Értsük meg bőrünk működését – A bőr védőrétege

6 perc olvasási idő
Tovább

A bőr, a test legnagyobb szerve az első és a legjobb védelmi rendszer az agresszív külső hatásokkal szemben. Amikor a bőr egészséges, számos rétege összhangban működik a védelem érdekében, ám amikor károsodik és állapota romlik, már nem képes hatékonyan ellátni barrier funkcióját, mellyel óv bennünket. A kiváló minőségű bőrápolók és a dexpanthenolt tartalmazó termékek használata segít megvédeni a bőrt, támogatja természetes védekezőképességét, látható és érezhető módon fenntartja a legjobb, természetes formát és segíti a bőrt, hogy elláthassa feladatát és megvédhessen bennünket.

A bőr szerepe

A bőr rendkívül sokféle feladatot lát el, számos funkciója kulcsfontosságú ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

Bőrünknek pszichológiai szempontból is nagy jelentősége van. A bőr állapota jelzi a leginkább látható módon egészségi állapotunkat, ezért meghatározza, hogyan érezzük magunkat, és mások hogyan tekintenek ránk.


A bőr fontos szerepet játszik testünk védelmében.

Ám a bőr legfontosabb funkciója, hogy az első védelmi vonalként szolgál, mely testünk és a minket körülvevő világ között helyezkedik el. Véd bennünket és segít megőrizni egészségünket:

  • Fenntartja a szervezet folyadékegyensúlyát. Szükség esetén megköti a nedvességet és megelőzi a nedvességvesztést.
  • Szabályozza a testhőmérsékletet: szigeteli testünket, hidegben bent tartja a hőt, ha pedig megnő a külső hőmérséklet, izzadással hűti a testet.
  • Képes a nyomás és a fájdalom érzékelésére: elnyeli a külső behatás erejét és figyelmeztet a veszélyre.
  • Az egész testet védi a külső, ártalmas hatásoktól.

Mitől véd minket a bőr?

Néhány a sok külső tényező közül, mely ellen a bőr véd bennünket:

  • A hőmérséklet és a páratartalom változásai: a bőr segít a testhőmérséklet szabályozásában, korlátok között tartja a nedvességvesztést és fenntartja a nedvességegyensúlyt.
  • Betegség: a bőr semlegesíti az olyan agresszorokat, mint amilyenek a baktériumok, a vírusok, valamint a környezet szennyező anyagai, és megakadályozza, hogy ezek bejussanak a testünkbe.
  • UV-fény: ha túl sok kártékony sugárzás éri a bőrt, szabadgyökök keletkeznek – ezek olyan agresszív molekulák, melyek sejtkárosodást okoznak.
  • Nyomás, ütés, horzsolás: a bőr érzékeli a fájdalmat és figyelmeztet a veszélyre. Védőrétegként és energiaelnyelő közegként is működik.
  • Vegyi anyagok: a bőr képezi az első védelmi vonalat az agresszív összetételű anyagokkal szemben, melyekkel a munkahelyen vagy otthon találkozhatunk, ha durva tisztálkodószereket vagy nem megfelelő bőrápolókat használunk.

Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

A bőr az első védelmi vonalunk a külső agresszorokkal szemben.

Miért van szüksége védelemre a bőrnek?

Bőrünk keményen dolgozik testünk megóvása érdekében, de azok a külső erők, amelyeknek ki van téve, hatással lehetnek állapotára és gyengíthetik természetes védelmét. Ez kihathat általános egészségi állapotunkra, mert hajlamosabbá válunk a sérülésekre és a fertőzésekre.

A dexpanthenolt tartalmazó termékek erősítik a bőr védelmet nyújtó barrier funkcióját.

Ha a védelmet nyújtó barrier funkció gyengül, a bőr kiszáradhat, érzékennyé és irritábilissá válhat. Ez egyaránt befolyásolja a külső megjelenést és a bőrérzetet, és hatással lehet önértékelésünkre.

A gondosan kialakított, dexpanthenol tartalmú termékeket is alkalmazó bőrápolási rutin segíti a bőr védelmét, támogatja a bőr barrier funkcióját és segít abban, hogy bőrünk képes legyen védelmet nyújtani testünknek. A helyes bőrápolás segíthet megelőzni a bőr idő előtti öregedését is.

Milyen tényezők befolyásolják a bőrt?

A hőmérséklet változásai és az UV-sugarak kiszáríthatják a bőrt.
A gyógyszerek hatással lehetnek a bőr állapotára.

Azok közül a külső tényezők közül, amelyektől a bőrünk megvéd bennünket, sok magára a bőrre is hatással van. Az UV-sugárzás, az időjárásban és a hőmérsékletben bekövetkező változások, valamint a durva vegyi anyagok, melyekkel a munkahelyen vagy otthon érintkezésbe kerülünk, mind túlterhelhetik a bőr természetes semlegesítő kapacitását, ronthatják nedvességmegkötő képességét, és gyengíthetik védelmének hatékonyságát. Ennek eredményeként a bőr kiszáradhatérzékennyé válhat és megnőhet a fogékonysága az olyan betegségekre, mint az atópiás dermatitisz.

A túl gyakori, túl meleg vízben való fürdés kiszáríthatja a bőrt, ronthatja áteresztőképességét, károsíthatja védelmi funkcióját és bőrbántalmakat idézhet elő.

A kiegyensúlyozatlan étrend, a kevés mozgás vagy a sport teljes hiánya, a stressz, az alváshiány, a dohányzás, a szervezet kiszáradása és bizonyos gyógyszerek mind-mind hatással vannak a bőrre és befolyásolják védelmet nyújtó barrier funkcióját.

A bőrre számos belső tényező is hatással van: a genetika, a biológiai öregedés, a hormonok és bizonyos egészségügyi problémák, például a cukorbetegség. Tudjon meg többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Hogyan véd meg minket a bőrünk?

A bőr három fő rétegből – az epidermiszből, a dermiszből és a szubkutiszból – áll, és ezek mindegyike hozzájárul a bőr védelmi funkciójához.

A bőr legkülső rétege (az epidermisz) védőréteget képez a környezeti hatásokkal szemben. Az epidermisz külső rétege – a stratum corneum vagy szaruréteg epidermális lipidekbe ágyazott elhalt hámsejtekből épül fel, felszínét pedig a savköpenyt is magában foglaló hidrolipid réteg borítja.

A stabil szaruréteg és a sértetlen hidrolipid film egymással együttműködve korlátozza a veszélyes anyagok bejutását a szervezetbe és meggátolja a túlzott vízvesztést.

Epidermális lipidek
Ezek az anyagok felelősek a nedvesség megkötéséért, valamint a bőr átjárható védőrétegének kialakításáért, és ezáltal segítenek megakadályozni, hogy a baktériumok és a vírusok áthatolhassanak a bőr felszínén.

A hidrolipid film
Víz és lipidek (zsírok) emulziója, mely a beborítja a bőrfelszínt és további védőgátat alkot a mérgező anyagokkal szemben.

A savköpeny
A savköpeny alkotja a hidrolipid film vizes részét. Ez adja a bőr enyhén savas pH-értékét, és ezzel megteremti a tökéletes környezetet, melyben a bőrbarát mikroorganizmusok (a bőrflóra) ideális életkörülményekre találnak, a kártékony mikroorganizmusok pedig elpusztulnak. Tudjon meg többet a bőr pH-értékéről szóló cikkből.

A bőr azért vastagszik meg, hogy megvédje az ismétlődő dörzsölésnek kitett területeket.

Amikor a bőr ismétlődő jelleggel ki van téve bizonyos külső ingereknek, a szaruréteg megvastagszik, hogy erősebb védelmet nyújthasson a testnek (például az ismétlődő dörzsölés következtében bőrkeményedések alakulhatnak ki a kézen és a lábon). Ha egy irritációkeltő vagy fertőző elem áthatol ezen az első védelmi vonalon, a bőr immunrendszere reagál erre, hogy regenerálja a bőrt. A bőr szerkezetéről és működéséről szóló cikkből többet is megtudhat arról, hogyan regenerálja a bőr önmagát.

Az epidermis mélyebb rétegei termelik a D-vitamint, mely megvéd minket a rachitistől, más néven angolkórtól. 

A bőr másik két rétege – a dermisz és a szubkutisz – szintén hozzájárul a bőr barrier funkciójának fenntartásához. Minderről többet is megtudhat a bőr szerkezete és működése című cikkből.

Hogyan lehet megvédeni a bőrt?

Az egészséges életmód és a rendszeres, megfelelő termékekkel végzett bőrápolás segít megvédeni a bőrt és megerősíti természetes védekező képességét. Tudjon meg többet a napi arcápolási rutinról és az egész testre alkalmazható bőrápolási rutinról.

Óvja bőrét olyan termékekkel, amelyek megerősítik a bőr természetes, védelmet nyújtó barrier funkcióját
A bőr megváltozik életünk során, és minden szakaszban mások az igényei.

Azok tekinthetők megfelelő bőrápoló termékeknek, melyeket kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy igazodjanak az Ön bőrének típusához és állapotához, s amelyek segítenek fenntartani a bőr optimális pH-értékét. Keressen olyan gyógyhatású bőrápoló termékeket, melyek megfelelnek az érzékeny bőr igényeinek.

Válasszon dexpanthenolt tartalmazó termékeket – ez a hatóanyag bizonyítottan segít regenerálni a bőr természetes, védelmet nyújtó barrier funkcióját.

A test bizonyos területei – például a kezek és az arc – jobban ki vannak téve a külső hatásoknak, mint más testtájak. A bőrápolásnak igazodnia kell a test különböző területein levő bőrfelületek eltérő igényeihez.

A bőr élő szerv, és az ember élete során jelentős változásokon megy keresztül. Minden szakaszban megvannak a sajátos szükségletei, és a bőr ápolásának, védelmének alkalmazkodnia kell a változó igényekhez. Olvasson többet minderről A bőr a különböző életkorokban című cikkben.

Az intelligens fényvédelem lényeges része a reggeli bőrápolási rutinnak. Az UV-sugarak károsítják a bőrt, gyengítik védelmi funkcióját, emellett az UV-sugárzás a bőr idő előtti öregedésének egyik legfőbb oka, és olyan súlyos betegséget is előidézhet, mint a rák. Tudjon meg többet a napsugárzás hatásairól és arról, hogyan védheti meg bőrét a napfény káros hatásaitól.

Related Articles

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint