Ismerjük meg a bőrt – Miben különbözik a férfiak és nők bőre?

2 perc olvasási idő
Tovább

A férfiak azt szeretik, ha egészségesnek érzik a bőrüket, és az egészségesnek is néz ki. Akárcsak a nők, nekik is foglalkozniuk kell olyan problémákkal mint a bőrérzékenység, az akne és az öregedés, de a bőr nemenként különböző. A férfiak bőre az arcon és a testen is más szerkezetű, mint a nőké, és ezért másfajta bánásmódot igényel. Emiatt a férfiak számára hasznos, ha személyre szabott bőrápolási gyakorlatot alakítanak ki, mert ez segít, hogy bőrük egészséges maradjon és legjobb, természetes formáját mutassa.

Mik a különbségek?

A férfiak bőrének nemre jellemző tulajdonságait a tesztoszteron hormon határozza meg, ez alakítja ki a női bőrtől eltérő struktúráját. Minden férfi bőre egyedi, de általánosságban a férfiak bőre - az arcon és a testen is - vastagabb, zsírosabb és másképpen öregszik.

Vastagság

A férfiak bőre általában vastagabb, olajosabb és másként öregszik.

 • A férfiak bőre átlagosan mintegy 20%-kal vastagabb, mint a nőké. Több kollagént tartalmaz és megjelenése feszesebb, határozottabb.
 • A férfiak bőrének kollagéntartalma állandó ütemben csökken. A női bőrben a csökkenés az élet későbbi szakaszában, különösen a menopauza után jelentős. Ekkor a női bőr drámai mértékben tovább vékonyodik és a hatás kifejezettebb, mint a férfiak bőrében.

A nők bőre drámaian vékonyabbá válik a menopauza után.

Zsírosság

A férfiak pórusai nagyobbak, ezért bőrük zsírosabb és hajlamosabb a bőrproblémákra, valamint az aknéra.

 • A férfiaknak több faggyúmirigyük, és ennek következtében több pórusuk van, mint a nőknek. A férfiak esetében mind a faggyúmirigyek, mind a pórusok nagyobbak.
 • A faggyútermelés kétszer akkora, ezért a férfiak bőre zsírosabb és fényesebb, mint a nőké, és hajlamos az aknéra, valamint a bőrproblémákra.
 • A felnőtt férfiak kevésbé hajlamosak a bőrszárazságra, mint a felnőtt nők.

Öregedés

Lehet, hogy az öregedés jelei a férfiaknál később mutatkoznak, de ha a ráncok megjelennek, teljesen elmélyülnek.

 • A férfiak bőrén az öregedés jelei később mutatkoznak, de a változások gyorsan végbemennek, ha egyszer elkezdődtek.
 • A férfiaknál gyakoribb az izomtömeg elvesztése és a bőr megereszkedése, melyet a szemkörnyék duzzadása és fáradtságot sugalló sötét karikák megjelenése kísér.
 • A férfiak is ráncosodnak, noha ez számukra legtöbbször nem jelent akkora gondot, mint a nőknek. A férfiaknál a ráncok később jelennek meg, mint a nőknél, de ha egyszer kialakultak, teljesen elmélyülnek.

A rendszeres borotválkozás miatt a férfiak bőre nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint a nőké

A borotva eltávolítja a hámsejtek felső rétegét, így a bőr érzékennyé válik a külső hatásokra.
A borotválkozás megviseli a bőrt; a férfiak 40%-ánál borotválkozással összefüggő bőrproblémák jelentkeznek.

 • Azok a férfiak, akik borotválják az arcukat, átlagosan 16 000-szer borotválkoznak életük során.
 • A bőr érzékenyebbé válik és gyorsabban reagál.
 • A mindennapos borotválkozás megterheli a bőrt és irritációt okozhat. A borotva eltávolítja a hámsejtek felső rétegét, így az éretlen bőr kerül felszínre, ami különösen érzékeny a külső hatásokra.
 • A férfiaknak akár 40%-ánál is kialakulnak borotválkozással kapcsolatos bőrproblémák. A fiatalabb és világos bőrű férfiak különösen hajlamosak erre.
 • Az életlen borotvapenge és/vagy a nem megfelelő síkosítás a borotválkozás során vágásokat és kivörösödést, sőt néha borotválási kiütéseket okozhat.

Hogyan lehet ápolni a férfi bőrt?

Mivel a férfiak bőre különbözik a nőkétől, nagyon hasznos az egyénhez igazodó bőrápolás és az olyan termékek használata, melyek figyelembe veszik a férfi bőr egyedi biológiai sajátosságait.

Fontos az óvatos borotválkozás. Antibakteriális összetevőt is tartalmazó termékek használata ajánlott.
A férfiak bőrének jót tesz a minőségi termékek használata és a hatékony bőrápolási rutin.

Az óvatos borotválkozás nagyon fontos, különösen azok számára, akiknek érzékeny a bőrük vagy olyan bőrbetegségben szenvednek, mint az akne vagy az atópiás bőrgyulladás:

 • Használjon tiszta, éles pengét, így a borotválkozás alapos lesz és elkerülhető az égő érzés, valamint a kiütések kialakulása.
 • A szőr növésének irányában borotválkozzon, ne azzal elletétesen.

Related Articles

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint