Az öregedés jelei – Ráncok

6 perc olvasási idő
Tovább

Hozzávetőleg 25 éves kortól az általános bőröregedés jelei kezdenek észrevehetővé válni a bőr felszínén. Az életkor előrehaladtával a bőrben zajló élettani folyamatok lelassulnak, és a bőr struktúrája meggyengül. Csökkenni kezd azoknak az anyagoknak a mennyisége, amelyek feszessé és simává teszik a bőrt. Mindez a szervezet belső öregedési folyamatának és a külső tényezőknek az együttes hatására történik.

Az idősödés leginkább észrevehető első jelei közé tartoznak a finom barázdák és ráncok, melyek az idő múlásával egyre mélyebbekké válnak. Sokféle módon lehet kezelni őket, megjelenésük, mélységük csökkenthető. Egyaránt léteznek  invazív, azaz fizikai beavatkozással járó, és nem-invazív módszerek. Néhány eljárás azonnali eredményt nyújt, mások hosszabb távú eredményt ígérnek.

Jelek És Tünetek, Kiváltó Okok

Hol jelennek meg a finom barázdák és ráncok és miért?

Az idő múlásával a bőr szerkezete és a bőrben rejlő hatóanyagok is változásokon mennek keresztül. Ezek a változások apró vonalak és ráncok formájában jelennek meg a bőr felszínén.
Az első látható vonalak és ráncok a szem körül tűnnek fel.

Ahogy idősödünk, csökken azoknak az anyagoknak a mennyisége, amelyek simává teszik bőrünket. Ilyen anyag a kollagén, az elasztin és a hialuronsav. A fiatal bőrben a bőrszövet szabályos elrendeződésű, és bőséges mennyiségben található benne kollagén és elasztin. Ezek az anyagok erősítik a bőr építőkockaszerűen felépülő struktúráját, és ennek köszönhetően a bőr egyenletes megjelenésű és feszes érzetű marad. Azonban idővel a génjeink által meghatározott öregedési folyamat a külső tényezők – például a napsugárzás – hatására kialakuló oxidatív stresszel együtt elkezdi átformálni bőrünk megjelenését. „A kollagénszint évi 1%-os csökkenése és az egyre rendezetlenebb struktúrájú bőrszövet miatt a bőr veszít erejéből, és megjelennek a finom barázdák és a ráncok.”

A finom barázdák és ráncok kialakulásának másik kulcsfontosságú tényezője a hialuronsav termelődésének csökkenése. Ez az a kötőanyag, amely körülveszi a sejteket és ezáltal fiatalos, sima megjelenésűvé teszi a bőrt. Ha a bőr saját hialuronsav-tartalma csökken, a bőr struktúrája elveszíti teltségét, feszességét, és hajlamosabbá válik a ráncosodásra.

Az általános bőröregedés szintén hozzájárul a feszesség csökkenéséhez, és ahogy a bőr tovább érik, a rugalmasság elvesztéséhez.

Homlokráncok, szemöldökök közötti barázdák és nevetőráncok jelennek meg. Ahogy idősödünk, mindezek fokozatosan egyre mélyebb ráncokká válnak.
A száj és az orr körüli finom vonalak mély, jól látható ráncokká válhatnak és kialakulhat az úgynevezett orr-száj redő.

A bőrfeszesség csökkenését nehéz észrevenni, a finom barázdák és ráncok azonban jól láthatók, hiszen határozott vonalakként jelennek meg az arcon. Legtöbbször az arc bizonyos területein jelennek meg először:

A homlokon vízszintes vonalak, a két szemöldök között függőleges ráncok jelennek meg. Ezek „mimikai ráncokként” indulnak, és részben az arckifejezések változása miatt alakulnak ki. Idővel egyre mélyebbé válnak.

A szem külső sarkainál finom vonalak jelennek meg, melyek az idő múlásával egyre kifejezettebbekké válnak. Ezek szarkalábak vagy nevetőráncok néven ismertek, és gyakran ezek jelennek meg először. Ennek az az oka, hogy a bőr itt vékonyabb, és ezért hajlamosabb a ráncosodásra.

Az orr és a száj között mélyebb ráncok jelennek meg, összekötve a két területet. Ezek orr-száj redő néven ismertek. Ezeknek a ráncoknak a megjelenése összefügg a bőrfeszesség csökkenésével, az orr-száj redő kialakulása a bőr megereszkedését is jelzi.

Idővel az arc minden részén finom barázdák jelennek meg. Nincsenek összefüggés ben az arckifejezésekkel, és mindig láthatók. Ahogy öregszünk és bőrünk veszít rugalmasságából, egyre kifejezettebb és mélyebb ráncokká alakulnak. Ezek a ráncok az arcon bárhol megjelenhetnek, de a szem környékén és közvetlenül a szem alatt a leginkább észrevehetőek.

 

 

Befolyásoló Tényezők

Mi más befolyásolja a ráncokat?

A ráncok az öregedés elkerülhetetlen velejárói, de bizonyos külső és belső tényezők felgyorsíthatják kialakulásukat.

A napsugárzás jobban gyorsítja a bőr öregedését, mint bármilyen más külső tényező.

Napsugárzás
Ha a bőrt nem óvjuk a naptól, az UV-sugarak hozzájárulnak a ráncok kialakulásához. A hosszú idejű és ismételt napsugárzás kárt okozhat a kollagénben és kevésbé rugalmas, gyengébb bőrszerkezethez vezet, ami könnyebben ráncosodik. Olvasson többet az UVA- és UVB-sugarak bőröregedést gyorsító hatásáról itt.

Dohányzás

A dohányzás oxidatív stresszt okoz, ami lehetőséget teremt a szabadgyökök számára, hogy károsítsák a bőr struktúráját és ezzel elősegítsék a bőr általános öregedését, a ráncok kialakulását. Ráadásul a cigarettában levő nikotin és más vegyi anyagok rombolják a bőrben levő kollagént és elasztint. Ez gyengíti a bőrt és csökkenti a rugalmasságot, így szintén hozzájárul a ráncok kialakulásához.

Időskori bőrszárazság

Az öregedés gyakori tünete az időskori bőrszárazság. A bőrfunkciók csökkenésének következményeként az érett bőr egyre szárazabb lesz. Viszkető érzés is jelentkezhet, és a bőrfelszín érdessé válhat. Ezt egyebek között a bőrben termelődő hialuronsav mennyiségének csökkenése okozza. Ezzel egyidejűleg a bőr hajlamossá válik a mély ráncok megjelenésére.

Megoldások

A bőr kinézetének javítása

Minden egészséges bőr öregszik, de a bőr ragyogásán és a ráncok külső megjelenésén segíthetünk bizonyos módokon.

Aktív összetevők

Az egyenletes tónusú arcbőr fiatalabbnak tűnik. A pigmenteket tartalmazó színezett krémek vagy a smink rövid távon használható megoldást nyújtanak a bőrtónus egyenletessé tételére és a színbeli eltérések korrigálására. Annak érdekében, hogy bőre fiatalosabb megjelenésű legyen, válasszon olyan terméket, mely egyenletesen felvihető és nem képez ráncokat.

A következő hatóanyagok (ábécé sorrendben mutatjuk be őket) anti-age formulák összetevőiként hatékonyan csökkentik a ráncok megjelenését:

Arcszín korrekció az egyenletes bőrtónusért
A Q10 koenzim, az AHA, a pentapeptidek, a hialuronsav, a szaponin, a magnolol és az arctiin olyan hatóanyagok, melyek megtalálhatók az öregedésgátló termékek formuláiban.

 

 • Alfa-hidroxi savak (AHA)
  Kiváló hámlaszóként működnek. Felbontják a kapcsolódást, amely összetartja a száraz és sérült hámsejteket, így serkentik az új bőr megjelenését.

 • Arctiin
  Az arctiin természetes eredetű hatóanyag, melyet a bojtorján terméséből nyernek. Serkenti a sejtfalakban levő meggyengült kötőszövet regenerálódását. Emellett az arctiin felgyorsítja a hámsejtekben a kollagén megújulásának folyamatát – ami az évek múlásával drámai módon lelassul. Kulcsfontosságú összetevője az Eucerin ELASTICITY+FILLER Day Care and Night Care termékeknek, melyek segítenek fokozni az érett bőr rugalmasságát és feszességét és csökkentik a ráncok megjelenését.

 • Argánolaj
  Az argánolajat (mely Argania Spinosa magolajként is ismert) az argánfa magjából sajtolják. Akár 80% esszenciális zsírsavat is tartalmazhat (omega-9 and omega-6). Szervezetünk a zsírsavakat a sejthártyák felépítésére és kijavítására, valamint a bőr erősítésére használja, így létfontosságú szerepet tölt be a test védelmében. Az argánolaj emellett gazdag E-vitaminban (mely erőteljes antioxidáns), és gyulladásgátló hatása is van. Kulcsfontosságú összetevője az Eucerin ELASTICITY+FILLER Night Care terméknek, más összetevőkkel együtt feladata az, hogy puhává és simává tegye a bőrt.

 • Hialuronsav
  A hialuronsav a fiatal bőrben természetes módon termelődik, és képes akár a saját súlyánál 1000-szer vagy 10 000-szer több vizet megkötni (azaz egy és tíz liter közötti mennyiséget). Ahogy öregszünk, bőrünk természetes hialuronsav-termelő képessége csökken, és a ráncok megjelennek, majd elmélyülnek. A hialuronsav kulcsfontosságú összetevő az Eucerin Hyaluron-Filler termékcsaládban, és megtalálható az Eucerin Hyaluron-Filler+Volume Lift család, valamint az Eucerin ELASTICITY+FILLER Day and Night Care termékek formuláiban is. Hatékonyan, belülről tölti fel a ráncokat.

 • Magnolol
  Nagy koncentrációjú hatóanyag, melyet a magnóliafa kérgéből nyernek. Növeli a bőr mélyebb rétegeiben levő, térfogatot adó sejtek méretét és számát, fokozva ezzel tárolókapacitásukat (a hatást in-vitro kutatások bizonyítják). A magnolol kulcsfontosságú összetevője az Eucerin Hyaluron-Filler+Volume Lift termékcsaládnak, mely feltölti a bőrt, csökkenti a ráncok megjelenését és felveszi a harcot a bőrfeszesség csökkenésével szemben.

 • Oligo-peptidek
  Az oligo-peptidek élénkítik és erősítik a dermisz kollagénhálózatát. Ez erősíti a bőr szerkezetét és segít csökkenteni a ráncok megjelenését. Az oligo-peptidek emellett felfrissítik a sejtek közötti kapcsolatokat és ezáltal élénkítő hatást gyakorolnak a bőr anyagcsere-tevékenységére. Kulcsfontosságú összetevői az Eucerin Hyaluron-Filler+Volume Lift termékcsaládnak, mely hatásosan fellép a bőrfeszesség csökkenése ellen és segít visszaadni a bőr ragyogását is.

 • Pentapeptidek
  A pentapeptideket tartalmazó formulák segítenek növelni a bőr saját kollagéntermelését és újraépítik a sejtstruktúrát, ezáltal csökkentik a ráncok mélységét.

 • Szaponin
  A szójából nyert bioaktív glicin-szaponin bizonyítottan az egyik leghatékonyabb anyag, mely képes serkenteni a természetes hialuronsav termelődését a bőrben. Behatol a legmélyebb bőrrétegekbe is, ahol a ráncok kialakulnak, és fokozza az új, bőrfeltöltő hialuronsav szintézisét. Ez a hatóanyag kulcsfontosságú összetevője az Eucerin Hyaluron-Fillernek.

 • Q10 koenzim
  Serkenti az energiatermelést a sejteken belül.

 

 

 

Invazív eljárások

A bőrfeltöltést gyakran a mély orr-száj redő kezelésére használják.
Az invazív kezeléseket klinikai környezetben kell végezni.

Ráncfeltöltő injekciók: Ezeket a ráncok feltöltésére és a bőr kitöltésére tervezték, legtöbbször hialuronsavval.

Klinikai tanulmány igazolja, hogy bizonyos hialuronsavat tartalmazó bőrápoló termékek jelentősen javíthatják a hialuronsavas ráncfeltöltő eljárás eredményét, főként a szemek környékén, ha hosszan és rendszeresen használják őket a ráncfeltöltést követően. A hialuronsav a fő aktív hatóanyaga az Eucerin® Hyaluron-Filler Ráncfeltöltő termékeknek, klinikai vizsgálatok bizonyítják észlelhető hatását a helyi bőrápolás során is, különösen a szemek környéként. Olvasson a kutatásunkról itt.

Botulinum toxin injekciók: Ezek az arcizmok átmeneti kiiktatásával működnek. Legtöbbször a homlokon és a szemek körül használják őket. Csökkentik a mimika okozta ráncokat. A hatás pár hónap után elmúlik és az eljárást meg kell ismételni, hogy az eredményt megőrizzük.

Figyelem

Ezeket az eljárásokat mindig bőrgyógyászok, vagy más képzett szakemberek kell hogy végezzék, klinikai környezetben.