Anya gyermekével

Értsük meg bőrünk működését Gyermekek és kisbabák bőre

A fiatal bőr nem csak kinézetében, de működésében is különbözik a felnőtt bőrtől. A babák és gyermekek bőre különleges ápolást igényel, mert azok az önvédő mechanizmusok, amik az egészséges felnőtt bőrben működnek, náluk még nem fejlődtek ki teljesen.

A bababőr

A babák bőre vékonyabb és finomabb, mint a felnőtteké. Érzékenyebben reagál a külső behatásokra így rendkívüli védelemre és ápolásra szorul.

A babák bőre ugyanannyi rétegből áll, mint a felnőtteké, azonban minden réteg jelentősen vékonyabb. A babák bőre csupán egy ötöde a felnőtt bőr vastagságának.

A legfelső rétege az epidermisznek (felhám) sokkal vékonyabb és a sejtek lazábban helyeszkednek el, mint a felnőtt bőrben. A verejték- és faggyúmirigyek szintén kevésbé aktívak mint a felnőtteknél, ezért a hidrolipid filmréteg (egy vízből és zsírokból álló emulzió, mely fedi és egyben védelmezi a bőr felszínét) és a bőrvédő savköpeny (a hidrolipid filmréteg vízből álló része, mely enyhén savas) még aránylag gyengék.

Ennek következtében, a bőr védő funkciója korlátozott:

 • A babák bőre kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké és különösen érzékeny kémiai, fizikai és mikróbás hatásokra: a baba bőrével érintkező anyagok könnyebben felszívódnak és mélyebb bőrrétegekig hatolnak.
 • A babák bőre hajlamos a kiszáradásra
 • A babák bőre érzékenyebb az UV-sugarakra mint a felnőtteké

A bababőr érzékenyebb az UV-sugarakra az alacsony pigmentáltsága miatt. A melanociták (sejtek, melyek a melaninokat termelik) bár jelen vannak, de kevésbé aktívak.

Bőrréteg
Egy baba bőre különleges ápolásra szorul, hiszen vastagsága csupán egy ötöde egy fenőttének.
Alvó baba
A babák bőre kevésbé ellenálló, hajlamos a kiszáradásra és érzékenyebb az UV-sugarakra.

A testhőmérséklet szabályozása nehézségeket okozhat babáknál:
 • Testfelületük viszonylag nagy a testük súlyához képest, így könnyen szenvednek hőveszteséget.
 • A vererjtékmirigyek aktivitása a felnőttekhez képest alacsony, így a magas testhőmérsékleteket nem tudják kompenzálni.
 • Bőrük keringési hálózata még nem teljesen kialakult és csak lassan alkalmazkodik a hőmérsékletváltozásokhoz érösszehúzódással vagy értágulással.

Ez különösen érzékennyé teszi őket a szélsőséges hőmérsékletre és hőmérsékletváltozásra.
Anya kisgyerekkel
A gyermekek érzékeny bőre speciális védelmet és UV-védelmet igényel ha a szabadban tartózkodnak.

Hogyan változik a bőr gyemekkorban?

Ahogy a gyermekek nőnek, úgy változik a bőrük is. Születéstől körülbelül 6 éves korig jellemző:

 • A bőr még vékonyabb és kevésbé pigmentált, mint felnőttkorban.
 • A verejték- és faggyúmirigyek még kevésbé aktívak, így a hidrolipid filmréteg és a védelmet nyújtó savköpeny még viszonylag gyenge.

Körülbelül 6 éves korra, a bőr szerkezete és annak függelékei teljesen kialakulnak és egy felnőtt bőr fejlettségének felel már meg.

A faggyúmirigyek aktivitása nem nő egészen a pubertáskor hormonváltozásáig, melyek a tizenkettedik életkor körül következnek be. Ezek a hormonváltozások idézik elő azokat a különbségeket is fiúk és lányok bőrének szerkezete, illetve viselkedése között, melyek egészen addig egyformák voltak. 

Tudjon meg többet a férfi és női bőr különbségeiről.

Kisfiú
6 éves korig a gyermekek bőre vékonyabb és gyengébb, mint a felnőtteké.
Serdülő lány
A férfi és női bőrnek hasonló tulajdonságai vannak egészen pubertás korig.

Gyermekkori bőrbetegségek

Atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz (másnéven atópiás ekcéma) az egyik leggyakoribb gyermekkori bőrbetegség, mely világszerte a gyermekek 10 -20%-át érinti. Az esetek egyharmadában a betegség kikopik a gyermekkor folyamán, azonban másoknál egészen a felnőttkorba nyúlik.

Mint nemfertőző, de kellemetlen és esetenként fájdalmas betegség, az atópiás dermatitisz jellemzően két fázison megy keresztül. Egy inaktív fázison, ahol a bőr nagyon kiszárad, érzékeny, hámlásra hajlamos és napi szinten hidratálást igényel, illetve egy aktív (vagy ’kíújuló’) fázison, ahol a bőr alkalmi gyógykezelésre szorul a gyulladás csökkentése és a viszketés enyhítése érdekében.

Mik az okok és kiváltó tényezők?
Az atópiás dermatitiszt egy valószínűleg genetikailag örökletes betegség. Ismert a kapcsolat az atópiás dermatitisz, a szénanátha, és az asztma között és a tények azt igazolják, hogy ha egyik vagy mindkét szülő érintett ezen betegségek valamelyikében, gyermekeiknek erősebb hajlamuk lesz az atópiás dermatitiszre. Kutatások kimutatták, hogy a fejlődő országokban élő gyermekeknél, akik városi környezetben laknak és a szennyező anyagoknak nagyobb intezitással vannak kitéve, illetve azoknál, akik hideg éghajlaton tartózkodnak, nagyobb valószínűséggel jelenik meg a betegség.

Ha már valaki érintett, a tünetek rosszabbodásának vagy esetleges kiújulásának számos oka lehet. A betegségben szenvedők általában fontos lipideknek és természetes hidratáló faktoroknak („NMF-ek”, mint például az urea vagy aminosavak) vannak hiányában. Ennek következtében a bőrük védő funkciója gyengül, nedvességtartalma csökken és hajlamossá válik a szárazságra. Egy legyengült bőrvédő funkció azt eredményezi, hogy káros anyagok, például allergének és irritáló elemek jutnak be a bőrbe, így az könnyebben elfertőződik. Továbbá, a betegek egy olyan rendellenes immunfunkcióval (úgynevezett atópia) is rendelkezhetnek, amely által bőrük érzékenyebben reagál a környezetre és így gyulladásra lesz hajlamos. 

A problémák gyakran olyankor fordulnak elő, mikor a gyermek megvakarja viszkető bőrét és megsérti a már amúgy is gyenge védőréteget. Ez a staphylococcus aureus baktérium megsokszorozódását eredményezi, amely megfertőzi a bőrt. A fertőzés gyulladást okoz, mely viszketést eredményezve tovább súlyosbítja a betegséget: egy ördögi kör, úgynevezett atopiás bőr körforgás jön létre. Tudjon meg többet az atópiás dermatitiszről. 

Mik a tünetek csecsemőknél? 
Az atópiás dermatitisz ritka három hónaposnál fiatalabb csecsemőknél. A tünetek jellemzően akkor jönnek elő, miután a babát elválasztották az anyatejtől:  egy kiütés jelentkezik, mely hirtelen gyulladttá és viszketőve teszi a bőrt. Kiújuló fázisokban a fertőzött bőr váladékozhat. Csecsemőknél jellemzően az arcukon jelentkezik atópiás bőrgyulladás – azon belül is az orcákon – és a fejbőrön (’koszmó’-ként is ismert), a térdeken és könyökökön. Babáknál nagyon ritka hogy atópiás gyulladás a pelenka területein alakul ki. Bár a pelenka kiütés hasonlóan nézhet ki, ez a terület túl nedves az atópiás dermatitisz kialakulásához. 

Tudjon meg többet a gyermekek arcán jelentkező atópiás dermatitiszről és a szintén gyermekeknél jelentkező atópiás testbőrről

Mik a tünetek gyermekeknél?
Azon gyermekeknél, akiknél a betegség később fejlődik ki (a második életév és a pubertás kor között) először általában egy kiütés jelentkezik, mely száraz, viszkető és pikkelyes foltokkal jár. A bőr jellemzően felpúposodik, megvastagszik és hártyássá válik. Az érintett területek általában a könyök- és térdhajlatok, nyak, csukló, boka és/vagy a fenék és comb közötti hajlatok. 

Mivel a tünetek több mint három hónapig is eltarthatnak (a krónikus betegség orvosi definíciója), a bőr a gyulladt területeken megvastagodhat. Ezt más nevén lichenifikációnak hívjuk.

Baba takaróban
Babáknál kialakulhat ekcéma az arcon, fejbőrön, térdeken és könyökökön.
Lány vakarózik
A tünetek általában kiütéssel kezdődnek, amely viszkető és pikkelyes foltokból áll.

Babák és gyermekek bőrének ápolása

A fiatal bőr különös ápolást igényel:
 • Használjon gyengéd tisztálkodási terméket: A lúgos szappanok ártanak a bőrnek, eltávolítják a lipideket és kiszárítják a bőrt.
 • Korlátozza a fürdés idejét: A forró víz és hosszú fürdések eltávolítják a lipideket a bőrből. Rövidítse le a fürdőidőt és inkább használjon meleg, mint forró vizet.
 • Ápolás: Az érzékeny bőrön tesztelt termékekkel való rendszeres hidratálás segít, hogy a fiatal bőr hidratált és egészséges maradjon. Az ápolási termékeket konkrét panaszok és betegségek kezelésére is ajánlott használni. Az Eucerin® AtopiControl termékek alkalmasak az atopiás dermatitisz ápolására.
 • Védelem: A fiatal bőr különös védelmet igényel a káros UV-sugarak ellen.

Hogyan ápoljuk a bőrt atópiás dermatitisz esetén?

A bőr szárazságának és védelmi funkciója gyengülésének egyik oka a bőrvédő lipidek hiánya; ezek közé tartoznak a ceramidok, melyek omega-6 zsírsavakban, és különösen linolénsavban gazdagok. A ceramidok különleges lipidek, melyek összekötik a sejteket a bőr legkülső rétegében, meggátolva ezzel a túlzott vízvesztést és az irritációkeltő anyagok, az allergének és a mikrobák behatolását.

Az Eucerin AtopiControl termékcsaládja omega-6 zsírsavakban gazdag ligetszépeolajjal és szőlőmagolajjal pótolja a bőrvédő lipideket, helyreállítva ezzel a védelmi funkciót. Az antibakteriális összetevő, a decandiol felveszi a harcot a Staphylococcus aureus ellen, míg a lichocalcone A-ban gazdag kínai édesgyökér kivonata csökkenti a bőr kipirosodását, és a menthoxypropanediol segít enyhíteni a viszketést.

Tudjon meg többet a bőrbántalmakról az atópiás dermatitisről szóló cikkből.

Ölben ülő kislány
Az Eucerin® AtopiControl termékek megfelelő ápolást nyújtanak még atópiás dermatitisz esetén is.

Babák, gyerekek és a Nap

A megfelelő és hatékony fényvédelem elengedhetetlen babáknál és gyermekeknél egyaránt. A fiatal bőr vékony, védő funciója alacsony, mely különösen érzékennyé teszi a káros UV-sugarakkal szemben. Ezen érzékenységet tovább fokozza a babák bőrének alacsony pigmentátsága. Pusztán saját védelmével, az erős déli napon, a gyermek bőre akár már mint öt perc után megég.

A túlzott UV-sugárzás és gyakori leégések gyermekkorban hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethetnek, beleértve a melanómát és a bőrrák más típusait. A bőrkárosodás azonban megfelelő körültekintéssel nagy mértékben megelőzhető, mint például a napon való tartózkodás korlátozásával és megfelelő fényvédő termékek használatával:

Megelőzés
Babákat nem szabad közvetlen napsugárzásnak kitenni, mivel természetes védelmi mechanizmusaik még nem fejlődtek ki.

A napon való tartózkodás csökkentése
Gyermekeknek a délelőtt 10 és délután 4 óra közötti napon való tartózkodás kerülendő, hiszen ilyenkor a legerősebbek a Nap sugarai.

Hatékony fényvédelem
Amikor gyermekek a napon tartózkodnak védőruhát, illetve megfelelő és magas faktorú (FF) naptejet kell használniuk. Tudjon meg többet a napsugárzás gyermekbőrre tett hatásairól.

Játszó gyermek
Gyermekeknek reggel 10 és délután 4 óra között kerülni kell a napot, ruhát kell viselniük és magas faktorú naptejet használniuk.
Anya naptejjel keni be gyermekét
Az UV-sugárzás hosszú távú károsodást okozhat a gyermek bőrén.