Acne treatment and acne medication

Mit tehet az akné gyógyszeres kezelésekor?

Számos aknétól szenvedő ember esetében a boltban kapható bőrápoló termékek egyszerűen nem bizonyulnak elég hatékonynak. Ezek az emberek többnyire az akné súlyosabb fajtáival,  acne papulopustulosa-val vagy conglobata-val küzdenek. A jó hír az, hogy rendelkezésre állnak hatásos, vényre kapható gyógyszerek és gyógyszeres kezelések. Emellett érdemes minél előbb belefogni a probléma kezelésébe, mert annál kisebb a tartós fizikai, esetleg érzelmi sérülés kockázata.

JELEK ÉS TÜNETEK

Az akné kialakulását elősegítő négy tényező megismerése és a rendelkezésre álló gyógyszeres kezelések

Mielőtt eldöntené, hogy melyik kezelést választja, fontos beazonosítani a problémát okozó tüneteket. Az enyhe és mérsékelt akné-problémára kifejlesztett kezelések a négy tényezőből egyet vagy akár többet is megcéloznak. A követlezőképpen működnek:

 • csökkentik a faggyútermelést, és így kordában tartják a seborrheát
 • felgyorsítják a felszíni bőrsejtek lehámlásának folyamatát (deszkvamáció), ezzel pedig segítenek kezelni a hiperkeratózist
 • leküzdik a mikrobiális szennyezés okozta bakteriális fertőzéseket
 • csökkentik a gyulladást, melynek következtében csillapítják a kiütéses, pattanásos tüneteket

Az akné grafikai illusztrációja
Akné: mi történik a bőrben?

Milyen gyógyszeres kezelések léteznek?

Az akné gyógyszeres kezelésének típusai lehetnek:

 • lokális retinoid készítmények
 • benzoyl peroxid
 • helyileg alkalmazott antimikrobiális kezelések
 • azelain sav
 • szájon át alkalmazandó antibiotikumok
 • isotretinoin tabletta
 • szájon át alkalmazandó, antiandrogén hatású készítmények

A bőrgyógyász ezeket külön-külön vagy kombinációban is felírhatja a tünetek súlyosságától függően.

Az akné gyógyszeres kezelése szigorú nemzetközi előírásokat követ annak érdekében, hogy a bőrgyógyászok és az orvosok következetesek maradjanak a kezelések felírásában. Ezek a megfigyeléseken alapuló előírások* tájékoztatást nyújtanak az orvosok és egyéb gyógyászati szakemberek számára arról, hogy mely kezeléseket vagy a kezelések mely kombinációját kell alkalmazni, függően az akné súlyosságától és az egyes tünetektől. Ezen túl alternatívákat is nyújtanak a különböző bőrtípusok számára, és ahol szükséges, különböző opciókat biztosítanak kifejezetten nők számára.

Az akné bizonyos szájon át alkalmazandó kezelései nem engedélyezettek terhesség, főleg nem az első trimeszter alatt, így a bőrgyógyászoknak és orvosoknak egyéb alternatívát kell találniuk.

Aknés homlok
Az akné gyógyszeres kezelése a tünetek súlyosságától függően eltérő lehet.
Gyógyszert beszedő nő.
Mindig tájékoztassa orvosát, ha más típusú gyógyszereket is szed, hogy elkerülhesse az aknés kezeléssel való kölcsönhatásokat.

Fontos megjegyezni, hogy az akné kezelése, függetlenül attól, hogy gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezelésről van-e szó, csak bizonyos idő elteltével fejti ki hatását.

Az általános szabály alapján azt lehet mondani, hogy ez az idő 4-8 hét, de bizonyos esetekben akár három hónap is lehet, valamint nem árt tudni azt sem, hogy a tünetek akár súlyosbodhatnak is, mielőtt a gyógyulás megkezdődne. A páciensek könnyen eltántorodhatnak a kezeléstől és idő előtt feladhatják azt, ezért fontos a kitartás és a rutin követése, még akkor is, ha nincs azonnali pozitív változás.

Az akné gyógyszeres kezelése

Az akné gyógyszeres kezelésének mellékhatásai

A gyógyszeres kezelésnek lehetnek bizonyos mellékhatásai. Például bőrszárazság vagy fényérzékenység. Ezeket a tüneteket érdemes kísérő kezelésként, aknéra hajlamos bőrre kifejlesztett hidratáló bőrápolókkal ellensúlyozni. Ilyen az Eucerin® DermoPurifyer Speciális hidratáló arcápoló. Ez a termék alkalmas arra, hogy az előírt orvosi akné-kezelés  mellett puhává tegye és intenzíven hidratálja az aknés bőrt.

Az általános akné-kezelés mellékhatásainak illusztrációja

* Nast, A.; Drénó, B.; Degitz, K. et al. (2012), Európai bizonyíték-alapú (S3) előírások az akné kezelésére, Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology, 26, 1-29.o.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Az akné főbb okai és kiváltói

Hormonok. Akné leggyakrabban a faggyúmirigyek androgén hormonokra adott reakciója következtében alakul ki. A faggyúmirigyek faggyútúltermeléssel reagálnak a körforgásba lépő hormonokra.

A faggyú túltermelődése (seborrhea) és a megbomlott bőrhámlási folyamat együttesen vezetnek el a faggyúmirigyek növekedéséhez és így a pattanások, kiütések megjelenéséhez. Ezekben elszaporodhatnak bizonyos baktériumok, így a bőr pirossá és gyulladttá válhat.

Ez a folyamat a leggyakrabban tinédzserkorban lép fel, minthogy fiúk és lányok egyaránt ilyenkor tapasztalják meg az androgének hirtelen áradatát. A tinédzserek 90%-a szenved az akné valamely típusától, bár bőrük az idő előrehaladtával általában kitisztul.

Akné azonban bármilyen korban előfordulhat. A felnőttkori akné eseteinek 80%-a a hormonális változásokon átmenő nők körében tapasztalható.

Ez fennállhat terhesség, menstruáció vagy hormonális rendellenesség, például policisztás petefészek szindróma esetén.

Seborrhea grafikai illusztrációja
Seborrhea
Mikrobiális kolonizáció grafikai illusztrációja
Mikrobiális kolonizáció

Baktériumok. Az aknés bőrrel küzdőknek általában olajos és fényes az arcbőrük. Ez ideális körülményeket biztosít az alapvetően ártalmatlan baktériumok (Propionibaktréium-aknék) számára, hogy megsokszorozódjanak  és így irritációt, valamint gyulladást okozzanak a megnövekedett faggyúmirigyekben.

Genetika. Egy, az aknéra való hajlamosság kapcsán kialakult másik elmélet a genetika köré szerveződik. Míg az akné nem öröklött betegség, van kapcsolat a szülők által tapasztalt akné és a gyermek hajlamának mértéke között. A helyzet nem más a felnőttkori akné esetében sem: a felnőttkori aknéban szenvedő szülők gyermeke nagyobb eséllyel szembesülhet maga is a betegséggel felnőtt korában.

Gyógyszerek. Végezetül, bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok vagy a lítium is kiválthatnak aknés tüneteket azokban, akik hajlamosak a betegségre.

Közeli felvétel a bőrről.
A zsíros bőr hajlamosabb az aknéra, mint a többi bőrtípus.

Az aknéról kialakult legendák

A bizonyított okokon túl létezik néhány legenda is az aknéról, melyek közül számos igazságtalanul az elszenvedőt okolja a betegség kialakulásáért. Így például nem igaz, hogy az aknéra hajlamos bőrrel rendelkezők nem higiénikusak.

Sőt, a bőr nagyobb eséllyel sérülhet a túlzott tisztálkodástól, mint a kevesebbtől.

Az sem igaz, hogy a szegényes étrend aknét eredményez. Természetesen az egészséges táplálkozás mindig fontos, de a zsíros ételeknek és a csokoládénak kevés hatása van az akné kialakulására.

Az aknéra hajlamos bőrrel rendelkezőknek a fizikai kondíción túl, pszichológiai hatásokkal is meg kell küzdeniük. Az arcon megjelenő kiütéseket és pattanásokat nehéz elfedni, így a betegségben szenvedők gyakran önbizalomhiánnyal és önértékelési problémákkal küzdenek.

Ugyanakkor az elfedésre kialakított stratégiák némelyike, mint például a sok smink használata, vagy férfiak esetében a szakáll növesztése, valójában csak ront a helyzeten. Ráadásul a szakáll megnehezíti a helyileg alkalmazandó kezelések kivitelezését is.

Arcát mosó férfi
A túlzásba vitt mosakodás súlyosbíthatja az aknés tüneteket.
Sminket ecsettel alkalmazó nő.
Javasolt, hogy az aknéra hajlamos bőrre felvitt smink komedogén-mentes legyen, hogy elkerüljük a pórusok eltömődését.
KÖZREJÁTSZÓ TÉNYEZŐK

Az akné kialakulásában közrejátszó főbb tényezők

A tünetek emberről emberre változnak: bizonyos emberek eltérően reagálnak ételekre vagy környezeti hatásokra.

Az aknéra hajlamos bőr állapotát rontó, gyakoribb tényezők közé tartoznak a következők:

 • nagy mennyiségű rövid-láncolatú szénhidrát fogyasztása (cukor és finomliszt)
 • tej és egyéb tejtermékek túlzásba vitt fogyasztása (bár a sajt nem tűnik károsnak)
 • dohányzás
 • komedogén bőrápolási és sminktermékek használata
Tejet ivó nő
A túlzásba vitt tejfogyasztás súlyosbíthatja az akné tüneteit.

Fontos a bőrgyógyász tanácsának kikérése még enyhe vagy korai tünetek jelentkezése esetén is, mert a hatékony gyógyszeres kezelés segíthet megelőzni az állapot rosszabbra fordulását és csökkentheti a sebhelyek kialakulásának kockázatát.

Érdemes betartani néhány általános szabályt:

 • használjon langyos vizet hideg vagy forró helyett
 • csak komedogén-mentes bőrápolókat alkalmazzon
 • viseljen olyan sminket, amely nem tömíti el a pórusokat
 • használjon megfelelő arctisztítót lefekvés előtt, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket, valamint, hogy előkészítse bőrét a gyógyszerek újbóli beszívódására
 • hagyja a pattanásokat természetes módon begyógyulni – nyomkodásuk csak ront a helyzeten

Tudjon meg többet az akné nem gyógyszeres kezeléséről.

Sminket szivaccsal alkalmazó nő.
Higiéniai okokból kifolyólag a sminkeszközöket (ecseteket, szivacsokat) érdemes rendszeresen cserélni.
MEGOLDÁSOK

Az akné tüneteinek gyógyszeres kezelése

Bár az akné nem gyógyítható, a tüneteit gyógyszeres és nem gyógyszeres kezeléssel egyaránt lehet enyhíteni. Orvosi vagy gyógyszeres beavatkozás többnyire a súlyosabb esetekben javasolt, amikor a nem gyógyszeres lehetőségek kipróbálás után sem bizonyulnak elég hatásosnak.

A súlyos akné első gyógyszeres kezelési módja a helyileg alkalmazható gélek, krémek vagy testápolók használata.

Arcának bal oldalát megérintő férfi.
A megfelelő termékek használatára épülő mindennapos bőrápolási rutin beiktatása és fenntartása bármilyen bőrpanasz esetén javasolt.

A gyógyszeres kezelések lehetnek:

 • Helyileg alkalmazható retinoidok, mint a tretinoin és az adapelene. A helyileg alkalmazandó retinoidok a rendellenes keratinizációt ellensúlyozzák, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így alkalmasak a komedós és a gyulladásos akné kezelésére is.
 • Benzoyl peroxid: segít meggátolni, hogy az elhalt bőr eltömítse a szőrtüszőket, valamint kiirtja a fertőzést okozó baktériumokat.
 • Helyileg alkalmazandó antimikrobiális készítmények (lokális antibiotikumok): megölik a szőrtüszők elfertőződését okozó baktériumokat. Fontos, hogy alkalmazása benzoyl peroxiddal együtt történjen, mert így előzhető meg a baktériumok rezisztenssé válása.
 • Azelain sav: gyakran alkalmazzák alternatív kezelésként az elhalt bőrsejtek lehámlasztására, valamint a baktériumok kiirtására. Általában akkor írják elő, ha a páciens a benzoyl peroxid vagy a helyileg alkalmazandó retinoidok mellékhatásaitól szenved.

A helyileg alkalmazott kezeléseket ki lehet egészíteni antibiotikum tablettákkal (leggyakrabban tetracyclinekkel vagy erythromycinnel).

Ha ezek nem hatásosak, az orvos egy isotretinoin nevű kezelést írhat elő. A hormonális terápiák szintén hatásosak lehetnek az aknétól szenvedő nők esetében, ugyanis az ösztrogén elnyomja a faggyúmirigyek tevékenységét és visszaszorítja a petefészek- és mellékvese által termelt androgének kialakulását.

Mint minden gyógyszeres kezelésnek, az aknés betegségre kifejlesztett kezeléseknek is vannak ismert mellékhatásai. Ide tartozik a bőrszárazság és a napérzékenység. Ezeket azonban meg lehet akadályozni a kezelést kísérő, kifejezetten az aknéra hajlamos bőrre kifejlesztett  hidratáló bőrápolókkal, mint amilyen az Eucerin® DermoPURIFYER Hidratáló arcápoló is.

Tudjon meg többet az akné nem gyógyszeres kezeléséről.
Tudjon meg többet az aknéra hajlamos bőr fényvédelméről.
Tudjon meg többet az Eucerin® DermoPURIFYER termékcsaládról.

Terhes nő
Ha terhes vagy tervezi a terhességet, keressen fel szakembert az akné kezelésével kapcsolatos bőrgyógyászati tanácsokért.
Kézben lévő gyógyszerek
Bizonyos fogamzásgátló tabletták szintén segíthetik az aknés tünetek enyhülését.