr és áll) és a szárazabb orcák az ún. vegyes (kombinált) bőr jelei.

A vegyes bőr okai

A vegyes bőr olajosabb részei a faggyú túltermelődéséből adódnak. A bőr szárazabb részei pedig a faggyúhiány és az azzal járó lipidhiány következményei.

A bőrtípus és a bőr állapotának felmérése

A bőrtípussal ellentétben bőrünk állapota sokat változhat életünk során. A számos belső és külső tényező, melyek meghatározzák bőrünk állapotát, többek között: a klíma és környezetszennyezés, a gyógyszeres kezelés, a stressz, az öröklött tényezők, melyek befolyásolják a faggyútermelést, de fontos tényezők még a verejtékezés és a természetes hidratáló faktorok is, melyeket  a bőr termel, valamint az Ön által választott bőrápolási termékek.

A bőrápolási termékeket az adott bőrtípusnak és bőrállapotnak megfelelően érdemes kiválasztani. A bőrgyógyászok és bőrápolási szakemberek az egyén bőrének típusát és állapotát a következők alapján határozzák meg:

A bőröregedés jelei
Bőrtípusunk változhat életünk során. A tinédzserkorukban zsíros bőrtípussal rendelkezők a pubertás kor után azt tapasztalhatják, hogy bőrük szárazabbá válik, a normál bőrűek pedig a kor előrehaladtával találhatják szárazabbnak bőrüket. 

Minthogy minden bőrtípus öregszik, a bőr elveszíti tartását és feszességét, megjelennek a halvány és mélyebb ráncok, valamint pigmentációs elváltozások is bekövetkezhetnek. A bőröregedés e jeleinek megértése és felmérése segíthet minket abban, hogy könnyebben meghatározzuk bőrünk állapotát. Tudjon meg többet a bőr öregedéséről!

Bőrszín
A bőrszín és az etnikai származás befolyásolják, hogy bőrünk miként reagál az olyan külső tényezőkre, mint a napsugárzás hatásai, a pigmentációs rendellenességek, az irritáció és a gyulladás. Az alapbőrszínt az epidermis sűrűsége, valamint a melanin eloszlása szabja meg. Tudjon meg többet az etnikai származás és a bőr kapcsolatáról!

A bőr pirossága szintén hasznos indikátora a bőrkondíciónak; jelzi ugyanis vérkeringésünk minőségét, illetve az olyan bőrbetegségek beazonosításában is segíthet, mint a kuperóza vagy a rosacea.

A bőr érzékenysége
A bőrt akkor tekintjük érzékenynek, ha könnyen irritálódik olyan tényezők – például bőrápoló termékek vagy magas és alacsony hőmérséklet – hatására, melyeket a kiegyensúlyozott bőr általában jól tolerál. Vannak, akiknél a bőr érzékenysége állandó jellegű, másoknál az érzékenységet bizonyos belső és külső tényezők váltják ki. Az érzékenység akkor jelentkezik, amikor a bőr védelmi funkciója károsodik, és ez vízveszteséghez, valamint az irritációkeltő anyagok behatolásához vezet. A tüneteket súlyosbítják olyan tényezők, melyeknek az arcbőr különösen ki van téve; ez a napsütéstől kezdve bizonyos kozmetikumok és arctisztítók összetevőiig sok minden lehet.

Tudjon meg többet az érzékeny arcbőrről.
Arcát krémező nő
Az anti-age termékek használata segíthet a ráncok csökkentésében.
Női arc sötét pontokkal
A B-Resorcinol, az Eucerin® EVEN BRIGHTER termékcsalád legfontosabb aktív hatóanyaga, segít a sötét foltok csökkentésében.

A faggyú- és verejtéktermelés
A faggyútermelés mérétke befolyásolja a bőr védőfunkcióját és így a bőr állapotát is. A faggyútúltermelődés zsíros, aknéra hajlamos bőrt eredményezhet, míg az alacsony faggyútermelés bőrszárazságot okoz.

A bőrben lévő verejtékmirigyek azért termelnek verejtéket, hogy segítsék megőrizni a test optimális hőmérsékletét. A túlzott vagy alacsony verejtéktermelés befolyásolhatja a bőr állapotát.
Arcát krémező nő
Zsíros bőr esetén fontos a megfelelő termékek alkalmazására épülő napi bőrápolási rutin bevezetése.

A természetes hidratáló faktorok (NMF)
Az egészéges bőrben természetes módon termelődő NMF-ek, mint amilyenek az aminosavak is, segítenek a bőrben tartani a vizet, megőrzik a bőr rugalmasságát és feszességét, valamint védik azt a dehidratációval szemben. Amikor a bőr védőrétege sérül, gyakran képtelen az esszenciális NMF-ek megőrzésére, így a nedvességtartalom lecsökken és a bőr állapota megváltozik.

Bőrérzékenység
Az érzékeny bőr könnyen irritálható és érzékenyebben reagál bármilyen hatásra, mint a normál bőr. Az olyan tünetek beazonosítása, mint a pirosság, a viszketés, a feszülő érzet, a bőrkiütések és az égő érzés segíthetnek a bőr állapotának meghatározásában.