A korrektor stift használata

Hiperpigmentáció: öregségi foltok Hogyan ismerjük fel és milyen lehetőségek vannak ezek csökkentésére?

Az öregségi foltok kicsi, elszíneződött (hiperpigmentált) területek a bőrön, amelyek a napsugárzásnak leginkább kitett testrészeken, pélául az arcon vagy a kezeken jelennek meg. A probléma leggyakrabban a 40 fölötti korosztályt érinti, de akár fiatalabbaknál is előfordulhat.

Az öregségi foltok kiváltó okai és lehetséges kezelése

A hiperpigmentáció egy hétköznapi bőrelváltozás; ilyenkor a melanin - a bőrben található pigment - túltermelődik és sötét foltokat, valamint egyenetlen bőrtónust eredményez. Hiperpigmentációt bőrszíntől függetlenül bárki tapasztalhat, ám előfordulása a sötétebb bőrűeknél jóval gyakoribb. Nemi különbségekről e bőrprobléma esetén nem beszélhetünk.

Rengeteg különböző oka lehet annak, hogy valakinél hiperpigmentáció alakul ki; a túlzott UV-sugárzás, genetikai hajlam, kor, hormonális változások, bőrgyulladás vagy akár sérülés. Többféle hiperpigmentációt különböztetnek meg, melyek közül az egyik a pigmentfoltok kialakulása.

Az öregségi foltok (lentigo senilis vagy lentigo solaris) a pigmentfoltok egy típusa.

Általában a kezeken, arcon és a dekoltázson - vagy más napnak gyakran kitett bőrterületen - találhatóak ezek az apró, lapos felületű, elsötétedett bőrfoltok (színük világos barnától feketéig változhat). Leggyakrabban a napsugárzásnak legtöbbet kitett testrészeken, mint a kézfejek, arc, alkar, homlok és váll jelentkeznek. A pigmentfoltok megjelenése gyakran csökkenti az önbizalmat is, mivel egyértelműen az öregedéshez köthető.


Habár a pigmentfoltok általában ártalmatlanok, némely formája akár életveszélyes is lehet, például a melanóma. Emiatt a bőr rendszeres bőrgyógyászati felülvizsgálata erősen ajánlott.

A homlokon megjelenő öregségi foltok
Az öregségi foltok a 40 év feletti korosztálynál, leggyakrabban az arcon, kezeken, karokon és vállakon jelennek meg.
Pigmentfoltok a kézfejen
Az öregségi foltok a napnak leginkább kitett bőrterületeken jelennek meg, mint például a kézfejeken.

Ha a pigmentfoltok mérete, formája vagy színe megváltozik, vagy viszketni és vérezni kezdenek mindenképp keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy a rosszindulatú bőrelváltozások lehetőségét kizárhassa.

Mi okozza az öregségi foltokat?

A pigmentfoltok a melanociták túlzott aktivitása miatt alakulnak ki. Ezek a melanint termelő sejtek a bőr bazális rétegében találhatóak. A bőrszín legfőbb meghatározója nem is a melanociták mennyisége, hanem azok aktivitása.

A melanociták belsejében pigment granulátumok, úgynevezett melanosomák vannak, amelyek tirozinázt (pigmentációs enzim, mely kulcsfontosságú a melanin termelésben) és szintetizált melanint tartalmaznak. Ezeket a keratinociták szállítják; 1 melanocitára körülbelül 30 keratinocita jut.

A hiperpigmentáció illusztrációja
A tirozináz nevű enzim felelős a melanin képződéséért. Ha nem blokkoljuk az enzim működését, melanin termelődik és sötét foltok jelennek meg a bőrön.

A melanin magába szívja a Nap UV-sugarait a bőr védelme érdekében. Ha megfelelő fényvédelemmel megyünk a napra, akkor egyenletesen barnul a bőr.

Ha azonban a bőrt hosszabb ideig túlzott napsugárzásnak tesszük ki, a melanociták aktivitása megnövekszik és túl sok melanin termelődik. Ennek eredménye pedig az öregségi foltok megjelenése a leginkább fedetlen területeken, mint például az arc, a kezek és a dekoltázs.

Ahogy a bőr öregszik, a melanociták száma folyamatosan csökken, de a fennmaradó melanociták mérete megnőhet és a széterjedtségük bizonyos helyeken koncentrálódhat.

A melanoszómák szabályozása ilyenkor már kevésbé irányított. Ezek a fiziológiai változások adnak magyarázatot arra, hogy az öregségi foltok miért 40 éves kor felett jelennek meg.

Végül, a genetika fontos befolyásoló szerepét is meg kell említenünk. Ha a szülő vagy szülők öregségi foltokkal rendelkeztek, nagyobb esély van arra, hogy a következő generációk esetében is megjelenik a bőrprobléma.

A napfény hatása
Megfelelő fényvédelemmel elkerülhető a további hiperpigmentáció.
A dekoltázson megjelenő öregségi foltok
Az öregségi foltok a melanin túltermelés miatt jelennek meg, többek közt a dekoltázson is.

Milyen kezelések léteznek az öregségi foltok ellen?

Két fő irány van a pigmentfoltok bőrgyógyászati úton történő kezelésére: a hiperpigmentéció következtében elszíneződött bőr eltávolítása és a hiperpigmentáció jeleinek a szabályozása.

Az eltávolítás esetében, legyen szó kémiai hámlasztásról vagy lézer terápiáról, mindig fennáll a mellékhatások megjelenésének lehetősége, mint például bőrirritáció, gyulladás, sőt akár égő érzés is, amely gyulladás utáni hiperpigmentációt okozhat, különösen a sötétebb bőrtónusú emberek esetében.  Ráadásul ezek a beavatkozások gyakran nagyon drágák is.

Eltávolítás

Kémiai hámlasztás, pl.: AHA
Ez esetben egy savas oldatot (Glycolic Acid (AHA)) kennek az érintett területre, hogy eltávolítsák a bőr legfelső rétegét. Kezdetben a folyamat felhólyagosodáshoz vezet. Majd miután a felhólyagosodott bőrréteg lehámlik, az alatta lévő, új és már egyenletesen pigmentált bőr válik láthatóvá.

Lézer terápia (fraxel, Erbium YAG) és Intenzív pulzáló fényterápia (IPL)
Hasonló, de precízebb kezelést jelent a lézer terápia alkalmazása. Ilyenkor a bőrgyógyász az érintett területeket nagy energiájú fénnyel "leszedi" . A probléma súlyosságától függően a fény a felszíni rétegben dolgozik vagy áthatol a bőr mélyebb rétegeibe is.
Lézerterápia női kézfejen
A magas energia használata egy hatékony módja az érintett területek kezelésének. További információért kérdezze bőrgyógyászát.

A hiperpigmentáció szabályozása

Számos helyileg alkalmazható gyógyszer vagy bőrápolási termék érhető el a piacon a pigmentáció szabályozására, kezelésére. Közülük a legtöbb a következő hatóanyagok egyikét biztosan taralmazza, hogy kivilágosítsa a bőrfoltokat és homogénné tegye a bőrszínt és/vagy lelassítsa a melanin képződést:

  • A hidroquinon 2-4% (gyógyszer) egy erőteljes, csak vényre kapható bőrfehérítő hatóanyag, melynek az EU 2001-ben betiltotta kozmetikai használatát, mivel alkalmazása potenciális mérgezéssel vagy gyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásával veszélyeztet. Az Egyesült Államokban azonban a mai napig elérhető ez a hatóanyag kisebb koncentrációban (>2%) néhány recept nélkül kapható termékben.
  • A kojic sav egy természetes hatóanyag, a japán rizsbor, a saké mellékterméke. A melanin képződés gátlásában azonban gyenge hatása van; ezt az anyagot szintén sok országban betiltották.
  • Glikolsav. Amellett, hogy ezt használják a bőrgyógyászok is a kémiai hámlasztás során, a glikolsav a helyileg alkalmazandó hiperpigmentációs krémek egyik aktív összetevője is.
  • A C-vitamin származékai. Gyakran ugyan más hatóanyagokkal együtt használják, de ezek a származékok viszonylag hatékonynak bizonyultak a hiperpigmentáció csökkentése szempontjából.

A hiperpigmentációs problémák csökkentésére léteznek olyan módszerek és hatóanyagok, melyek szabályozzák a pigmentáció folyamatát.

  • Fényvédelem. A hiperpigmentációs bőrproblémák megelőzésére ajánlott széles spektrumú fényvédő termékek használata akár a mindennapi bőrápolás részeként.
  • Arbutin. A hydroquinone természetes forrása, mely kulcsfontosságú összetevője sok bőrfehérítő terméknek Ázsiában. Annak ellenére, hogy ez a hatóanyag nem olyan erős vagy hatékony, mint a mesterségesen előállított hydroquinone, hasonló aggodalmak merültek fel ennek használatával kapcsolatban is.
  • Retinoidok (az A-vitamin származékai). Ezek is szintén hatékonynak bizonyultak, de könnyen irritálhatják a bőrt és fokozottab fényérzékenységhez vezethetnek (ami ronthat a már kialakult hiperpigmentáción). A retinoidokat nem használhatják terhes vagy szoptató nők, mivel mellékhatásai a születési rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatóak.
Fényvédő termék használata
Ajánlott a megfelelő fényvédő termékek használata, hogy megóvjuk bőrünket a túlzott UV-sugárzástól, hiszen az öregségi foltokhoz vezet.
Terhes nők
Az úgynevezett "terhességi maszk" a hiperpigmentáció egy másik típusa, amely a terhesség alatt bekövetkezett hormonális változások miatt alakul ki.

B-Resorcinol

A B-Resorcinol egy nagyon hatékony összetevő a melanin termelés csökkentésében, és fő hatóanyaga az Eucerin® Even Brighter termékcsaládnak. A butyl resorcinolként is ismert hatóanyag gátolja a tirozináz (a melanin képződéséért felelős enzim) működését és klinikailag bizonyított, hogy négy hét alatt csökkenti a sötét foltokat. Nem okoz bőrirritációt, emellett hatékony a hiperpigmentáció legfőbb megjelenési formáival szemben; a melasmával és az öregségi foltokkal szemben is.

Fontos kiemelnünk, hogy éjszakáról reggelre nem várható azonnali hatás a hiperpigmentációval szemben. Időre van szükség ahhoz, hogy a pigementfoltok szemmel láthatóan halványodni kezdjenek.

A hiperpigmentáció illusztrációja az Eucerin® Even Brighter termékek alkalmazása előtt és után.
Hiperpigmentáció az Eucerin® Even Brighter termékek alkalmazása előtt és után

Forduljon bőrgyógyászához vagy gyógyszerészéhez, ha bőrén új pigmentfoltok jelentkeznek, vagy a már meglévők változnak kinézetükben, vagy a pigmentfoltok a többitől eltérően néznek ki.