Az öregedés jelei – A rugalmasság csökkenése és mély ráncok kialakulása

7 perc olvasási idő
Tovább

Hozzávetőlegesen 25 éves korunktól kezdve az általános bőröregedés már látható és érezhető módon befolyásolja bőrünk állapotát. Rendszerint először a finom ráncocskák jelennek meg, majd ezeket követik a mélyebb barázdák. Idővel csökkenni kezd a bőr feszessége és rugalmassága is. A bőr megereszkedik, ragyogása csökken, a ráncok mélyebbekké válnak.

A bőr öregedése természetes folyamat, melyet nagyrészt olyan tényezők idéznek elő, amelyeket nem tudunk befolyásolni (ilyenek például a genetikai adottságok). Azonban a külső tényezők is fontos szerepet játszanak, és ezek közül jó néhány pozitívan befolyásolható. Életmódunk bizonyos jellemzői (például az, hogy mennyi napsugárzásnak tesszük ki a bőrünket vagy hogyan táplálkozunk) felgyorsíthatják a bőröregedést, és a bőr idő előtti öregedéséhez vezethetnek. Ha átgondolt döntéseket hozunk és megadjuk bőrünknek azt a védelmet, amelyre szüksége van, bőrünk hosszabb ideig láthatóan és érezhetően fiatalosabb maradhat.

Jelek És Tünetek

Miért csökken bőrünk rugalmassága és feszessége, miért jelenik meg rajta egyre több ránc?

Ahogy bőrünk öregszik, struktúrájában változások mennek végbe. A rugalmasság, feszesség, ragyogás és ellenállóképesség csökken, a ráncok pedig sokasodnak. A rugalmasság csökkenése, és ezzel együtt a mély ráncok megjelenése jelenti az egyik legfőbb, idősödéssel kapcsolatos gondot az érett bőrű nők számára.

A fiatal bőr feszesnek, sugárzónak tűnik, és nincsenek rajta ráncok, barázdák. (sematikus illusztráció)

A feszesség csökkenése és a mély ráncok

A fiatal bőrben a dermális szövet erős, és bőséges az ellátása kollagénből és elasztinból – ezek együttesen segítenek megőrizni a bőr feszességét és simaságát. Ahogy öregszünk, a kollagén és az elasztin szintje csökken (kollagénből minden évben 1%-kal lesz kevesebb). Ez zavart idéz elő a dermális szövet felépítésében és azt eredményezi, hogy a bőr gyengül. Feszessége érezhetően gyengül, a ráncok elmélyülnek.

A feszesség csökkenésének és a ráncok mélyebbé válásának hátterében álló másik kulcsfontosságú tényező a hialuronsav termelődésének visszaesése. Ez az anyag, mely a fiatal bőrben természetes módon termelődik, körülveszi a sejteket és segíti a víz megkötését. Ahogy öregszünk, a hialuronsav termelése lelassul, a bőr szárazabbá válik és elveszíti telt, feszes érzetét.

Az érett bőr veszít rugalmasságából, ragyogásából, ellenállóképességéből, és ráncok jelennek meg rajta. (sematikus illusztráció)

A ragyogás csökkenése

Ahogy öregszünk, a dermális rétegekben a mikrokeringés gyengül, ezért a tápanyagok és az oxigén szállítása a bőrfelszín irányába kevésbé hatékony. Ez a fiatal bőrre jellemző rózsás ragyogás csökkenéséhez vezet. 


Kiváltó Tényezők

Miért történik ez a bőrünkkel?

A feszesség csökkenése és a ráncok mélyebbé válása bizonyos mértékig elkerülhetetlenül együtt jár a bőr öregedésével. A bőröregedés természetes folyamat, melyet nagyrészt olyan belső okok idéznek elő, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Azonban létezik több külső tényező is, mely nagy hatással van a bőröregedésre, és ezek közül többet képesek vagyunk befolyásolni, így megelőzhetjük a bőr idő előtti öregedését:

Belső okok

Biológiai korunk meghatározza a bőr szerkezetében végbe menő változásokat és a sejtfunkciók hatékonyságát; a bőr élettani folyamatai évről évre lassulnak.

 
Az öregedő bőrnek különleges ápolásra van szüksége.
Hormonális változások

A hormonok „hírvivőként” működnek bőrünkben, serkentik az olyan anyagok termelődését, mint a kollagén, mely a fiatal bőr struktúrájának feszességét és sima textúráját adja. A menopauza során a hormonaktivitás lelassul és a kollagén szintje csökken.

Külső tényezők

Az oxidatív stresszt – mely a bőr idő előtti öregedésének fő okozója – az életmód sokféle sajátossága felgyorsíthatja, illetve kiválthatja.
 

 

A napsugárzás gyengítheti a bőr szerkezetét és felgyorsíthatja a bőröregedést.
A környezetszennyezés felgyorsítja az oxidatív stresszt a bőrben.

Nap

A túlzott napsugárzás – a helytelen vagy nem kellő mértékű fényvédelemmel együtt – több mint 80%-ban felelős a bőr idő előtti öregedéséért.
A napfény UVA- és UVB-sugarai rövid és hosszú távú károsodáshoz vezethetnek. Az UVB-sugarak a bőr felső rétegébe (az epidermiszbe) hatolva napégést és közvetlen DNS-károsodást okozhatnak. Az UVA-sugarak mélyen behatolnak a bőr alsó rétegeibe (a dermiszbe), és szabadgyökök kialakulását idézik elő. Ennek sokféle következménye lehet: közvetett DNS-károsodás, és ebből fakadóan csökkent sejtaktivitás, idő előtti bőröregedés, az öregedés látható jeleinek – a ráncoknak és a feszesség csökkenésének – egyre gyorsabb ütemű kialakulása, valamint a rugalmasság csökkenése és a mély ráncok megjelenése.
Ha a bőrt túl sok káros UV-sugárzás éri, ez egyenlőtlen pigmentációhoz, és a legrosszabb esetben akár még bőrrák kialakulásához is vezethet. Tudjon meg többet az UVA- és UVB-sugárzás káros hatásairól itt.

Környezetszennyezés

A szennyezett környezet szabadgyökök keletkezését váltja ki és felgyorsítja az oxidatív stresszt a bőrben.

Dohányzás

A dohányfüst a a bőrt károsító szabadgyökök bőséges forrása. A dohányzás gyengíti a bőrt és hozzájárul a ráncok kialakulásához, mert:
  • Meggyengíti a bőr mikrokeringési rendszerét, és ezzel rontja az oxigén- és a tápanyagellátást.
  • Károsítja a kollagént és az elasztint, a rostokat, melyek erőssé és rugalmassá teszik a bőrt.

Étrend

Bizonyos ételek, főként a gyümölcsök és a zöldségek gazdagok antioxidánsokban, így segíthetnek megelőzni a bőr idő előtti öregedését és lelassítják a az általános bőröregedést.

Alváshiány

A bőrnek szüksége van az alvásra, mert ilyenkor regenerálódik.

Megoldások

Erősítse bőrét, töltse fel a mély ráncokat és növelje a ragyogást

Minden egészséges bőr megöregszik egyszer, de bizonyos hatóanyagok – ha az általános jó közérzet holisztikus megközelítésével együtt alkalmazzák – bizonyítottan erősíti a bőrt, feltölti a mély ráncokat és növeli a ragyogást.

Hatóanyagok

A bőrápoló termékek formulája erősítheti a bőrt, feltöltheti a ráncokat és növelheti a bőr ragyogását.
Az antioxidánsokban gazdag formulák segítenek megvédeni a bőrt az oxidatív stressztől.

Keresse azokat a kozmetikumokat, melyeknek formulája együtt tartalmazza a következő összetevőket:

Arctiin

Az arctiin természetes eredetű hatóanyag, melyet a bojtorján terméséből vonnak ki. Serkenti a sejtfalakban lévő meggyengült kötőszövet regenerációját. Emellett az arctiin segíti a sejtekben a kollagén megújulási folyamatát, mely az életkor előrehaladtával drámai módon lelassul. Az arctiin kulcsfontosságú összetevő az Eucerin ELASTICITY+FILLER Day Care and Night Care termékekben, melyek növelik az érett bőr rugalmasságát, erősségét és csökkentik a mély ráncok megjelenését.

Silymarin

A silymarint a máriatövis (más néven szamárkóró) terméséből vonják ki. Jól ismert, erőteljes antioxidáns, mely védi a kollagént és az elasztint az oxidatív stressztől. Az Eucerin Kutatóközpont felfedezte és bizonyította, hogy emellett élénkíti a bőrben a sejtszintű vérkeringést is. A silymarin az Eucerin ELASTICITY+FILLER Day Care and Night Care termékek másik kulcsfontosságú összetevője.

 

 

Hialuronsav

A hialuronsav olyan anyag, amelyet a hámsejtek természetes módon termelnek, és amely a bőr kötőszövetének részét képezi. Egyik ledfőbb funkciója a nedvesség megtartása, a hialuronsav képes a saját tömegénél 1000-szer, vagy akár 10 000-szer több vizet megkötni (azaz egy és tíz liter közötti mennyiséget). Ahogy idősödünk, bőrünk hialuronsav-termelő képessége csökken, megkezdődik a ráncok kialakulása, mélyebbé válása. Az Eucerin ELASTICITY+FILLER Day and Night Care termékek két különböző típusú hialuronsavat tartalmaznak, ezáltal hatékonyan veszik fel a harcot a ráncok ellen, belülről töltve fel őket.

Argánolaj

Az argánolajat az argánfa magjából préselik. Az argánolaj akár 80% esszenciális zsírsavat (omega-9 és omega-6 zsírsavat) is tartalmazhat, melyet szervezetünk a sejthártyák felépítésére és regenerációjára használ, így az argánolaj segít megerősíteni a bőrt, mely képes marad ellátni létfontosságú funkcióját, a test védelmét. Az argánolaj emellett gazdag E-vitaminban, mely erőteljes antioxidáns. Kulcsfontosságú összetevője az Eucerin ELASTICITY+FILLER Night Care terméknek, mely formulájában más összetevőkkel együtt hatva a bőrt simábbá, lágyabbá teszi.

Máriatövisolaj

A máriatövis (más néven őszbogáncs vagy szamárkóró) olaja gyakori összetevője az öregedésgátló bőrápoló kozmetikumoknak. Az olaj linolsavat (egyfajta omega-6 zsírsavat) tartalmaz. 

E-vitamin

Az E-vitamin (más néven tokoferol) erőteljes antioxidáns, mely védi a bőrt az oxidatív stresszt okozó szabadgyököktől. 
 

A jó közérzet holisztikus megközelítése

Ha egészséges életmódot folytat, ez segít kézben tartani az ellenőrzést az öregedési folyamat fölött, és hozzájárul ahhoz, hogy bőre megjelenésre is, érzésre is a legjobb formáját nyújtsa.

Az egész éven át tartó fényvédelem segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését.
A bizonyítottan hatásos összetevőket tartalmazó formulák erősíthetik a bőrt, feltölthetik a ráncokat és fokozhatják a bőr ragyogását.

Fényvédelem

Az idő előtti bőröregedés megelőzésében a legfontosabb lépés, hogy védje bőrét az UV-sugaraktól. Az arcbőr védelméről szóló cikkből többet is megtudhat arról, hogyan ápolhatja bőrét napsütésben. Az Eucerin Sun családban olyan termékeket is találhat, melyek megadják az öregedő bőrnek azt a védelmet, amelyre szüksége van.

Bőrápolás

A jó bőrápolási rutin lényeges részét képezi annak a holisztikus megközelítésnek, mellyel a bőröregedés minden jelét kezelhetjük és megfelelő ápolást nyújthatunk az érett bőrnek. A bőrápolási rutinnak három lépésből kell állnia: a tisztításból, az ápolásból és a fényvédelemből.

Többet is megtudhat a bőr egészségének holisztikus megközelítéséről a bőrt befolyásoló tényezőkről szóló cikkünkből, az arcbőr ápolásának rutinjáról szóló cikkből pedig arról, hogyan alakíthatja ki az arcbőre valódi igényeinek megfelelő ápolást.

Dohányzás

A dohányzásról való leszokás segít javítani a bőr megjelenését. A cigarettában levő vegyi anyagok és a nikotin növelik az ártalmas szabadgyökök mennyiségét és fokozzák a napsugárzás károsító hatását.

Táplálkozás

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, mely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, ellátja a szervezetet a megfelelő mennyiségű antioxidánssal és vitaminnal, ami a szabadgyökök károsító hatásának féken tartásához szükséges. A változatosság fontos, de van néhány étel, ami különösen gazdag antioxidánsokban: a levélzöldségek, a narancs, valamint a sárga színű gyümölcsök és zöldségek (például répa és sárgabarack), a kék áfonya, a paradicsom, a bab és a többi hüvelyes, a diófélék és a hal (különösen a lazac).

Alvás

A kiadós éjszakai alvás biztosítja a bőrnek az időt, amire szüksége van a regenerációhoz és ahhoz, hogy megerősítse önmagát.