Értsük meg bőrünk működését A bőr pH-értéke

Bőrünk a sokoldalúság mintaképe, hiszen egyszerre több lényeges feladatot is ellát, mely szükséges jó közérzetünk megőrzéséhez.

A bőr által betöltött leglényegesebb szerep, hogy védőréteget alkot testünk és a külvilág között, és a bőr kulcsfontosságú védekező mechanizmusainak egyike a pH-érték. A bőr pH-értékét állandóan veszélyeztetik a külső „támadások”: a szennyezett levegő, a hőmérséklet-ingadozás és a durva hatású vegyi anyagok. Ha kiváló minőségű bőrápoló termékekkel óvjuk a bőrünket, akkor ez segít fenntartani az optimális pH-értéket, és a bőr képes lesz betölteni létfontosságú feladatát, testünk védelmét.

Milyen a bőr pH-értéke?

A bőr védőrétege enyhén savas

Arcunk és testünk legnagyobb részén a bőr optimális pH-értéke 4,7 és 5,75 között van. A 7-es pH-értéket (ami a tiszta vizet jellemzi) tekintik semlegesnek. Az ennél kisebb értékek savas, a magasabbak lúgos kémhatást jelentenek, vagyis bőrünk természetes kémhatása enyhén savas. Ezt az enyhén savas pH-értéket a bőr védő savköpenye hozza létre. Ez a savköpeny képezi a bőr külső rétegeit védő hidrolipid film vizes részét. Erről többet is megtudhat a bőr szerkezetéről szóló cikkből.

A bőr pH-értéke kismértékű változatosságot mutat a nemtől és a testtájaktól függően. Hullámzás figyelhető meg a különböző életszakaszokban is.

Miért fontos a bőr pH-értéke?

A bőr pH-értéke fontos szerepet játszik a bőr állapotának meghatározásában. A savköpeny kulcsfontosságú eleme a bőr védelmi rendszerének: semlegesíti a lúgos kémhatású agresszív anyagokat (például a durva felületaktív anyagokat), meggátolja a baktériumok elszaporodását és fenntartja azt az optimális savas közeget, mely a bőr természetes flórájának jóllétéhez szükséges. 

Ha a bőr pH-értéke annyira megnő, hogy a lúgos tartományba kerül, akkor a természetes egyensúly megbomlik. Lehetetlenné válik a rendkívül fontos epidermális lipidek termelődése, így a bőr vizet veszít és kiszárad. Ha ez megtörténik, a bőr külső rétege (az epidermisz) többé nem képes betölteni védelmet nyújtó barrier funkcióját. 

 Amikor a bőr védelmi funkciója károsodik, a bőr kiszáradhat és érzékennyé vagy hiperérzékennyé válhat. Fogékony lesz a fertőzésekre és az olyan betegségekre, mint az atópiás dermatitisz, valamint az olyan rendellenességekre, mint a rosacea. A bőr ilyen állapotban nem képes megfelelő védelmet nyújtani a testnek.

A védő savköpeny segít fenntartani a bőr egészségét.
Ha a pH-érték rendellenes, a bőr hajlamossá válik a fertőzésekre.

Mi befolyásolhatja a bőr pH-értékét?

Sok külső és belső tényező lehet hatással a bőr pH-értékére. A pH-értéket az is befolyásolhatja, hogy a test mely részén levő bőrfelületről van szó, és bizonyos bőrbetegségek – például az atópiás dermatitisz – szintén megváltoztathatják a bőr pH-értékét.

Külső tényezők

Néhány külső tényező, mely stresszt jelent a bőr számára:

  • A hőmérséklet és a páratartalom megváltozása
  • Szennyeződések és környezetszennyező anyagok
  • Túlságosan gyakori fürdés
  • Lúgos kozmetikumok
  • Vegyi anyagok

A lúgos kémhatású vegyi anyagok különösen károsan hatnak a bőr pH-értékére. Túlterhelik a bőr természetes semlegesítő kapacitását, károsítják a sejtszerkezetet és legyengítik a bőr védelmi funkcióját. Bizonyos gyógyszerek (pl. a kemoterápia, a vízhajtók és az antibiotikumok), valamint egyes orvosi beavatkozások (pl. a sugárterápia és a dialízis) szintén hatással lehetnek a bőr természetes védekező képességére, mert megváltoztatják a pH-értéket és gyengítik a bőr védelmet nyújtó barrier funkcióját..

A bőrt befolyásoló tényezőkről szóló cikkből további ismereteket szerezhet.

A túl meleg vízzel való gyakori mosás stresszt jelent a bőr számára.
A durva vegyi anyagok hatással vannak a bőr természetes pH-értékére.

Belső tényezők

Genetikai adottságaink, biológiai korunk és a hormonok szintén befolyásolhatják a bőr pH-értékét.

A férfiak és a nők bőrének pH-értéke kissé eltér. A férfiak bőrének átlagos pH-értéke alacsonyabb; ez a férfibőr nagyobb mértékű faggyútermelésének a köetkezménye.

Az élet első néhány hetében a bababőr pH-értéke magasabb, 5,5 és 6,5 között van, mivel a védő savköpeny még nem alakult ki teljesen. Minderről többet is megtudhat a babák és a gyermekek bőréről szóló cikkből. Amikor az élet későbbi szakaszában a hormonok szintje megváltozik (például serdülőkorban, terhesség alatt vagy a menopauza idején), a bőr pH-értéke is megváltozhat. Tudjon meg többet a bőr állapotáról a különböző életkorokban.

Bőrünk optimális pH-értékének megőrzésében segít, ha egészséges életmódot folytatunk, rendszeresen ápoljuk bőrünket és olyan termékeket használunk, melyek igazodnak a bőr természetes pH-értékéhez és támogatják a védelmet nyújtó barrier funkciót. Tudjon meg többet az optimális napi arcápolási rutinról és a testápolási rutinról.

Ismerje meg a gyógyhatású bőrápoló termékeket, melyeknek összetevői helyreállítják a bőr természetes pH-értékét és segítik a bőr regenerációját. A bőr bizonyos részeinek (például a kéz, a hónalj és az intim területek) ápolására ajánlatos olyan termékeket használni, melyeket úgy terveztek, hogy ne befolyásolják a természetes pH-értéket.


Időbe telik, amíg a védő savköpeny kialakul, ezért az újszülöttek bőre különösen érzékeny.
Azok a termékek, melyek óvják a bőr természetes pH-értékét, segítenek megőrizni a bőr jó állapotát.

Mennyiben tér el a bőr pH-értéke a test különböző részein?

A bőr struktúrája és pH-értéke némileg eltér attól függően, hogy testünk mely részéről van szó. Míg az arc és a test legnagyobb részére 4,7 és 5,75 közötti pH-érték jellemző, van néhány figyelemreméltó eltérés:

Kezek
Kezeink keményen dolgoznak, és állandóan ki vannak téve a külső hatásoknak. Ennek következményeképpen a kéz bőrének pH-értéke kedvezőtlenül megváltozhat. A védő savköpeny meggyengülhet, és a bőr hajlamosabbá válik a kiszáradásra, valamint az irritációra.

Hónalj
A hónalj bőre huzamosabb ideig el lehet zárva a fénytől és a levegőtől, így itt olyan feltételek alakulnak ki, melyek segítik a baktériumok elszaporodását. Ezenkívül a hónalj bőre gyakran ki van téve az egyes izzadásgátlókban és szőrtelenítő termékekben levő durva vegyi anyagoknak is. Ezért itt a pH-érték közelebb van a 6,5-hez. A savas kémhatás jelentős csökkenése még védtelenebbé teszi ezt a területet a baktériumokkal szemben. Ezeknek a baktériumoknak a lebomlása kellemetlen testszaghoz vezethet. Tudjon meg többet minderről az izzadásról szóló cikkből.

A nemi szervek környéke
A hónaljhoz hasonlóan a nemi szervek környékén is 6,5 a bőr pH-értéke. A csökkent mértékű savasság bakteriális fertőzésekre hajlamosít.


A kezeknek különleges ápolásra van szükségük, mert a védő savköpenyt a külső hatások károsíthatják.
Ha a bőr savassága csökken, fogékonyabbá válik a fertőzésekre.