Bőrünk megismerése – A bőr típusai és állapotai

7 perc olvasási idő
Tovább

Az egészséges bőrnek négy típusát különböztetjük meg: normál, száraz, zsíros és vegyes (kombinált) bőrtípus. E négy típust a genetika határozza meg. Bőrünk állapotát azonban nagyban befolyásolják a különböző belső és külső tényezők is.

A négy bőrtípus megismerése: normál, száraz, zsíros és vegyes

Attention

Ha segítségre van szüksége bőrtípusának megállapítását illetően, bőrtesztünk remek eszköz lehet erre. Ha további tanácsra lenne szüksége bőrének legmegfelelőbb ápolását illetően, az Eucerin® azt javasolja, hogy forduljon bőrgyógyászhoz vagy gyógyszerészhez.

A normál bőr: nem túl zsíros és nem is túl száraz

Normál bőr
A „normál” kifejezés széles körben használatos, és a jól kiegyensúlyozott bőrre vonatkozik. Tudományos kifejezéssel a kiegyensúlyozott bőrt eudermikusnak nevezzük.

A száraz bőr feszülő, érdes érzettel jár és fakónak tűnhet

Száraz bőr
A "száraz" jelzőt olyan bőr jellemzésére használjuk, amely kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr. A faggyúhiány következtében a száraz bőrben lipidhiány lép fel, amely ahhoz kellene, hogy a nedvesség a bőrben maradjon;  a lipidek jelenléte emellett védőpajzsként is szolgál a külső behatásokkal szemben.

A zsíros bőr fényes, és jól láthatók a pórusok

Zsíros bőr
A „zsíros” szó az olyan bőrtípusra vonatkozik, amelynek fokozott a faggyútermelése. Ez a túltermelődés seborrhea néven ismert.

Vegyes bőrtípus esetén a bőr más jellegű a T-zónában és az orcákon.

Vegyes (kombinált) bőr
A vegyes bőr - ahogyan azt az elnevezés is mutatja - a bőrtípusok kombinációja.

NORMÁL BŐR

Milyen a normál bőr?

A „normál” kifejezés széles körben használatos, és a jól kiegyensúlyozott bőrre vonatkozik. Tudományos kifejezéssel a kiegyensúlyozott bőrt eudermikusnak nevezzük. A T-zóna (a homlok, az áll és az orr) lehet egy kissé zsírosabb, de általánosságban a faggyú és a nedvesség egyensúlyban van, és a bőr se nem túl zsíros, se nem túl száraz.

Hogyan azonosítható a normál bőr?

A selymes, puha és lágy tapintat az egészséges és ragyogó bőr jele.

A normál bőrre jellemző:
 • finom pórusok
 • megfelelő vérkeringés
 • selymes, puha és lágy felszín
 • friss, enyhén rózsaszínű 
 • pattanás mentes

valamint nem hajlamos az érékenységre.

A nőrmál bőrtípussal rendelkezők bőre a kor előrehaladtával szárazabbá válhat. Tudjon meg többet az öregedés okozta bőrszárazságról.

SZÁRAZ BŐR

Milyen a száraz bőr?

A "száraz" jelzőt olyan bőr leírásásra használjuk, amely kevesebb faggyút termel, mint a normál bőr. A faggyúhiány következtében a száraz bőrben lipidhiány lép fel, amely ahhoz kellene, hogy a nedvesség a bőrben maradjon;  a lipidek jelenléte emellett védőpajzsként is szolgál a külső behatásokkal szemben. Hiányuk tehát zavart okozhat a védőréteg funkciójában. A száraz bőr (xerosis) súlyossága változó mértékű lehet, és a bőrszárazság számos formában jelentkezhet, amelyeket nem minden esetben lehet könnyen megkülönböztetni.

Jelentősen több nő küzd bőrszárazsággal, mint férfi. Minden bőrtípus szárazabbá válik a kor előrehaladtával. A száraz bőrrel kapcsolatos problémák gyakoriak; a bőrgyógyászati látogatások 40%-a bőrszárazság panaszaiból ered.

A száraz bőr okai

A feszülő és érdes érzet gyakran a száraz bőr jele.
A száraz bőrrel rendelkező idősebb nők bőrén mélyebbek a ráncok.

A bőr nedvességtartalma a mélyebb bőrrétegek vízellátásától és az izzadástól függ.

A bőr folyamatosan veszít víztartalmából a következők miatt:

 • verejtékezés: aktív vízveszteség, mely hő, stressz és mozgás eredménye.
 • transz-epidermális vízveszteség (TEWL): az a természetes folyamat, mely során a bőr körülbelül fél liter vizet nyer ki naponta a mélyebb rétegekből.

A száraz bőr oka lehet az alábbiak hiánya:
 • természetes hidratáló faktorok (NMF) – kiváltképp az urea, az aminosavak és tejsavak, mert ezek segítik a vízmegkötést a bőrben.
 • epidermális lipidek, mint a ceramidok, zsírsavak és koleszterol, melyek mindegyike szükséges a bőr egészséges védőfunkciójához.

Ezek eredményeképp a bőr védőrétege veszélybe kerülhet.

Tudjon meg többet a száraz bőrről!

Hogyan lehet megállapítani a bőrszárazság komolyságát?

A bőrszárazság mértéke lehet a normálnál csak enyhén szárazabbtól a nagyon száraz bőrön át a rendkívül száraz bőrig bármilyen mértékű. Az osztályozás  általában a következők alapján történik:

A belső és külső tényezők megzavarhatják a bőr hidratációs képességét.
A sarkak könnyen szárazzá és repedezetté válhatnak.

Száraz bőr
Az enyhén száraz bőr feszül, érdes és repedezett, valamint rugalmassága is gyengébb.

Nagyon száraz bőr
Ha a bőrszárazság kezeletlenül marad, a probléma súlyosbodhat:
 • enyhe hámlás vagy száraz foltok megjelenése
 • érdes és foltos bőr (bizonyos esetekben a korai bőröregedés jelei is mutatkozhatnak)
 • feszülő érzet
 • lehetséges viszketés

Ilyenkor a bőr érzékenyebbé válhat az irritációra, könnyebben kipirosodik és az elfertőződés kockázata is megnő. Tudjon meg többet ezekről a bőrproblémákról száraz bőrrel kapcsolatos írásunkból.

Rendkívül száraz bőr
A test bizonyos területei - főleg a kezek, lábak, a könyökök és a térdek - hajalmosabbak:

 • érdesebbé válni
 • a repedezésre, mely sebeket okozhat
 • a bőrkeményedésre
 • a hámlásra
 • a gyakori viszketésre

A rendkívül száraz bőr leggyakrabban az idősebb emberek vagy a súlyos dehidratációtól szenvedők kezén jelenik meg. Tudjon meg többet erről a bőrproblémáról az érdes és repedezett bőrrel kapcsolatos írásunkból.

ZSÍROS BŐR

Milyen a zsíros bőr?

A zsíros bőrítpus esetében fokozott faggyútermelésről beszélhetünk. A túltermelést sebborrheának nevezzük.

A zsíros bőr okai

Az olajos arcbőr gyakran pattanásossá válhat.

Számos tényező okozhat faggyútúltermelést:
 • genetika
 • hormonális változások és zavarok
 • gyógyszeres kezelés
 • stressz
 • komedogén kozmetikumok (irritációt okozó sminktermékek)

Hogyan lehet felismerni a zsíros bőr különböző típusait?

A zsíros bőrre jellemző a pórusok kitágulása és láthatóvá válása.
Az aknéval kapcsolatos panaszok gyakran a T-zónában jelentkeznek, és jellemzően pubertáskorban jönnek elő.

A zsíros bőr jellemzői:
 • kitágult, tisztán látható pórusok
 • fényes bőr
 • vastagabb, sápadtabb bőr: a vérerek nem minden esetben látszanak

A zsíros bőr hajlamos a komedókra (mitsszerek, pattanások), valamint az akné különböző formáira.

Enyhe akné esetén a komedók jelentős számban fordulnak elő az arcon és gyakran a nyakon, vállakon, háton és mellkason is.

A közepes súlyosságú, valamint a súlyos esetekben bőr alatti dudorok (ezeknek nincs látható fehér vagy fekete rétegük) és pustulák (közepes méretű dudorok látható fehér vagy sárgás ponttal a közepükön) jelentkeznek, a bőr pedig pirossá és gyulladttá válik.

Tudjon meg többet ezekről a bőrproblémákról az aknéval kapcsolatos írásunkból!

VEGYES (KOMBINÁLT) BŐR

Milyen a vegyes (kombinált) bőr?

Az olajos T-zóna (homlok, orr és áll) és a szárazabb orcák az ún. vegyes (kombinált) bőr jelei.

Vegyes bőr esetén a bőrítpusok különböznek a T-zónában és az orcákon. Az ún. T-zóna egyénenként merőben eltérő lehet; míg bizonyos embereknél ez csak egy vékony terület, addig másoknál szélesebb kiterjedésű. 

A vegyes bőr jellemzői:

 • olajos T-zóna (homlok, áll, orr)
 • a zónában kitágult pórusok, néhol pattanások
 • normál vagy száraz orcák

A vegyes bőr okai

A vegyes bőr olajosabb részei a faggyú túltermelődéséből adódnak. A bőr szárazabb részei pedig a faggyúhiány és az azzal járó lipidhiány következményei.

A bőrtípus és a bőr állapotának felmérése

A bőrtípussal ellentétben bőrünk állapota sokat változhat életünk során. A számos belső és külső tényező, melyek meghatározzák bőrünk állapotát, többek között: a klíma és környezetszennyezés, a gyógyszeres kezelés, a stressz, az öröklött tényezők, melyek befolyásolják a faggyútermelést, de fontos tényezők még a verejtékezés és a természetes hidratáló faktorok is, melyeket  a bőr termel, valamint az Ön által választott bőrápolási termékek.

A bőrápolási termékeket az adott bőrtípusnak és bőrállapotnak megfelelően érdemes kiválasztani. A bőrgyógyászok és bőrápolási szakemberek az egyén bőrének típusát és állapotát a következők alapján határozzák meg:

Az anti-age termékek használata segíthet a ráncok csökkentésében.
A B-Resorcinol, az Eucerin® EVEN BRIGHTER termékcsalád legfontosabb aktív hatóanyaga, segít a sötét foltok csökkentésében.

A bőröregedés jelei
Bőrtípusunk változhat életünk során. A tinédzserkorukban zsíros bőrtípussal rendelkezők a pubertás kor után azt tapasztalhatják, hogy bőrük szárazabbá válik, a normál bőrűek pedig a kor előrehaladtával találhatják szárazabbnak bőrüket. 

Minthogy minden bőrtípus öregszik, a bőr elveszíti tartását és feszességét, megjelennek a halvány és mélyebb ráncok, valamint pigmentációs elváltozások is bekövetkezhetnek. A bőröregedés e jeleinek megértése és felmérése segíthet minket abban, hogy könnyebben meghatározzuk bőrünk állapotát. Tudjon meg többet a bőr öregedéséről!

Bőrszín
A bőrszín és az etnikai származás befolyásolják, hogy bőrünk miként reagál az olyan külső tényezőkre, mint a napsugárzás hatásai, a pigmentációs rendellenességek, az irritáció és a gyulladás. Az alapbőrszínt az epidermis sűrűsége, valamint a melanin eloszlása szabja meg. Tudjon meg többet az etnikai származás és a bőr kapcsolatáról!

A bőr pirossága szintén hasznos indikátora a bőrkondíciónak; jelzi ugyanis vérkeringésünk minőségét, illetve az olyan bőrbetegségek beazonosításában is segíthet, mint a kuperóza vagy a rosacea.

A bőr érzékenysége
A bőrt akkor tekintjük érzékenynek, ha könnyen irritálódik olyan tényezők – például bőrápoló termékek vagy magas és alacsony hőmérséklet – hatására, melyeket a kiegyensúlyozott bőr általában jól tolerál. Vannak, akiknél a bőr érzékenysége állandó jellegű, másoknál az érzékenységet bizonyos belső és külső tényezők váltják ki. Az érzékenység akkor jelentkezik, amikor a bőr védelmi funkciója károsodik, és ez vízveszteséghez, valamint az irritációkeltő anyagok behatolásához vezet. A tüneteket súlyosbítják olyan tényezők, melyeknek az arcbőr különösen ki van téve; ez a napsütéstől kezdve bizonyos kozmetikumok és arctisztítók összetevőiig sok minden lehet.

Tudjon meg többet az érzékeny arcbőrről.
Zsíros bőr esetén fontos a megfelelő termékek alkalmazására épülő napi bőrápolási rutin bevezetése.

A faggyú- és verejtéktermelés
A faggyútermelés mérétke befolyásolja a bőr védőfunkcióját és így a bőr állapotát is. A faggyútúltermelődés zsíros, aknéra hajlamos bőrt eredményezhet, míg az alacsony faggyútermelés bőrszárazságot okoz.

A bőrben lévő verejtékmirigyek azért termelnek verejtéket, hogy segítsék megőrizni a test optimális hőmérsékletét. A túlzott vagy alacsony verejtéktermelés befolyásolhatja a bőr állapotát.

A természetes hidratáló faktorok (NMF)
Az egészéges bőrben természetes módon termelődő NMF-ek, mint amilyenek az aminosavak is, segítenek a bőrben tartani a vizet, megőrzik a bőr rugalmasságát és feszességét, valamint védik azt a dehidratációval szemben. Amikor a bőr védőrétege sérül, gyakran képtelen az esszenciális NMF-ek megőrzésére, így a nedvességtartalom lecsökken és a bőr állapota megváltozik.

Bőrérzékenység
Az érzékeny bőr könnyen irritálható és érzékenyebben reagál bármilyen hatásra, mint a normál bőr. Az olyan tünetek beazonosítása, mint a pirosság, a viszketés, a feszülő érzet, a bőrkiütések és az égő érzés segíthetnek a bőr állapotának meghatározásában.

Related Articles

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint