A napozó termék használata

A napsugárzás hatása a gyermekek bőrére

A szabadban, a napon való játék a gyermekkor egyik nagy élménye. Ma azonban jobban ismerjük a napsugarak veszélyeit, mint valaha, és a sugárzás intenzitásának növekedése azt jelenti, hogy a gyermekek finom bőrének a lehető legbiztosabb védelemre van szüksége. A napon való játékban legyünk biztonsági játékosok!

JELEK ÉS TÜNETEK

A felnőttek bőre más, mint a gyermekeké

A napsütés kedvező hatásai jól ismertek, a jó lelki közérzettől kezdve a D-vitamin szintéziséig, ami nagyon lényeges a csontrendszer egészségéhez. Mindemellett azonban megfelelő védelem nélkül bőrünk veszélybe kerül az UV-sugárzás miatt, és ez különösen érvényes a gyermekek bőrére, mely érzékenyebb a napsugárzásra.

A gyermekek bőre több fontos tekintetben is különbözik a felnőttek bőrétől. Tudjon meg többet a bőrről a különböző életkorokban.

A gyermekek bőrének vastagsága csupán egyötöde a felnőttekének, noha ugyanannyi rétegből áll. A szaruréteg, az epidermis legfelső rétege, mely aktívan véd minket a környezeti hatásoktól és megtartja a nedvességet, vékonyabb, és sejtjei lazábban kapcsolódnak. Ennek következtében a barrier (védelmi) funkció kevésbé hatékony és a különböző anyagok gyorsabban beszívódnak a mélyebb rétegekbe. Tudjon meg többet a bőr szerkezetéről.

A pigmentáció (melaninszintézis) a gyermekek bőrében még nem teljesen kifejlett. A melanin az az anyag, amely bőrünk természetes színét, vagyis pigmentációját adja. Amikor napra megyünk, sejtjeink extra mennyiségű melanint termelnek, hogy megvédjenek bennünket a napégéstől - ezt nevezzük „lebarnulásnak".
A gyermekek bőrében a melanociták (melanint termelő sejtek) jelen vannak ugyan, de kevésbé aktívak, és ez fokozott UV-érzékenységet jelent.
Tudjon meg többet a nap bőrünkre gyakorolt hatásáról.

A fenti okok miatt fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyeket kifejezetten a gyermekek bőrének igényeihez igazodva fejlesztettek ki. Nemcsak arról van szó, hogy a legmagasabb szintű védelmet kell nyújtani, hanem arról is, hogy támogatni és erősíteni kell a bőr saját védekezőképességét.

Bőrdiagram
A gyermekek bőrének szarurétegében a sejtek lazábban kapcsolódnak, mint a felnőttekében.
Mosolygó baba
A melanintermelő sejtek a gyermekek bőrében kevésbé aktívak, mint a felnőttek esetében
OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

A napégés és a bőrkárosodás fő okai és kiváltó okai a gyermekek esetében

Mi a napégás?

A napégés akut bőrkárosodás, melyet az UV-sugárzás, ezen belül is az UVB-sugárzás okoz. Annak a jele, hogy az UV-sugárzás károsította a bőr sejtjeinek genetikai örökítőanyagát, a DNS-t. A túl sok napfény növeli a bőrrák kockázatát.
A napégés szokásos tünete a piros és gyulladt bőr, ezt néha általános fáradtság és enyhe szédülés kíséri.

Ha bármilyen okból aggódik gyermekének bőre miatt, fontos, hogy szakértő tanácsot kérjen egy bőrgyógyásztól vagy gyermekorvostól.

Mi az UV-sugárzás?

A Nap háromféle UV-fényt bocsát ki, ezek az ibolyántúli A (UVA), az ibolyántúli B (UVB) és az ibolyántúli C (UVC). Az UVA-sugarak egész nap, szinte állandóan jelen vannak. Mélyen behatolnak a bőr alsóbb rétegeibe és nagy szerepet játszanak a hosszú távú károsodások, így az idő előtti bőröregedés, az indirekt DNS-sérülés, a PLE (polimorf fénykiütés), valamint a szem- és retinakárosodások kialakulásában.

Tudjon meg többet arról, milyen hatással van bőrünkre a nap.

Ragyogó nap
Az UV-sugárzás mélyen behatol a bőr alsóbb rétegeibe és hosszú távon károsodást okozhat.

A sok napsugárzás és a napégés idősebb korban komoly bőrproblémákat okozhat

A bőrrák hagyományosan az idősebb korral és a „napimádás" gyakorlatával kapcsolódott össze. Az újabb statisztikák azonban azt mutatják, hogy ma ez a második leggyakoribb ráktípus az Egyesült Királyságban a 15-34 éves fiatal felnőttek körében (Cancer Research UK), Ausztráliában pedig ez a leggyakoribb a 15 és 44 év közöttiek körében (Cancer Council Australia).

A vizsgálatok mostanra feltárták, hogy a gyermekkorban elszenvedett súlyos vagy többszöri napégés a duplájára növeli annak valószínűségét, hogy valakinél felnőtt korában bőrrákot diagnosztizáljanak (J. Invest. Dermatol 2003).

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK

A bőr állapota és a nap

Bizonyos helyzetek és állapotok még tovább fokozhatják a nap káros hatását a gyermekek bőrére.

 • A világos bőrű, vörös hajú vagy szeplős gyerekek hajlamosabbak a napégésre, mert bőrük kevesebbet termel az UV-sugárzás ellen védő melaninból. Tudjon meg többet a bőrszínekről.
 • Az orvos által akne ellen felírt gyógyszerek szintén napfényre érzékenyebbé tehetik a bőrt.
 • Sok esetben ajánlatos a fényvédelem azoknak a gyerekeknek a számára, akiknek bőrből kiemelkedő anyajegyeik vannak, mert bizonyos anyajegyek esetében fennáll az elrákosodás lehetősége.

Mosolygó kislány
A nap fokozhatja a gyermeknél kialakuló bőrproblémák súlyosságát.

Azoknál a gyerekeknél, akik olyan családból származnak, ahol már előfordult bőrrák, nagyobb e betegség kialakulásának a kockázata.

Ha ismerjük a napsütés különböző intenzitásának szintjeit, az segíthet csökkenteni az UV-sugárzásnak a gyermekek bőrére gyakorolt hatásait.

 • Minden gyermeknek kerülnie kell a napsugárzást a déli időszakban, 11 és 15 óra között. Ekkor ugyanis az UVA- és UVB-sugarak sokkal rövidebb utat tesznek meg a föld légkörében, így intenzitásuk lényegesen nagyobb. Még a magas fényvédő faktorú napozó termékek sem szűrik ki 100%-ban az UV-sugarakat, s ez mélyen, egészen a bőr epidermális rétegéig terjedően sejtkárosodást okozhat.
 • A csecsemőket óvni kell a közvetlen napsugárzástól.
 • Az UV-sugárzás még felhős napokon is erős lehet, mivel a sugarakat a felhők visszaverik a föld irányába.

Az egyedi szükségleteknek megfelelő fényvédelemmel kapcsolatban a bőrgyógyászok adhatnak tanácsot.

MEGOLDÁSOK

Gyermekek a napon - legyen ez biztonsági játék!

Fényvédelem a gyermekek bőrére

A gyermekkorban elszenvedett, UV-sugárzás okozta károsodás és ismételt napégés bizonyítottan növeli a bőrrák kockázatát az élet további szakaszában, ezért kulcsfontosságú, hogy megfelelően védjük a gyermekek bőrét.

A fényvédő alkalmazása mindenki számára kulcsfontosságú ahhoz, hogy bőre védve legyen és egészséges maradhasson. Rendkívül lényeges, hogy a gyerekek bőrére olyan fényvédő terméket használjunk, amelyet kifejezetten az ő szükségleteikhez igazodva fejlesztettek ki.

Általánosságban elmondható, hogy a felnőttek és a gyermekek számára készült fényvédő termékek egyaránt tartalmaznak kémiai és fizikai fényszűrőket, melyek megvédenek az UVA- és UVB-sugarakkal szemben. Ezek nagyon eltérő módon működnek. A kémiai fényszűrők elnyelik az UV-sugárzást, majd ezt az energiát hő formájában bocsátják ki, ami melegérzetet okoz. A fizikai fényszűrők, melyek rendszerint szervetlen ásványi pigmentek, visszaverik vagy szétszórják az őket elérő UV-sugárzást, s így megakadályozzák, hogy az behatoljon a bőrbe.

A fizikai fényszűrők védőréteget képeznek a bőr felszínén, ami kiválóan alkalmassá teszi ezek használatát csecsemők, kisgyermekek vagy rendkívül érzékeny bőrű emberek számára. Az Eucerin® Sun Gyermek naptej ásványi szűrővel FF30 termék

Anya és gyermek
A megfelelő fényvédő termék használata kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gyermek bőre egészséges maradhasson.
Homokban játszó kisgyerek
A gyermekek védelmére a fizikai fényszűrőket tartalmazó fényvédők a legalkalmasabbak.

A gyermekek bőre nagyon magas fokú fényvédelmet igényel UVA és UVB szűrőkkel. A gyerekek aktív életmódja miatt az ideális fényvédőnek vízállónak kell lennie.

A gyerekek érzékeny bőrén allergiás reakció jelentkezhet bizonyos anyagokra, ezért érdemes odafigyelni, hogy kerüljük a színezőanyagot, illatanyagokat, a parabeneket tartalmazó termékek használatát. Fontos azt is tudnunk, hogy a termék bőrtolerabilitását klinikai vizsgálatokkal igazolták. Az Eucerin® Sun Gyermek naptej FF50+ és az Eucerin® Sun Gyermek napozó spray FF50+ termékeket kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy megfeleljenek a gyerekek érzékeny bőrének.

Kisgyermek a vízparton
Válasszon vízálló fényvédőt, amely illik gyermeke aktív életmódjához és bőrtípusához.

A gyermekek bőrének megóvása a napsugárzás káros hatásaitól

Több módon megelőzhető, hogy a gyermekek bőrében az UV-sugárzás kárt tegyen. A két legjobb módszer természetesen az, ha testüket mindig ruha fedi és nem mennek a napra, ám ez nem mindig lehetséges.

További praktikus ötletek a mindennapokra:

 • Válasszon sűrű szövésű anyagból készült ruhákat, ezek fednek a legjobban - ügyeljen a nyak, a karok, a mellkas és a lábak takarására.
 • Használjon nagyon magas fényvédő faktort (ideális esetben ez 50+).
 • Adjon gyermekére széles karimájú kalapot és napszemüveget.
 • Innivalónak vigyen magával sok vizet.
 • Teremtsen árnyékot napernyővel.

Az egészséges ételek is segíthetnek. Újabb kutatások kimutatták, hogy bizonyos ételek segítenek mérsékelni a napsugárzás bőrt károsító hatását. A karotinoidok (piros, sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök) rendszeres, hosszú időn át tartó fogyasztása segíthet védelmet nyújtani a napégés ellen és erősíti a bőr természetes védelmét. Hasonló eredményt értek el olyan étrenddel, mely sok omega zsírsavat (olívaolajat, olajos halat), C és E flavonoidokat, s egyidejűleg kevés tejterméket és vörös húst tartalmazott.

Család a vízparton
Sok praktikus módszer van, mellyel elejét vehetjük a bőr károsodásának.
Gyerek napszemüvegben
A test megfelelő takarása kalappal, napszemüveggel és a megfelelő fényvédő segíthet megelőzni, hogy a nap kárt tegyen a bőrben.

A fényvédő helyes alkalmazása

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberek általában csak egynegyed annyi fényvédőt használnak, mint amennyire valójában szükségük volna. Az optimális használat a következő:

 • Ne takarékoskodjon, vigyen fel bőségesen fényvédőt a gyermek bőrére.
 • Azelőtt vigye föl, mielőtt a gyermek kimegy a napra (20 perccel korábban), adjon időt a fényvédőnek, hogy beszívódhasson a bőrbe.
 • Ügyeljen rá, hogy a gyerek arcát vastagon kenje be, a fület és a nyakat is beleértve. Még a felnőttek arcbőre is nagyon érzékeny a napsugárzásra. Tudjon meg többet a napsugárzás arcbőrre gyakorolt hatásáról.
 • Különösen figyeljen oda azokra a területekre, amelyekről gyakran megfeledkeznek, ilyen például a térd, a lábfej és az Achilles-ín környéke.
 • A teljes fedés és védelem érdekében 30 perc után vigyen fel még egy réteget.
 • A fényvédőt 2 óránként alkalmazza újra, különösen úszás és törölközés után, valamint izzadás esetén.

A gyermek bőrének regenerálódása napsugárzás után.

A megelőzés a legjobb módszer a nap káros hatásainak csökkentésére. Mindazonáltal ha már egyszer túl sok napsugárzás érte a bőrt, még mindig tehet bizonyos lépéseket.

Vízpótlás. Igyon sok vizet, hogy újra hidratálja a bőrét.

Használjon olyan napozó terméket, amely segít rendbe hozni a napégette bőrt. A glicirretinsav olyan hatóanyag, mely bizonyítottan támogatja a természetes DNS-kijavító folyamatokat az UV-fény által károsított bőrben. Ez a hatóanyag minden Eucerin® Sun Gyermek fényvédőben megtalálható egy természetes antioxidánssal, a licochalcone A hatóanyagagl együtt, ami segít megelőzni a szabadgyökök kialakulását.
Fontos a vízpótlás
Ha túl sok napsugárzás érte a bőrt, utána a vízivás segíthet felgyorsítani a regenerációs folyamatot.

Ha a napégés súlyos, különösen gyermekek vagy csecsemők esetében, haladéktalanul forduljon szakemberhez, orvoshoz.