A napsugárzás hatása – A gyermekek bőrére

1 perc olvasási idő
Tovább

A szabadban, a napon való játék a gyermekkor egyik nagy élménye. Ma azonban jobban ismerjük a napsugarak veszélyeit, mint valaha, és a sugárzás intenzitásának növekedése azt jelenti, hogy a gyermekek finom bőrének a lehető legbiztosabb védelemre van szüksége. A napon való játékban legyünk biztonsági játékosok!

Jelek És Tünetek

A felnőttek bőre más, mint a gyermekeké

A gyermekek bőrének szarurétegében a sejtek lazábban kapcsolódnak, mint a felnőttekében.
A melanintermelő sejtek a gyermekek bőrében kevésbé aktívak, mint a felnőttek esetében

A napsütés kedvező hatásai jól ismertek, a jó lelki közérzettől kezdve a D-vitamin szintéziséig, ami nagyon lényeges a csontrendszer egészségéhez. Mindemellett azonban megfelelő védelem nélkül bőrünk veszélybe kerül az UV-sugárzás miatt, és ez különösen érvényes a gyermekek bőrére, mely érzékenyebb a napsugárzásra.

A gyermekek bőre több fontos tekintetben is különbözik a felnőttek bőrétől. Tudjon meg többet a bőrről a különböző életkorokban.

A gyermekek bőrének vastagsága csupán egyötöde a felnőttekének, noha ugyanannyi rétegből áll. A szaruréteg, az epidermis legfelső rétege, mely aktívan véd minket a környezeti hatásoktól és megtartja a nedvességet, vékonyabb, és sejtjei lazábban kapcsolódnak. Ennek következtében a barrier (védelmi) funkció kevésbé hatékony és a különböző anyagok gyorsabban beszívódnak a mélyebb rétegekbe. Tudjon meg többet a bőr szerkezetéről.

A pigmentáció (melaninszintézis) a gyermekek bőrében még nem teljesen kifejlett. A melanin az az anyag, amely bőrünk természetes színét, vagyis pigmentációját adja. Amikor napra megyünk, sejtjeink extra mennyiségű melanint termelnek, hogy megvédjenek bennünket a napégéstől - ezt nevezzük „lebarnulásnak".
A gyermekek bőrében a melanociták (melanint termelő sejtek) jelen vannak ugyan, de kevésbé aktívak, és ez fokozott UV-érzékenységet jelent.
Tudjon meg többet a nap bőrünkre gyakorolt hatásáról.

A fenti okok miatt fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyeket kifejezetten a gyermekek bőrének igényeihez igazodva fejlesztettek ki. Nemcsak arról van szó, hogy a legmagasabb szintű védelmet kell nyújtani, hanem arról is, hogy támogatni és erősíteni kell a bőr saját védekezőképességét.