Egy pár egy kanapén egy tabletet néz

Ismerjük meg a bőrt! Miben különbözik a férfiak és nők bőre?

A férfiak azt szeretik, ha egészségesnek érzik a bőrüket, és az egészségesnek is néz ki. Akárcsak a nők, nekik is foglalkozniuk kell olyan problémákkal mint a bőrérzékenység, az akne és az öregedés, de a bőr nemenként különböző. A férfiak bőre az arcon és a testen is más szerkezetű, mint a nőké, és ezért másfajta bánásmódot igényel. Emiatt a férfiak számára hasznos, ha személyre szabott bőrápolási gyakorlatot alakítanak ki, mert ez segít, hogy bőrük egészséges maradjon és legjobb, természetes formáját mutassa.

Mik a különbségek?

A férfiak bőrének nemre jellemző tulajdonságait a tesztoszteron hormon határozza meg, ez alakítja ki a női bőrtől eltérő struktúráját. Minden férfi bőre egyedi, de általánosságban a férfiak bőre - az arcon és a testen is - vastagabb, zsírosabb és másképpen öregszik.

Vastagság

 • A férfiak bőre átlagosan mintegy 20%-kal vastagabb, mint a nőké. Több kollagént tartalmaz és megjelenése feszesebb, határozottabb.
 • A férfiak bőrének kollagéntartalma állandó ütemben csökken. A női bőrben a csökkenés az élet későbbi szakaszában, különösen a menopauza után jelentős. Ekkor a női bőr drámai mértékben tovább vékonyodik és a hatás kifejezettebb, mint a férfiak bőrében.

Ujj az arcon Általánosságban a férfiak bőre vastagabb, zsírosabb és másképpen öregszik.
A férfiak bőre általában vastagabb, olajosabb és másként öregszik.
A bőr vastagságát bemutató diagram
A nők bőre drámaian vékonyabbá válik a menopauza után.

Zsírosság

 • A férfiaknak több faggyúmirigyük, és ennek következtében több pórusuk van, mint a nőknek. A férfiak esetében mind a faggyúmirigyek, mind a pórusok nagyobbak.
 • A faggyútermelés kétszer akkora, ezért a férfiak bőre zsírosabb és fényesebb, mint a nőké, és hajlamos az aknéra, valamint a bőrproblémákra.
 • A felnőtt férfiak kevésbé hajlamosak a bőrszárazságra, mint a felnőtt nők.

Egy férfi mindkét kezével megérinti az arcát
A férfiak pórusai nagyobbak, ezért bőrük zsírosabb és hajlamosabb a bőrproblémákra, valamint az aknéra.

Öregedés

 • A férfiak bőrén az öregedés jelei később mutatkoznak, de a változások gyorsan végbemennek, ha egyszer elkezdődtek.
 • A férfiaknál gyakoribb az izomtömeg elvesztése és a bőr megereszkedése, melyet a szemkörnyék duzzadása és fáradtságot sugalló sötét karikák megjelenése kísér.
 • A férfiak is ráncosodnak, noha ez számukra legtöbbször nem jelent akkora gondot, mint a nőknek. A férfiaknál a ráncok később jelennek meg, mint a nőknél, de ha egyszer kialakultak, teljesen elmélyülnek.

Idősebb férfiarc közelről
Lehet, hogy az öregedés jelei a férfiaknál később mutatkoznak, de ha a ráncok megjelennek, teljesen elmélyülnek.

A rendszeres borotválkozás miatt a férfiak bőre nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint a nőké

 • Azok a férfiak, akik borotválják az arcukat, átlagosan 16 000-szer borotválkoznak életük során.
 • A bőr érzékenyebbé válik és gyorsabban reagál.
 • A mindennapos borotválkozás megterheli a bőrt és irritációt okozhat. A borotva eltávolítja a hámsejtek felső rétegét, így az éretlen bőr kerül felszínre, ami különösen érzékeny a külső hatásokra.
 • A férfiaknak akár 40%-ánál is kialakulnak borotválkozással kapcsolatos bőrproblémák. A fiatalabb és világos bőrű férfiak különösen hajlamosak erre.
 • Az életlen borotvapenge és/vagy a nem megfelelő síkosítás a borotválkozás során vágásokat és kivörösödést, sőt néha borotválási kiütéseket okozhat.

Egy nő a lábát borotválja
A borotva eltávolítja a hámsejtek felső rétegét, így a bőr érzékennyé válik a külső hatásokra.
Egy férfi borotválkozik
A borotválkozás megviseli a bőrt; a férfiak 40%-ánál borotválkozással összefüggő bőrproblémák jelentkeznek.

Hogyan lehet ápolni a férfi bőrt?

Mivel a férfiak bőre különbözik a nőkétől, nagyon hasznos az egyénhez igazodó bőrápolás és az olyan termékek használata, melyek figyelembe veszik a férfi bőr egyedi biológiai sajátosságait.

Az óvatos borotválkozás nagyon fontos, különösen azok számára, akiknek érzékeny a bőrük vagy olyan bőrbetegségben szenvednek, mint az akne vagy az atópiás bőrgyulladás:

 • Használjon tiszta, éles pengét, így a borotválkozás alapos lesz és elkerülhető az égő érzés, valamint a kiütések kialakulása.
 • A szőr növésének irányában borotválkozzon, ne azzal elletétesen.

Egy férfi borotvakrémet visz fel az arcára
Fontos az óvatos borotválkozás. Antibakteriális összetevőt is tartalmazó termékek használata ajánlott.
Egy férfi arcát szivaccsal ápolják
A férfiak bőrének jót tesz a minőségi termékek használata és a hatékony bőrápolási rutin.