Bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció – Hogyan ismerjük fel és hogyan kezeljük a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció jeleit?

Tovább

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció a hiperpigmentáció egy fajtája, amely egyaránt érintheti az arcot és a testet. Tipikusan a szervezet gyulladásra adott válaszaként jelenik meg (mint az akné, az atópiás dermatitisz vagy psoriasis), de sérülés is kiválthatja (előidézheti például a dermabrázió, a kémiai hámlasztás vagy a lézerterápia).

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció jelei, kiváltó okai és a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek

Hiperpigmentáció akkor jelenik meg, ha belső vagy külső tényezők hatására a bőr melanin termelése megnövekedik. Ennek eredménye az elszíneződött bőr, leggyakrabban a napsugárzással érintkező bőrterületeken. A hiperpigmentációnak különféle formái vannak, mint a pigmentfoltok (öregségi foltok és szeplők), a melasma és a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció lapos, elszíneződött foltokban jelenik meg.
A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció lapos, elszíneződött foltok formájában jelenik meg.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció lapos, elszíneződött foltokban jelenik meg. Ezek a bőrszínváltozások különbözhetnek a rózsaszíntől a pirosig, a barnától a feketéig attól függően, hogy milyen mély az elszíneződés és hogy milyen bőrtónussal rendelkezik az érintett egyén. Hasonlíthatnak apró, elszíneződött szeplőkre vagy nagyobb, sötét bőrfoltokra, sőt lehetnek fényesek és tűnhetnek úgy is, mintha egy "új" bőréteg részei lennének.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció gyakran érinti az aknés bőrűeket; megeshet, hogy a különböző esztétikai beavatkozások, mint a dermabrázió, a kémiai hámlasztás vagy a lézerterápia is kiváltják. Minden bőrtípuson jelentkezhet bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció, de előfordulása a sötétebb bőrűeknél gyakoribb. Valójában a sötétebb bőrtónussal rendelkező emberek minden más bőrproblémánál gyakrabban keresik fel bőrgyógyászukat bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció kapcsán. Férfiak és nők egyformán hajlamosak erre a bőrproblémára.

Ha egy pigmentfoltnak megváltozik a mérete, formája, színe vagy viszket és vérzik is, feltétlenül keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy a rosszindulatú elváltozást kiszűrhesse.

Mi okozza a bőrgyulladás utáni hiperpigmentációt?

Amikor egy sérülés, kiütés vagy bármi más hatására a bőr gyuladttá válik, a gyulladás könnyen túlzott melanosoma (pigment) termelésére készteti a melanocitákat, vagyis a melanint termelő sejteket. A melanosómák tirozinázt (a melanin képződést felügyelő, pigmentációért felelős enzimet) és szintetizált melanint tartalmaznak. Bőr- és hajszínünkért a melanin felelős. A túlzott priment granulátumok elszínezik és sötétebbé teszik a korábban sérült területet, és a sérülés begyógyulása után is tartósan megmaradnak.

A tirozináz enzim felelős a melanin képződéséért, illetve az akadálymentes melanin termelődés során megjelenő sötét foltokért.
Fontos, hogy ne nyomjuk ki a pattanásszerű hólyagokat, ezzel ugyanis növelhetjük a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásának esélyét.
A napsugárzás könnyen kiválthatja és súlyosbíthatja a hiperpigmentáció jeleit.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció elszíneződései sok esetben  gyulladt aknés sérülés következményeként maradnak a bőrön.

Ezek az elszíneződések kialakulhatnak viszonylag jelentéktelen hólyagokból vagy pattanásszerű kiütésekből, de  akár egész komoly sérülésekből is. Úgy is mondhatjuk, hogy minél nagyobb a gyulladás, annál erősebb a hiperpigmentációs elszíneződés mind méretét, mind pedig színét tekintve. Ha egy pattanászerű hólyagot kinyomunk, nagyobb esélyt teremtünk a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulására.

Ugyan a napsütés nem okoz bőrgyulladás utáni hiperpigmentációt, de súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket azáltal, hogy tovább sötétíti az érintett bőrterületeket és elnyújtja azok felszívódásának idejét is.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció nem okoz sebhelyeket, sőt idővel akár kezelés nélül is javul, világosodik. A gyógyulás gyorsasága és mértéke változó, de általában három és 24 hónap alatt az elsötétedett bőrfelszín teljesen elhalványulhat. Ez az időtartam függ a természetes bőrtónus és az elszíneződött bőrfelület közti különbségtől; minél erőteljesebb a különbség, annál tovább tart a bőrnek a tónus kiegyensúlyozása. Kezelésekkel felgyorsítható a javulás és gyógyulás időszaka.

Hogyan kezelhetjük a bőrgyulladás utáni hiperpigmentációt?

A bőrgyógyászok kétféleképpen közelítenek a problémához: vagy eltávolítják a bőrgyulladás utáni hiperpigmentációtól elszíneződött bőrt vagy kezelik, szabályozzák a tüneteket.

Eltávolítás

Az eltávolítás során - lézerterápiával, intenzíven pulzáló fényterápiával vagy kémiai hámlasztással - "törlik" a hiperpigmentált bőrsejteket, hogy új, egészséges bőr kerüljön annak helyére. Ezek a beavatkozások sokszor költségesek és invazív beavatkozások, sőt akár a probléma súlyosbodását is okozhatják. Lehetséges mellékhatásaikként bőrgyulladást, irritációt vagy égő érzést is tapasztalhatunk.

A kémiai hámlasztás során alkalmazott kémiai szerek felhólyagosítják a bőrt, amely ezután lehámlik és láthatóvá válik a hiperpigmentáció nélküli, új bőrfelszín.

Kémiai hámlasztás, pl.: AHA
A bőrgyógyász egy savas oldatot (glikolsav (AHA)) ken az érintett területekre, hogy a bőr felső rétegét eltávolítsák. Először a bőr felhólyagosodik, majd lehámlik és láthatóvá válik az "új", makulátlan bőrfelszín.

Lézerterápia (Fraxel, Erbium YAG) és Intenzíven pulzáló fényterápia (IPL)
A lézerterápiák és a pulzáló fényterápiák nagyobb precizitásra adnak teret, mint a kémiai hámlasztás. Ezek ugyanis célzott nagy energiájú fényt használnak, hogy hozzáférjenek az problémás felülethez. A bőrt kezelhetik a felszínen (epidermis) vagy a mélyebb rétegekben (dermis) a hiperpigmentáció súlyosságától függően. Tudjon meg többet a bőr szerkezetéről.

A hiperpigmentáció szabályozása

A hiperpigmentáció szabályozásánál alkalmazott módszerek vényre vagy vény nélkül is kapható gyógyszerekkel gátolják a melanin termelődését, és a bőr tónusának kiegyenlítésén dolgoznak; kivilágosítják a sötét foltokat, hogy annak árnyalata megközelítse a bőr normál színét.

Számos helyileg alkalmazott gyógyszer és bőrápolási termék érhető el a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció kezelésére. Ezek általában legalább egy összetevőt tartalmaznak a következő hatóanyagok közül:
  • Hydroquinone 2-4% (gyógyszer) - egy erős bőrfehérítő hatóanyag, amelyet az EU-ban forgalmazott kozmetikai termékekből kitiltottak, mivel potenciális mérgező kockázatokról számoltak be. Az Egyesült Államokban azonban még mindig elérhető néhány készítményben. Magasabb konentráció esetén (>4%) csak vényre kapható, míg alacsonyabb koncentrációban (>2%) recept nélkül is beszerezhető.
  • Arbutin. A hydroquinone ezen természetes formája kulcsfontosságú összetevője sok ázsiai bőrfehérítő terméknek. Annak ellenére, hogy ez nem olyan erős vagy hatékony, mint a mesterségesen előállított hydroquinone, hasonló aggodalmak övezik, mint szintetikus megfelelőjét.
Orvosi kezelésekkel szabályozható a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció.
A retinolsav nem alkalmazható terhesség alatt.


  • Kojic sav. A japán rizsbor, a saké egyik melléterméke a kojic sav, ami egy biztonságosabb, természetes összetevő. A melanin termelődést gátló képessége viszont vitatható; ez a hatónyag szintén, még sok országban betiltott összetevő.
  • Glikolsav (vagy hydroxyacetic acid) bőrgyógyászok által a kémiai hámlasztások során használt hatóanyag, amely sok egyéb helyileg alkalmazandó hiperpigmentációs krémben is megtalálható.
  • A Retinolsav hatékonynak bizonyult ugyan a probléma kezelésében, viszont használata néhány mellékhatással jár. Egyebek közt bőrirritációt és fokozott fényérzékenységet (amely már eleve problémás a bőrgyulladás utáni hiperpigmentációval küszködő emberek számára) okozhat. Mivel felfedeztek néhány lehetséges kapcsolatot alkalmazása és a születési rendellenességek megjelenése között, terhes és szoptató nők nem használhatnak retinolsavat.
  • C-vitamin származékok viszonylag hatékony hiperpigmentáció elleni hatóanyagnak bizonyultak, ezért gyakran alkalmazzák őket más hatóanyagokkal együtt.

B-Resorcinol

A B-resorcinol vagy butyl resorcinol egy nagyon hatékony összetevő a melanin termelés csökkentésében. A tirozináz enzim működését gátolja, amely a melanin képződéséért felelős. Emellett fő hatóanyaga az Eucerin® Even Brighter termékcsaládnak.

A tirozináz-blokkoló B-Resorcinol szabályozza a melanin szintézist.

A B-Resorcinolt tartalmazó Eucerin® Even Brighter termékcsalád bizonyítottan már négy hét elteltével csökkenti a sötét foltokat, valamint nem okoz bőrirritációt.

A bőrgyulladás utáni hiperpigmentációval küzdőknek érdemes tudni, hogy:

Ajánlott a megfelelő fényvédelem - a napsugárzás súlyosbíthatja a bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció jeleit.
Az Eucerin® Even Brighter Korrektor stift pontos alkalmazást, felvitelt tesz lehetővé.

  • A nap UV-sugarai jelentős hatással vannak a bőrre. Ezért a napsugárzás nagy valószínűséggel súlyosbítja a tüneteket, így ajánlott kerülni az erős napsütést és széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő terméket használni a mindennapi, tisztálkodási és bőrápolási rutinunk részeként.
  • Ne várjunk egy éjszaka után látható eredményeket. A látható eredményekhez hetek kellenek, hogy észrevehető javulást tapasztaljunk, ezért a következetes, türelmes és kitartó termékhasználat nagyon fontos.
  • A bőrgyulladás utáni hiperpigmentáció akár orvosi ápolást is igényelhet. Amennyiben a problémával küzdők aggódnak a foltok formája, mérete vagy színe miatt, érdemes bőrgyógyásszal vagy gyógyszerésszel konzultálni.

Related Articles

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői


Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával


Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint