Mit tehet – Az akné gyógyszeres kezelésekor?

6 perc olvasási idő
Tovább

Számos aknétól szenvedő ember esetében a boltban kapható bőrápoló termékek egyszerűen nem bizonyulnak elég hatékonynak. Ezek az emberek többnyire az akné súlyosabb fajtáival,  acne papulopustulosa-val vagy conglobata-val küzdenek. A jó hír az, hogy rendelkezésre állnak hatásos, vényre kapható gyógyszerek és gyógyszeres kezelések. Emellett érdemes minél előbb belefogni a probléma kezelésébe, mert annál kisebb a tartós fizikai, esetleg érzelmi sérülés kockázata.

Jelek és tünetek

Az akné kialakulását elősegítő négy tényező megismerése és a rendelkezésre álló gyógyszeres kezelések

Mielőtt eldöntené, hogy melyik kezelést választja, fontos beazonosítani a problémát okozó tüneteket. Az enyhe és mérsékelt akné-problémára kifejlesztett kezelések a négy tényezőből egyet vagy akár többet is megcéloznak. A követlezőképpen működnek:

Akné: mi történik a bőrben?

 • csökkentik a faggyútermelést, és így kordában tartják a seborrheát
 • felgyorsítják a felszíni bőrsejtek lehámlásának folyamatát (deszkvamáció), ezzel pedig segítenek kezelni a hiperkeratózist
 • leküzdik a mikrobiális szennyezés okozta bakteriális fertőzéseket
 • csökkentik a gyulladást, melynek következtében csillapítják a kiütéses, pattanásos tüneteket

Milyen gyógyszeres kezelések léteznek?

Az akné gyógyszeres kezelése a tünetek súlyosságától függően eltérő lehet.
Mindig tájékoztassa orvosát, ha más típusú gyógyszereket is szed, hogy elkerülhesse az aknés kezeléssel való kölcsönhatásokat.

Az akné gyógyszeres kezelésének típusai lehetnek:

 • lokális retinoid készítmények
 • benzoyl peroxid
 • helyileg alkalmazott antimikrobiális kezelések
 • azelain sav
 • szájon át alkalmazandó antibiotikumok
 • isotretinoin tabletta
 • szájon át alkalmazandó, antiandrogén hatású készítmények

A bőrgyógyász ezeket külön-külön vagy kombinációban is felírhatja a tünetek súlyosságától függően.

Az akné gyógyszeres kezelése szigorú nemzetközi előírásokat követ annak érdekében, hogy a bőrgyógyászok és az orvosok következetesek maradjanak a kezelések felírásában. Ezek a megfigyeléseken alapuló előírások* tájékoztatást nyújtanak az orvosok és egyéb gyógyászati szakemberek számára arról, hogy mely kezeléseket vagy a kezelések mely kombinációját kell alkalmazni, függően az akné súlyosságától és az egyes tünetektől. Ezen túl alternatívákat is nyújtanak a különböző bőrtípusok számára, és ahol szükséges, különböző opciókat biztosítanak kifejezetten nők számára.

Az akné bizonyos szájon át alkalmazandó kezelései nem engedélyezettek terhesség, főleg nem az első trimeszter alatt, így a bőrgyógyászoknak és orvosoknak egyéb alternatívát kell találniuk.

Fontos megjegyezni, hogy az akné kezelése, függetlenül attól, hogy gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezelésről van-e szó, csak bizonyos idő elteltével fejti ki hatását.

Az általános szabály alapján azt lehet mondani, hogy ez az idő 4-8 hét, de bizonyos esetekben akár három hónap is lehet, valamint nem árt tudni azt sem, hogy a tünetek akár súlyosbodhatnak is, mielőtt a gyógyulás megkezdődne. A páciensek könnyen eltántorodhatnak a kezeléstől és idő előtt feladhatják azt, ezért fontos a kitartás és a rutin követése, még akkor is, ha nincs azonnali pozitív változás.

Az akné gyógyszeres kezelésének mellékhatásai

A gyógyszeres kezelésnek lehetnek bizonyos mellékhatásai. Például bőrszárazság vagy fényérzékenység. Ezeket a tüneteket érdemes kísérő kezelésként, aknéra hajlamos bőrre kifejlesztett hidratáló bőrápolókkal ellensúlyozni. Ilyen az Eucerin® DermoPurifyer Speciális hidratáló arcápoló. Ez a termék alkalmas arra, hogy az előírt orvosi akné-kezelés  mellett puhává tegye és intenzíven hidratálja az aknés bőrt.

* Nast, A.; Drénó, B.; Degitz, K. et al. (2012), Európai bizonyíték-alapú (S3) előírások az akné kezelésére, Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology, 26, 1-29.o.

Okok és kiváltó tényezők

Az akné főbb okai és kiváltói

Seborrhea
Mikrobiális kolonizáció

Hormonok. Akné leggyakrabban a faggyúmirigyek androgén hormonokra adott reakciója következtében alakul ki. A faggyúmirigyek faggyútúltermeléssel reagálnak a körforgásba lépő hormonokra.

A faggyú túltermelődése (seborrhea) és a megbomlott bőrhámlási folyamat együttesen vezetnek el a faggyúmirigyek növekedéséhez és így a pattanások, kiütések megjelenéséhez. Ezekben elszaporodhatnak bizonyos baktériumok, így a bőr pirossá és gyulladttá válhat.

Ez a folyamat a leggyakrabban tinédzserkorban lép fel, minthogy fiúk és lányok egyaránt ilyenkor tapasztalják meg az androgének hirtelen áradatát. A tinédzserek 90%-a szenved az akné valamely típusától, bár bőrük az idő előrehaladtával általában kitisztul.

Akné azonban bármilyen korban előfordulhat. A felnőttkori akné eseteinek 80%-a a hormonális változásokon átmenő nők körében tapasztalható.

Ez fennállhat terhesség, menstruáció vagy hormonális rendellenesség, például policisztás petefészek szindróma esetén.

A zsíros bőr hajlamosabb az aknéra, mint a többi bőrtípus.

Baktériumok. Az aknés bőrrel küzdőknek általában olajos és fényes az arcbőrük. Ez ideális körülményeket biztosít az alapvetően ártalmatlan baktériumok (Propionibaktréium-aknék) számára, hogy megsokszorozódjanak  és így irritációt, valamint gyulladást okozzanak a megnövekedett faggyúmirigyekben.

Genetika. Egy, az aknéra való hajlamosság kapcsán kialakult másik elmélet a genetika köré szerveződik. Míg az akné nem öröklött betegség, van kapcsolat a szülők által tapasztalt akné és a gyermek hajlamának mértéke között. A helyzet nem más a felnőttkori akné esetében sem: a felnőttkori aknéban szenvedő szülők gyermeke nagyobb eséllyel szembesülhet maga is a betegséggel felnőtt korában.

Gyógyszerek. Végezetül, bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok vagy a lítium is kiválthatnak aknés tüneteket azokban, akik hajlamosak a betegségre.

Az aknéról kialakult legendák

A túlzásba vitt mosakodás súlyosbíthatja az aknés tüneteket.
Javasolt, hogy az aknéra hajlamos bőrre felvitt smink komedogén-mentes legyen, hogy elkerüljük a pórusok eltömődését.

A bizonyított okokon túl létezik néhány legenda is az aknéról, melyek közül számos igazságtalanul az elszenvedőt okolja a betegség kialakulásáért. Így például nem igaz, hogy az aknéra hajlamos bőrrel rendelkezők nem higiénikusak.

Sőt, a bőr nagyobb eséllyel sérülhet a túlzott tisztálkodástól, mint a kevesebbtől.

Az sem igaz, hogy a szegényes étrend aknét eredményez. Természetesen az egészséges táplálkozás mindig fontos, de a zsíros ételeknek és a csokoládénak kevés hatása van az akné kialakulására.

Az aknéra hajlamos bőrrel rendelkezőknek a fizikai kondíción túl, pszichológiai hatásokkal is meg kell küzdeniük. Az arcon megjelenő kiütéseket és pattanásokat nehéz elfedni, így a betegségben szenvedők gyakran önbizalomhiánnyal és önértékelési problémákkal küzdenek.

Ugyanakkor az elfedésre kialakított stratégiák némelyike, mint például a sok smink használata, vagy férfiak esetében a szakáll növesztése, valójában csak ront a helyzeten. Ráadásul a szakáll megnehezíti a helyileg alkalmazandó kezelések kivitelezését is.

Közrejátszó tényezők

Az akné kialakulásában közrejátszó főbb tényezők

A túlzásba vitt tejfogyasztás súlyosbíthatja az akné tüneteit.

A tünetek emberről emberre változnak: bizonyos emberek eltérően reagálnak ételekre vagy környezeti hatásokra.

Az aknéra hajlamos bőr állapotát rontó, gyakoribb tényezők közé tartoznak a következők:

 • nagy mennyiségű rövid-láncolatú szénhidrát fogyasztása (cukor és finomliszt)
 • tej és egyéb tejtermékek túlzásba vitt fogyasztása (bár a sajt nem tűnik károsnak)
 • dohányzás
 • komedogén bőrápolási és sminktermékek használata

Vigyázz!

Fontos a bőrgyógyász tanácsának kikérése még enyhe vagy korai tünetek jelentkezése esetén is, mert a hatékony gyógyszeres kezelés segíthet megelőzni az állapot rosszabbra fordulását és csökkentheti a sebhelyek kialakulásának kockázatát.

Higiéniai okokból kifolyólag a sminkeszközöket (ecseteket, szivacsokat) érdemes rendszeresen cserélni.

Érdemes betartani néhány általános szabályt:

 • használjon langyos vizet hideg vagy forró helyett
 • csak komedogén-mentes bőrápolókat alkalmazzon
 • viseljen olyan sminket, amely nem tömíti el a pórusokat
 • használjon megfelelő arctisztítót lefekvés előtt, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket, valamint, hogy előkészítse bőrét a gyógyszerek újbóli beszívódására
 • hagyja a pattanásokat természetes módon begyógyulni – nyomkodásuk csak ront a helyzeten

Tudjon meg többet az akné nem gyógyszeres kezeléséről.

Megoldások

Az akné tüneteinek gyógyszeres kezelése

A megfelelő termékek használatára épülő mindennapos bőrápolási rutin beiktatása és fenntartása bármilyen bőrpanasz esetén javasolt.

Bár az akné nem gyógyítható, a tüneteit gyógyszeres és nem gyógyszeres kezeléssel egyaránt lehet enyhíteni. Orvosi vagy gyógyszeres beavatkozás többnyire a súlyosabb esetekben javasolt, amikor a nem gyógyszeres lehetőségek kipróbálás után sem bizonyulnak elég hatásosnak.

A súlyos akné első gyógyszeres kezelési módja a helyileg alkalmazható gélek, krémek vagy testápolók használata.

A gyógyszeres kezelések lehetnek:

 • Helyileg alkalmazható retinoidok, mint a tretinoin és az adapelene. A helyileg alkalmazandó retinoidok a rendellenes keratinizációt ellensúlyozzák, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így alkalmasak a komedós és a gyulladásos akné kezelésére is.
 • Benzoyl peroxid: segít meggátolni, hogy az elhalt bőr eltömítse a szőrtüszőket, valamint kiirtja a fertőzést okozó baktériumokat.
 • Helyileg alkalmazandó antimikrobiális készítmények (lokális antibiotikumok): megölik a szőrtüszők elfertőződését okozó baktériumokat. Fontos, hogy alkalmazása benzoyl peroxiddal együtt történjen, mert így előzhető meg a baktériumok rezisztenssé válása.
 • Azelain sav: gyakran alkalmazzák alternatív kezelésként az elhalt bőrsejtek lehámlasztására, valamint a baktériumok kiirtására. Általában akkor írják elő, ha a páciens a benzoyl peroxid vagy a helyileg alkalmazandó retinoidok mellékhatásaitól szenved.

Ha terhes vagy tervezi a terhességet, keressen fel szakembert az akné kezelésével kapcsolatos bőrgyógyászati tanácsokért.
Bizonyos fogamzásgátló tabletták szintén segíthetik az aknés tünetek enyhülését.

A helyileg alkalmazott kezeléseket ki lehet egészíteni antibiotikum tablettákkal (leggyakrabban tetracyclinekkel vagy erythromycinnel).

Ha ezek nem hatásosak, az orvos egy isotretinoin nevű kezelést írhat elő. A hormonális terápiák szintén hatásosak lehetnek az aknétól szenvedő nők esetében, ugyanis az ösztrogén elnyomja a faggyúmirigyek tevékenységét és visszaszorítja a petefészek- és mellékvese által termelt androgének kialakulását.

Mint minden gyógyszeres kezelésnek, az aknés betegségre kifejlesztett kezeléseknek is vannak ismert mellékhatásai. Ide tartozik a bőrszárazság és a napérzékenység. Ezeket azonban meg lehet akadályozni a kezelést kísérő, kifejezetten az aknéra hajlamos bőrre kifejlesztett  hidratáló bőrápolókkal, mint amilyen az Eucerin® DermoPURIFYER Hidratáló arcápoló is.

Tudjon meg többet az akné nem gyógyszeres kezeléséről.
Tudjon meg többet az aknéra hajlamos bőr fényvédelméről.
Tudjon meg többet az Eucerin® DermoPURIFYER termékcsaládról.

Related Articles

Építsd fel a bőrápolási rutint