Törődjön bőrével – A helyes testápolás szabályai

5 perc olvasási idő
Tovább

A higiénia és az ápolt test kulcsszerepet játszanak egészségünk és jólétünk megteremtésében. A minőségi bőrápolási termékek segíteni fogják Önt, hogy megfelelően ápolhassa és megóvja bőrét a külső, káros hatásokkal, így például a napsugárzással, a szélsőségesen meleg vagy hideg időjárási tényezőkkel szemben. Ezek a termékek abban is a segítségére lehetnek, hogy a már meglévő bőrproblémát hatékonyan kezelehesse. A megfelelő bőrápolási rutin jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy bőre visszanyerje természetes egyensúlyát és egészséges fényét.

HOGYAN VIGYÁZZON BŐRÉRE: A TEST ÁPOLÁSA

Három lépésre kell odafigyelnünk, ami a testünk bőrápolását segíti: tisztálkodás, ápolás és védelem.

1. lépés: Tisztálkodás

A hatékony bőrápolás első lépése a tisztálkodás. Zuhanyzással, fürdéssel eltűnik bőréről a kosz, az izzadság, a faggyú és a maradék szennyeződések, így bőre tiszta és egészséges marad.

Tovább

2. lépés: Ápolás

A bőrápolási termékek hidratáják és ápolják bőrét. Fürdés után használjon krémet vagy testápolót, hogy hidratálja bőrét és hogy megfelelően ápolja, ha esetleg valamilyen bőrproblémával (például száraz bőr) rendelkezik. Alkalmazhatja ezeket a termékeket specifikus területekre is, legyen szó a kézről, lábfejről, hónaljakról vagy fejbőrről.

Tovább

3. lépés: Védelem

A Nap elleni védelem fontos. Különösen akkor, amikor bőrét nagyobb mennyiségű UV-sugarzás éri. A napsugárzással szembeni védelem hiánya szokott a legfőbb oka lenni a bőr korai öregedésének. Testének bőre nincs olyan gyakran kitéve az UV-sugaraknak, mint arcbőre, tehát mindennapos védelme nem mindig indokolt. Szükségg esetén viszont fontos odafigyelni a fényvédelemre.

Tovább

Tudjon meg többet a mindennapi arcápolásról és hogy miként vigyázhat arcbőrére.

MINDEN, AMIT A TISZTÁLKODÁSRÓL TUDNI ÉRDEMES

Miért mosakszunk?

Az mosdás alapvetően azért fontos, hogy eltávolítsa a koszt és az izzadságot a bőr felületésről és így tisztává tegye bőrét, valamint hogy megelőzze a kellemetlen testszagok kialakulását. A zuhanyzás és a fürdés egyaránt kiemelkedő szerepet játszanak általános közérzetünk kialakításában, segítenek, hogy felfrissültnek, üdének és nyugodtnak érezhessük magunkat.

Hogyan tisztálkodjunk?

Törölközéskor dörzsölés helyett inkább finom mozdulatokkal itassa fel a vizet bőréről, így az magában tart némi nedvességet (az olajos alapú termékek akkor a leghatékonyabbak, amikor kicsit nedves bőrre viszik fel).

Mivel tudatában vagyunk a higiénia fontosságának, különösen napjaink rohanó életritmusában, sokkal gyakrabban tisztálkodunk. Azonban a túl sok víz - hasonlóan a durva és erős tisztálkodási szerekhez - kiszáríthatják a bőrt és gyengíthetik annak védő funkcióját. A következő tanácsok segíthetnek, hogy miként érdemes a tisztálkodást végezni:

 • Csökkentse a fürdési időt és a víz hőmérsékletét is: a túl forró víz és a hosszú zuhanyzások vagy fürdések eltűvolíthatják a bőr természetes olajosságát.
 • Olyan tusfürdőt vagy tisztálkodószert válasszon, ami gyengéd a bőrhöz.
 • Törölközéskor dörzsölés helyett inkább itassa fel a vizet bőréről, így az magában tart némi nedvességet (az olajos alapú termékek akkor a leghatékonyabbak, amikor kicsit nedves bőrre viszik fel).
 • Alaposan hidratálja testét minden tisztálkodás után.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tisztálkodási szert?

Olyan tisztálkodási szert vagy tusfürdőt válasszon, amelyik:
 • gyengéd lesz a bőréhez és nem fogja kiszárítani azt
 • PH értéke megfelel az egészséges bőr PH értékének
 • feltöltő lipideket tartalmaz. Ez nem csupán kompenzálja az elvesztett lipideket, hanem biztosítja, hogy kevesebb lipid vesszen el a tisztálkodás során
 • megfelel az Ön saját bőrtípusának és esetleges bőrproblémáinak
 • bőrgyógyászatilag tesztelt és ideális esetben még érzékeny bőrre is alkalmazható
Olyan tisztálkodószert válasszon, amely az Ön bőrtípusának és esetleges problémáinak megfelel.

Amikor a bőr védő funkciója sérül, akkor érzékenyebbé válik és így még könnyebben kiszárad, elfertőződik vagy allergiás reakciók jelennek meg rajta.

Az Eucerin®  gyengéd, de alapos tisztálkodószerek széles választékát kínálja minden bőrtípusra. Tudjon meg többet az Eucerin® pH5 Folyékony mosakodószer és az Eucerin® AQUAporin ACTIVE Frissítő tusfürdő termékekről.

MINDEN, AMIT A TESTÁPOLÁSRÓL TUDNI ÉRDEMES

Miért szükséges a testápolás?

A bőrápoló termékek hidratálják és értékes hatóanyagokkal töltik fel bőrét, miközben megelőzik annak kiszáradását. A hidratálás során bőrének nem csak nedvességtartalma nő meg, hanem védő funkciója is javul, valamint a hidratálás a természetes hámlást is segíti. Azt a folyamatot, amikor az elhalt hámsejtek lekerülnek a bőr felületéről és bőre sima, puha lesz.

Továbbá a bőrápolási termékek célzottan kezelhetnek egy-egy specifikus bőrproblémát is. Például bőrszárazság a bőr funkciójának sérülése miatt is kialakulhat. A megfelelő bőrápolási termékekkel azonban hatékonyan kezelheti ezt a problémát azáltal, hogy visszapótolja bőre hiányzó lipideit, így erősítve a bőr védekező képességét.

Hogyan ápoljuk bőrünket?

Legjobb, ha a bőrápolási termékeket tisztálkodás után visszük fel bőrünkre, a tiszta bőr ugyanis gyorsabban szívja be az aktív hatóanyagokat. A fürdés, mosakodás utáni rendszeres hidratálás segíteni fog, hogy bőrét egészségesen tartsa.

Melyik bőrápolási termék megfelelő számomra?

Hidratálja bőrét minden tisztálkodás után, hogy az egészséges maradhasson.
A különösen száraz bőrfelületeken használjon speciális, lipidekben gazdag ápoló krémet.

Olyan testápolót válasszon, ami:
 • az Ön bőrtípusára lett kifejlesztve
 • hatékony megoldást nyújt az esetleges bőrproblémára, mint például az atópiás dermatitisz.
 • bőrgyógyászatilag tesztelt és ideális esetben érzékeny bőrre is használható.

Az Eucerin® testápolói között minden bőrtípusra találhat megfelelő terméket. Minden Eucerin® testápoló klinikailag tesztelt és érzékeny bőrre is alkalmazható. Tudjon meg többet az Eucerin® AQUAporin ACTIVE-ról, Eucerin® UreaRepair testápolókról, Eucerin® pH5 és Eucerin® AtopiControl-ról.

Bőrünk struktúrája némileg eltérő lehet attól függően, hogy a testünk mely területén található. Ezért a különböző testrészeket különbözőképpen kell ápolnunk, hiszen eltérő mértékben érik őket a külső környezeti hatások. Ennek következtében, a testünk némely területeit, mint például a kezeink, lábfejünk, hónaljunk és fejbőrünk, az adott bőrterületre ajánlott termékkel érdemes ápolnunk. Tudjon meg többet, hogy milyen eltérések vannak a bőrben a test különböző részein.

A bőr napozás utáni ápolása is fontos. A napozás utáni testápolók hűsítik és regenerálják a napfény hatása miatt irritált bőrt.

MINDEN, AMIT A TEST UV-SUGÁRZÁS ELLENI VÉDELMÉRŐL TUDNI ÉRDEMES

Miért kell védeni bőrünk?

Már egy kicsi napsütés is pozitívan befolyásolhatja hangulatunkat és közérzetünket.
A fényvédő terméket vigyük fel bőrünkre mielőtt még a napra mennénk, hiszen a bőrnek időre van szüksége, hogy beszívja a hatóanyagokat.

A napsütés rengeteg pozitív hatással van szervezetünkre:
Növeli vitalitásunkat és javítja közérzetünket, támogatja a vérkeringést és az emésztési folyamatokat, valamint beindítja a D-vitamin termelődését. Azonban a napfény csak kis mennyiségben lehet jótékony számunkra.

Testünk képes arra, hogy beindítsa saját védő mechanizmusait, így reagálva az UV-sugarak negatív hatásaira - ilyen például a pigmentáció, a bőr külső rétegének megvastagodása, az antioxidáns termelés, sőt egy UV-szűrő anyag, a dioic sav kibocsátása is. Tudjon meg többet a napsugárzás bőrre gyakorolt hatásairól.

A túlzott UV-sugárzás a bőr korai öregedésének egyik legfőbb kiváltó oka, mely súlyos esetben patológiai elváltozásokat idézhet elő a bőrön, illetve, ami még rosszabb, bőrrákot okozhat. Erős napsütés esetén ajánlott egy fényvédő faktort (FF) tartalmazó termék használata a bőr védelme érdekében.

Hogyan védekezzünk a napsugárzás ellen?

A fényvédő terméket érdemes a normális testápoló után vagy helyett felvinnünk a bőrünkre. Jóval azelőtt kenjük be testünket naptejjel, mielőtt kimennénk a napra, hiszen idő kell ahhoz, hogy a hatóanyagok a bőrünkbe beszívódjanak. Alkalmazzuk újra meg újra a terméket, ahogy ez a termék használati utasításában is szerepel. Tudjon meg többet arról, hogy hogyan használja a naptejet.

Melyik fényvédő termék a legmegfelelőbb számomra?

Kenje bőrét rendszeresen, hogy megóvja azt az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai ellen.

A faktorszám kiválasztásánál fontos, hogy milyen színű és mennyire érzékeny az Ön bőre, valamint hogy milyen az Ön bőrtípusa. Továbbá fontos szerepe van az évszaknak, illetve annak, hogy bőrét mennyi ideig fogja intenzív napsugárzás érni. Tudjon meg többet a napsugárzás elleni védelemről.

Az Eucerin® a különböző típusú és faktorszámú (FF) napozó termékek széles választékát kínálja, hogy Ön megtalálhassa a bőrtípusának megfelelő terméket. Ha bizonytalan, hogy melyik terméket válassza, kérje bőrgyógyásza tanácsát és segítségét.

Related Articles

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint