Értsük meg bőrünk működését – A bőr pH-értéke

4 perc olvasási idő
Tovább

Bőrünk a sokoldalúság mintaképe, hiszen egyszerre több lényeges feladatot is ellát, mely szükséges jó közérzetünk megőrzéséhez.

A bőr által betöltött leglényegesebb szerep, hogy védőréteget alkot testünk és a külvilág között, és a bőr kulcsfontosságú védekező mechanizmusainak egyike a pH-érték. A bőr pH-értékét állandóan veszélyeztetik a külső „támadások”: a szennyezett levegő, a hőmérséklet-ingadozás és a durva hatású vegyi anyagok. Ha kiváló minőségű bőrápoló termékekkel óvjuk a bőrünket, akkor ez segít fenntartani az optimális pH-értéket, és a bőr képes lesz betölteni létfontosságú feladatát, testünk védelmét.

Milyen a bőr pH-értéke?

A bőr védőrétege enyhén savas

Arcunk és testünk legnagyobb részén a bőr optimális pH-értéke 4,7 és 5,75 között van. A 7-es pH-értéket (ami a tiszta vizet jellemzi) tekintik semlegesnek. Az ennél kisebb értékek savas, a magasabbak lúgos kémhatást jelentenek, vagyis bőrünk természetes kémhatása enyhén savas. Ezt az enyhén savas pH-értéket a bőr védő savköpenye hozza létre. Ez a savköpeny képezi a bőr külső rétegeit védő hidrolipid film vizes részét. Erről többet is megtudhat a bőr szerkezetéről szóló cikkből.

A bőr pH-értéke kismértékű változatosságot mutat a nemtől és a testtájaktól függően. Hullámzás figyelhető meg a különböző életszakaszokban is.

Miért fontos a bőr pH-értéke?

A védő savköpeny segít fenntartani a bőr egészségét.
Ha a pH-érték rendellenes, a bőr hajlamossá válik a fertőzésekre.

A bőr pH-értéke fontos szerepet játszik a bőr állapotának meghatározásában. A savköpeny kulcsfontosságú eleme a bőr védelmi rendszerének: semlegesíti a lúgos kémhatású agresszív anyagokat (például a durva felületaktív anyagokat), meggátolja a baktériumok elszaporodását és fenntartja azt az optimális savas közeget, mely a bőr természetes flórájának jóllétéhez szükséges. 

Ha a bőr pH-értéke annyira megnő, hogy a lúgos tartományba kerül, akkor a természetes egyensúly megbomlik. Lehetetlenné válik a rendkívül fontos epidermális lipidek termelődése, így a bőr vizet veszít és kiszárad. Ha ez megtörténik, a bőr külső rétege (az epidermisz) többé nem képes betölteni védelmet nyújtó barrier funkcióját. 

 Amikor a bőr védelmi funkciója károsodik, a bőr kiszáradhat és érzékennyé vagy hiperérzékennyé válhat. Fogékony lesz a fertőzésekre és az olyan betegségekre, mint az atópiás dermatitisz, valamint az olyan rendellenességekre, mint a rosacea. A bőr ilyen állapotban nem képes megfelelő védelmet nyújtani a testnek.

Mi befolyásolhatja a bőr pH-értékét?

Sok külső és belső tényező lehet hatással a bőr pH-értékére. A pH-értéket az is befolyásolhatja, hogy a test mely részén levő bőrfelületről van szó, és bizonyos bőrbetegségek – például az atópiás dermatitisz – szintén megváltoztathatják a bőr pH-értékét.

Külső tényezők

A túl meleg vízzel való gyakori mosás stresszt jelent a bőr számára.
A durva vegyi anyagok hatással vannak a bőr természetes pH-értékére.

Néhány külső tényező, mely stresszt jelent a bőr számára:

  • A hőmérséklet és a páratartalom megváltozása
  • Szennyeződések és környezetszennyező anyagok
  • Túlságosan gyakori fürdés
  • Lúgos kozmetikumok
  • Vegyi anyagok

A lúgos kémhatású vegyi anyagok különösen károsan hatnak a bőr pH-értékére. Túlterhelik a bőr természetes semlegesítő kapacitását, károsítják a sejtszerkezetet és legyengítik a bőr védelmi funkcióját. Bizonyos gyógyszerek (pl. a kemoterápia, a vízhajtók és az antibiotikumok), valamint egyes orvosi beavatkozások (pl. a sugárterápia és a dialízis) szintén hatással lehetnek a bőr természetes védekező képességére, mert megváltoztatják a pH-értéket és gyengítik a bőr védelmet nyújtó barrier funkcióját..

A bőrt befolyásoló tényezőkről szóló cikkből további ismereteket szerezhet.

Belső tényezők

Időbe telik, amíg a védő savköpeny kialakul, ezért az újszülöttek bőre különösen érzékeny.
Azok a termékek, melyek óvják a bőr természetes pH-értékét, segítenek megőrizni a bőr jó állapotát.

Genetikai adottságaink, biológiai korunk és a hormonok szintén befolyásolhatják a bőr pH-értékét.

A férfiak és a nők bőrének pH-értéke kissé eltér. A férfiak bőrének átlagos pH-értéke alacsonyabb; ez a férfibőr nagyobb mértékű faggyútermelésének a köetkezménye.

Az élet első néhány hetében a bababőr pH-értéke magasabb, 5,5 és 6,5 között van, mivel a védő savköpeny még nem alakult ki teljesen. Minderről többet is megtudhat a babák és a gyermekek bőréről szóló cikkből. Amikor az élet későbbi szakaszában a hormonok szintje megváltozik (például serdülőkorban, terhesség alatt vagy a menopauza idején), a bőr pH-értéke is megváltozhat. Tudjon meg többet a bőr állapotáról a különböző életkorokban.

Bőrünk optimális pH-értékének megőrzésében segít, ha egészséges életmódot folytatunk, rendszeresen ápoljuk bőrünket és olyan termékeket használunk, melyek igazodnak a bőr természetes pH-értékéhez és támogatják a védelmet nyújtó barrier funkciót. Tudjon meg többet az optimális napi arcápolási rutinról és a testápolási rutinról.

Ismerje meg a gyógyhatású bőrápoló termékeket, melyeknek összetevői helyreállítják a bőr természetes pH-értékét és segítik a bőr regenerációját. A bőr bizonyos részeinek (például a kéz, a hónalj és az intim területek) ápolására ajánlatos olyan termékeket használni, melyeket úgy terveztek, hogy ne befolyásolják a természetes pH-értéket.


Mennyiben tér el a bőr pH-értéke a test különböző részein?

A bőr struktúrája és pH-értéke némileg eltér attól függően, hogy testünk mely részéről van szó. Míg az arc és a test legnagyobb részére 4,7 és 5,75 közötti pH-érték jellemző, van néhány figyelemreméltó eltérés:

A kezeknek különleges ápolásra van szükségük, mert a védő savköpenyt a külső hatások károsíthatják.
Ha a bőr savassága csökken, fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

Kezek
Kezeink keményen dolgoznak, és állandóan ki vannak téve a külső hatásoknak. Ennek következményeképpen a kéz bőrének pH-értéke kedvezőtlenül megváltozhat. A védő savköpeny meggyengülhet, és a bőr hajlamosabbá válik a kiszáradásra, valamint az irritációra.

Hónalj
A hónalj bőre huzamosabb ideig el lehet zárva a fénytől és a levegőtől, így itt olyan feltételek alakulnak ki, melyek segítik a baktériumok elszaporodását. Ezenkívül a hónalj bőre gyakran ki van téve az egyes izzadásgátlókban és szőrtelenítő termékekben levő durva vegyi anyagoknak is. Ezért itt a pH-érték közelebb van a 6,5-hez. A savas kémhatás jelentős csökkenése még védtelenebbé teszi ezt a területet a baktériumokkal szemben. Ezeknek a baktériumoknak a lebomlása kellemetlen testszaghoz vezethet. Tudjon meg többet minderről az izzadásról szóló cikkből.

A nemi szervek környéke
A hónaljhoz hasonlóan a nemi szervek környékén is 6,5 a bőr pH-értéke. A csökkent mértékű savasság bakteriális fertőzésekre hajlamosít.


Related Articles

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint