Mit tehetünk – A problémás és aknéra hajlamos bőrért?

6 perc olvasási idő
Tovább

Az emberek körülbelül 70-80%-a szenved problémás és aknéra hajlamos bőrtől. Az enyhe, illetve a közepes komolyságú akné esetében, legtöbbjük nem keres fel orvost tüneteinek kezelése érdekében. Azonban tanácsos a bőrgyógyászati konzultáció még a korai szakasz vagy az enyhe tünetek esetén is, mivel a gyógyászati beavatkozás segíthet megelőzni a probléma továbbfejlődését és a következményeket, így a sebhelyek kialakulását is.

Ha Ön nem gyógyszeres kezelést választ, hanem kozmetikai termékekkel ápolja bőrét, mint a különböző bőrtisztítók, tonizálók, bőrradírok, hidratáló krémek és bőrhibákat fedő termékek, akkor a patikákban ezeket vény nélkül megkaphatja. Ezek megtisztítják és ápolják a problémás és aknéra hajlamos bőrt. Emellett számos életvitellel kapcsolatos változtatás is segíthet a problémával küzdőknek abban, hogy jobban kezelhessék a pattanásokat és minimalizálják a tüneteket.

Jelek És Tünetek

A problémás és aknéra hajlamos bőr jelei és tünetei

Mielőtt arról döntene, hogy melyik nem gyógyszeres kezelési formát választja, fontos azonosítani a problémát okozó tüneteket. A problémás és aknéra hajlamos bőrre, valamint az enyhe illetve közepes súlyosságú aknéra kialakított termékek és kezelési formák többnyire a probléma négy kucslpontjából céloznak meg egyet vagy akár egyszerre többet is.

Akné: ami a bőrben történik

A következők mentén működnek:

 • lecsökkentik a faggyútermelést, így kontrollálják a sebborrheát
 • felgyorsítják a bőrsejtek hámlását, ezáltal pedig segítenek a hiperkeratózis kezelésében
 • megküzdenek a mikróbák megtelepedése következtében kialakult bakteriális fertőzésekkel
 • mindezen felül képesek csökkenteni a gyulladásokat, ezáltal pedig csillapítani a kiütéseket, keléseket, pattanásokat

Szintén fontos különbséget tenni a problémás, aknéra hajlamos bőr és a hiperérzékeny, pattanásos vagy roseaceás bőr között. A hiperérzékeny arcbőr jellemző problémája, a rosacea esetében megjelenő papulák és pustulák (gyulladt pattanások) például megjelenésükben hasonlítanak az aknéhoz, de a pórusok nincsenek eltömődve, a bőr inkább száraz, mint zsíros. A rosacea esetén megjelenő gyulladt csomók nem hagynak hegeket a bőrön.

Tudjon meg többet a rosaceára és couperosára hajlamos bőrről.

Okok És Kiváltó Tényezők

A problémás és aknéra hajlamos bőr főbb okai és kiváltói

Sebborrhea
MicroMikrobiális behatolás

A problémás és aknéra hajlamos bőr meglehetősen gyakori probléma. Általában pubertáskorban kezdődik, amikor mind a fiúk, mind a lányok fontos hormonális változásokon mennek keresztül. A hormonanyagok, más néven androgének, arra késztetik a faggyúmirigyeket, hogy a szükségesnél több faggyút termeljenek (sebborrhea). Ez a sebborrhea már önmagában beavatkozhat a bőr normális hámlási folyamatába.

Amikor a bőr túl sok faggyút termel és nem megfelelő tempóban történik az elhalt hámsejtek lehámlási folyamata, akkor e két jelenség a szőrtüszőknél egyesülhet, ahol egyfajta "puha tömítőt" hoznak létre. Ez a tömítő a szőrtüsző falát kitüremkedetté teheti, így vagy fehér pattanás keletkezik vagy a tömítés kinyílik a felszínen, és miteszer jön létre.

Vannak olyan piros kiütések a bőrön, amelyek közepe fehér - ezek akkor alakulnak ki, amikor a szőrtüsző begyullad vagy elfertőződik. A faggyúmirigy mélyén kialakuló eltömődés és gyulladás rögöket képez a bőr felszíne alatt - ezeket cisztának hívjuk.

A pattanásos bőr gyakran az arcon, a vállakon, a mellkason és a háton alakul ki, mivel e területek termelik a legtöbb faggyút.

A tinédzserek esetében különösen fontos a mindennapos bőrápolási rutin, mivel ők hajlamosabbak az aknéra.

Hormonok. Habár tinédzserkorban a leggyakoribb, egyre több felnőtt is szembesül a problémás és aknéra hajlamos bőr tüneteivel, ezen belül is főként azok a nők, akik hormonális változásokon mennek keresztül terhesség, menstruáció vagy hormonális rendelleneség (pl. policisztárs ovári szindróma) révén.

Baktériumok. Az aknéra hajlamos bőr többnyire zsíros a túlzott faggyútermelés következtében. Ez hajlmosabbá teszi a bőrt az alapvetően ártalmatlan baktériumok elszaporodására. Ez irritációt és gyulladást okoz a megnövekedett faggyúmirigyekben.

Az alapvetően ártalmatlan akné baktériumok (Propioni baktérium aknék) a faggyútúltermelődés következtében elszaparodhatnak.

Genetika. Van rá bizonyíték, hogy a genetika szerepet játszik az aknéra való hajlam kialakulásában. Ha mindkét szülő szenvedett aknétól pubertáskorában, úgy annak valószínűsége, hogy gyermekük is hasonló problémával fog megküzdeni, igen magas. Ugyanígy, a felnőttkori aknéban szenvedő szülők gyermekei is nagyobb eséllyel tapasztalhatják meg az aknés problémákat az élet e szakaszában.

Az aknéra hajlamos bőrről kialakult legendák

A túlzásba vitt mosakodás súlyosbíthatja az aknés tüneteket.
A cukrot tartalmazó édességek fogyasztása súlyosbíthatja az aknés tüneteket.

A tények mellett rengeteg fikcionális állítás is elterjedt az aknéra hajlamos bőr okairól. Ezek a megalapozatlan állítások igazságtalanul vádolják a betegsében szenvedőket. Például gyakran hallhatják azt a kritikát, mely szerint tisztálkodási szokásaik nem megfelelőek, nem elég higiénikusak vagy nem mosakodnak elég gyakran. Ezzel szemben az igazság az, hogy a túlzásba vitt mosakodás több kárt okoz az aknéra hajlamos bőrben, mint a nem elég gyakori tisztálkodás, mivel a bőrt könnyebben irritálja a túlzott és gyakori dörzsölés. A problémával küzdőket gyakran éri az a vád is, hogy étrendjük nem megfelelő, szegényes.

Ugyan az egészséges étrend minden esetben fontos, kevés bizonyíték támasztja alá, hogy a zsíros ételek vagy a csokoládé súlyosbítaná a tüneteket.

Tudjon meg többet az akné gyógyszeres kezeléséről

Közrejátszó Tényezők

Az aknéra hajlamos bőr kialakulásában közrejátszó főbb tényezők

Míg az aknéra hajlamos bőr legfőbb okai hormonális vagy genetikai eredetűek, vannak egyéb tényezők is, amelyek bizonyítottan súlyosbíthatják a tüneteket. Például:

A túlzásba vitt tejfogyasztás súlyosbíthatja az aknés tüneteket.

 • étrend, amely bizonyos szénhidrátfélékben gazdag
 • tejtermékek vagy tej túlzásba vitt fogyasztása
 • dohányzás
 • sűrű fedésű vagy komedogén bőrápolási és sminktermékek, melyek eltömítik a pórusokat

Ugyan javasolt bőrgyógyászati tanácsot kérni az akné korai időszakában, de enyhe tünetek esetében is (hogy ne romoljon tovább a helyzet), addig érdemes bizonyos szabályokat is betartani:

A kiütések, pattanások nyomkodása és tapogatása csak ront a helyzeten. Javasolt a szakértő kozmetikussal történő konzultáció.

 • használjon langyos vizet a túl meleg vagy túl hideg helyett
 • viseljen komedogén-mentes sminket
 • csak komedogén-mentes bőrápolót használjon
 • használjon olyan fényvédő terméket, melyet kifejezetten a zsíros és aknéra hajlamos bőr igényeinek megfelelően fejlesztettek ki
 • hagyja a pattanásokat - kinyomásuk csak ront a helyzeten

Tudjon meg többet az akné gyógyszeres kezeléséről.

Megoldások

A problémás és aknéra hajlamos bőr tüneteinek gyógyszermentes kezelése

Klinikailag bizonyított az aknés bőrre kifejlesztett Eucerin® DermoPURIFYER termékcsalád jól tolerálhatósága és hatékonysága.
Az aknéra hajlamos bőr kezeléseként javasolt annak rendszeres tisztítása.

A közepes vagy súlyos akné orvosi, illetve bőrgyógyászati beavatkozást követelhet meg, ám az enyhe komedós aknét gyakran lehet egyéb módszerekkel is kezelni.

A patikák számos dermokozmetikai bőrápoló terméket kínálnak. Ezek lehetnek:

 • helyileg alkalmazandó antibakteriális szerek, mint a Decadinol, melyek megölik a baktériumokat
 • Licochalocone A, amely gyulladás csökkentő
 • Karnitin, amely csökkenti a faggyútermelést
 • Tejsav, amely keratolitikus hatású

Ezeket bármely érintett területen lehet alkalmazni, függetlenül attól, hogy az arcon, a vállakon, a mellkason vagy a háton jelentkezik a probléma. Sőt ezek kísérő kezelésként is használhatók a hagyományos gyógykezelések mellé annak érdekében, hogy ellensúlyozzák azok esetleges mellékhatásait, például a bőrkiszáradást vagy napérzékenységet.

A napfény hatására kialakuló aknés hegek és a fokozott faggyútermelődés miatt fontos, hogy speciális, kifejezetten aknés bőrre kifejlesztett fényvédő terméket is használjunk minden nap. Az Eucerin® Sun Oil Control napozó krém-gél arcra FF50+ termék szélessávú UVA/UVB-fényvédelmet, biológiai védelmet nyújt és az Oil Control technológiának köszönhetően az L-karnitin faggyútermelődést szabályozó hatásával és három lipid elnyelő pigment kombinációjával hosszútávú, matt arcbőrt biztosít.

Az Eucerin® DermoPURIFYER Fedő stift segít a pattanások elfedésében.
Az egészséges étrend és életmód fontos az egészséges bőr számára.

Az aknés tünetek kezelésére létrehozott krémek és gélek mellett vannak olyan termékek is, melyeket kifejezetten azért hoztak létre, hogy elrejtsék az akné fizikai lenyomatait. Például a komedogén-mentes smink megfelelő eszköze a kiütések eltakarásának, de annak gyengéd módon történő eltávolítása a nap végén nagyon is fontos. Hibákat elfedő sminket férfiak is alkalmazhatnak azért, hogy elhalványítsák a bőrükön jelentkező pirosságot, hogy annak egyenletes színe legyen. A korrektorok az érintett területeken alkalmazva a leghatásosabbak.

A hiedelmekkel ellentétben sem a fogkrém, sem az Aspirin nem alkalmas a pattanások kiszárítására. Nincs olyan gyógyszeres bizonyíték, hogy ezek bármilyen módon is segítenének. Sőt a fogkrémben olyan összetevők is találhatók, melyek irritálhatják és sérthetik a bőrt.

Továbbá érdemes egészségesen étkezni, illetve elkerülni azokat a helyeket, ahol bőrünk füstnek vagy kosznak van kitéve. Továbbá, ismerve a szennyezett bőr pszichológiai hatásait, olyan dolgokat érdemes csinálnunk, amely növeli az önbizalmunkat és önértékelésünket.

A mindennapos tisztálkodási és bőrápolási rutin hatásának megmutatkozása heteket vehet igénybe, így legyen türelmes és kitartó.

Related Articles

Építsd fel a bőrápolási rutint