Értsük meg bőrünk működését A bőr védőrétege

A bőr, a test legnagyobb szerve az első és a legjobb védelmi rendszer az agresszív külső hatásokkal szemben. Amikor a bőr egészséges, számos rétege összhangban működik a védelem érdekében, ám amikor károsodik és állapota romlik, már nem képes hatékonyan ellátni barrier funkcióját, mellyel óv bennünket. A kiváló minőségű bőrápolók és a dexpanthenolt tartalmazó termékek használata segít megvédeni a bőrt, támogatja természetes védekezőképességét, látható és érezhető módon fenntartja a legjobb, természetes formát és segíti a bőrt, hogy elláthassa feladatát és megvédhessen bennünket.

A bőr szerepe

A bőr rendkívül sokféle feladatot lát el, számos funkciója kulcsfontosságú ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

Bőrünknek pszichológiai szempontból is nagy jelentősége van. A bőr állapota jelzi a leginkább látható módon egészségi állapotunkat, ezért meghatározza, hogyan érezzük magunkat, és mások hogyan tekintenek ránk.


Ám a bőr legfontosabb funkciója, hogy az első védelmi vonalként szolgál, mely testünk és a minket körülvevő világ között helyezkedik el. Véd bennünket és segít megőrizni egészségünket:

  • Fenntartja a szervezet folyadékegyensúlyát. Szükség esetén megköti a nedvességet és megelőzi a nedvességvesztést.
  • Szabályozza a testhőmérsékletet: szigeteli testünket, hidegben bent tartja a hőt, ha pedig megnő a külső hőmérséklet, izzadással hűti a testet.
  • Képes a nyomás és a fájdalom érzékelésére: elnyeli a külső behatás erejét és figyelmeztet a veszélyre.
  • Az egész testet védi a külső, ártalmas hatásoktól.

A bőr fontos szerepet játszik testünk védelmében.

Mitől véd minket a bőr?

Néhány a sok külső tényező közül, mely ellen a bőr véd bennünket:

  • A hőmérséklet és a páratartalom változásai: a bőr segít a testhőmérséklet szabályozásában, korlátok között tartja a nedvességvesztést és fenntartja a nedvességegyensúlyt.
  • Betegség: a bőr semlegesíti az olyan agresszorokat, mint amilyenek a baktériumok, a vírusok, valamint a környezet szennyező anyagai, és megakadályozza, hogy ezek bejussanak a testünkbe.
  • UV-fény: ha túl sok kártékony sugárzás éri a bőrt, szabadgyökök keletkeznek – ezek olyan agresszív molekulák, melyek sejtkárosodást okoznak.
  • Nyomás, ütés, horzsolás: a bőr érzékeli a fájdalmat és figyelmeztet a veszélyre. Védőrétegként és energiaelnyelő közegként is működik.
  • Vegyi anyagok: a bőr képezi az első védelmi vonalat az agresszív összetételű anyagokkal szemben, melyekkel a munkahelyen vagy otthon találkozhatunk, ha durva tisztálkodószereket vagy nem megfelelő bőrápolókat használunk.

Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

A bőr az első védelmi vonalunk a külső agresszorokkal szemben.

Miért van szüksége védelemre a bőrnek?

Bőrünk keményen dolgozik testünk megóvása érdekében, de azok a külső erők, amelyeknek ki van téve, hatással lehetnek állapotára és gyengíthetik természetes védelmét. Ez kihathat általános egészségi állapotunkra, mert hajlamosabbá válunk a sérülésekre és a fertőzésekre.

Ha a védelmet nyújtó barrier funkció gyengül, a bőr kiszáradhat, érzékennyé és irritábilissá válhat. Ez egyaránt befolyásolja a külső megjelenést és a bőrérzetet, és hatással lehet önértékelésünkre.

A gondosan kialakított, dexpanthenol tartalmú termékeket is alkalmazó bőrápolási rutin segíti a bőr védelmét, támogatja a bőr barrier funkcióját és segít abban, hogy bőrünk képes legyen védelmet nyújtani testünknek. A helyes bőrápolás segíthet megelőzni a bőr idő előtti öregedését is.

A dexpanthenolt tartalmazó termékek erősítik a bőr védelmet nyújtó barrier funkcióját.

Milyen tényezők befolyásolják a bőrt?

Azok közül a külső tényezők közül, amelyektől a bőrünk megvéd bennünket, sok magára a bőrre is hatással van. Az UV-sugárzás, az időjárásban és a hőmérsékletben bekövetkező változások, valamint a durva vegyi anyagok, melyekkel a munkahelyen vagy otthon érintkezésbe kerülünk, mind túlterhelhetik a bőr természetes semlegesítő kapacitását, ronthatják nedvességmegkötő képességét, és gyengíthetik védelmének hatékonyságát. Ennek eredményeként a bőr kiszáradhatérzékennyé válhat és megnőhet a fogékonysága az olyan betegségekre, mint az atópiás dermatitisz.

A túl gyakori, túl meleg vízben való fürdés kiszáríthatja a bőrt, ronthatja áteresztőképességét, károsíthatja védelmi funkcióját és bőrbántalmakat idézhet elő.

A kiegyensúlyozatlan étrend, a kevés mozgás vagy a sport teljes hiánya, a stressz, az alváshiány, a dohányzás, a szervezet kiszáradása és bizonyos gyógyszerek mind-mind hatással vannak a bőrre és befolyásolják védelmet nyújtó barrier funkcióját.

A bőrre számos belső tényező is hatással van: a genetika, a biológiai öregedés, a hormonok és bizonyos egészségügyi problémák, például a cukorbetegség. Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

A hőmérséklet változásai és az UV-sugarak kiszáríthatják a bőrt.
A gyógyszerek hatással lehetnek a bőr állapotára.

Hogyan véd meg minket a bőrünk?

A bőr három fő rétegből – az epidermiszből, a dermiszből és a szubkutiszból – áll, és ezek mindegyike hozzájárul a bőr védelmi funkciójához.

A bőr legkülső rétege (az epidermisz) védőréteget képez a környezeti hatásokkal szemben. Az epidermisz külső rétege – a stratum corneum vagy szaruréteg epidermális lipidekbe ágyazott elhalt hámsejtekből épül fel, felszínét pedig a savköpenyt is magában foglaló hidrolipid réteg borítja.

A stabil szaruréteg és a sértetlen hidrolipid film egymással együttműködve korlátozza a veszélyes anyagok bejutását a szervezetbe és meggátolja a túlzott vízvesztést.

Epidermális lipidek
Ezek az anyagok felelősek a nedvesség megkötéséért, valamint a bőr átjárható védőrétegének kialakításáért, és ezáltal segítenek megakadályozni, hogy a baktériumok és a vírusok áthatolhassanak a bőr felszínén.

A hidrolipid film
Víz és lipidek (zsírok) emulziója, mely a beborítja a bőrfelszínt és további védőgátat alkot a mérgező anyagokkal szemben.

A savköpeny
A savköpeny alkotja a hidrolipid film vizes részét. Ez adja a bőr enyhén savas pH-értékét, és ezzel megteremti a tökéletes környezetet, melyben a bőrbarát mikroorganizmusok (a bőrflóra) ideális életkörülményekre találnak, a kártékony mikroorganizmusok pedig elpusztulnak. Tudjon meg többet a bőr pH-értékéről szóló cikkből.

Amikor a bőr ismétlődő jelleggel ki van téve bizonyos külső ingereknek, a szaruréteg megvastagszik, hogy erősebb védelmet nyújthasson a testnek (például az ismétlődő dörzsölés következtében bőrkeményedések alakulhatnak ki a kézen és a lábon). Ha egy irritációkeltő vagy fertőző elem áthatol ezen az első védelmi vonalon, a bőr immunrendszere reagál erre, hogy regenerálja a bőrt. A bőr szerkezetéről és működéséről szóló cikkből többet is megtudhat arról, hogyan regenerálja a bőr önmagát.

Az epidermis mélyebb rétegei termelik a D-vitamint, mely megvéd minket a rachitistől, más néven angolkórtól. 

A bőr másik két rétege – a dermisz és a szubkutisz – szintén hozzájárul a bőr barrier funkciójának fenntartásához. Minderről többet is megtudhat a bőr szerkezete és működése című cikkből.

A bőr azért vastagszik meg, hogy megvédje az ismétlődő dörzsölésnek kitett területeket.

Hogyan lehet megvédeni a bőrt?

Az egészséges életmód és a rendszeres, megfelelő termékekkel végzett bőrápolás segít megvédeni a bőrt és megerősíti természetes védekező képességét. Tudjon meg többet a napi arcápolási rutinról és az egész testre alkalmazható bőrápolási rutinról.

Azok tekinthetők megfelelő bőrápoló termékeknek, melyeket kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy igazodjanak az Ön bőrének típusához és állapotához, s amelyek segítenek fenntartani a bőr optimális pH-értékét. Keressen olyan gyógyhatású bőrápoló termékeket, melyek megfelelnek az érzékeny bőr igényeinek.

Válasszon dexpanthenolt tartalmazó termékeket – ez a hatóanyag bizonyítottan segít regenerálni a bőr természetes, védelmet nyújtó barrier funkcióját.

A test bizonyos területei – például a kezek és az arc – jobban ki vannak téve a külső hatásoknak, mint más testtájak. A bőrápolásnak igazodnia kell a test különböző területein levő bőrfelületek eltérő igényeihez.

A bőr élő szerv, és az ember élete során jelentős változásokon megy keresztül. Minden szakaszban megvannak a sajátos szükségletei, és a bőr ápolásának, védelmének alkalmazkodnia kell a változó igényekhez. Olvasson többet minderről A bőr a különböző életkorokban című cikkben.

Az intelligens fényvédelem lényeges része a reggeli bőrápolási rutinnak. Az UV-sugarak károsítják a bőrt, gyengítik védelmi funkcióját, emellett az UV-sugárzás a bőr idő előtti öregedésének egyik legfőbb oka, és olyan súlyos betegséget is előidézhet, mint a rák. Tudjon meg többet a napsugárzás hatásairól és arról, hogyan védheti meg bőrét a napfény káros hatásaitól.

Óvja bőrét olyan termékekkel, amelyek megerősítik a bőr természetes, védelmet nyújtó barrier funkcióját
A bőr megváltozik életünk során, és minden szakaszban mások az igényei.