Egy nő megérinti az arcát

A nap hatása az arcbőrre

Testrészeink közül az arc, a kéz és a dekoltázs van a leginkább kitéve az UV-sugárzásnak. A napsütés megfelelő mennyiségben javíthatja a hangulatot, serkenti a D-vitamin termelést, élénkíti a vérkeringést, valamint javítja az anyagcserét, azonban a túl sok napsugárzás nagyon káros. A nap okozta ártalmak közé tartozik a bőr idő előtti öregedése, a hiperpigmentáció, sőt még a bőrrák is. Ezért rendkívül fontos, hogy arcbőrünknek a neki megfelelő, állandó védelmet biztosítsuk egész évben.

JELEK ÉS TÜNETEK

Hogyan ismerjük fel a nap által okozott károsodást az arcbőrön

Ha a bőr védelem nélkül túl hosszú ideig van kitéve az UVA- és UVB-sugaraknak, annak rövid és hosszú távú következményei egyaránt lehetnek: a bőr idő előtti öregedése, az immunrendszer gyengülése, sőt akár bőrrák is. Fontos, hogy ezek a negatív hatások nemcsak a nyaralás idejére vonatkoznak. Az UV-sugárzás, különösen az UVA-sugarak mindennap, egész nap jelen vannak - télen és nyáron, felhős és napsütéses napokon egyaránt -, ezért az arcbőr fényvédelmét a mindennapi bőrápolás részének kell tekinteni, akárcsak az arctisztító, a tonik, vagy bármely más termék, például a hidratáló, ránctalanító vagy a hiperpigmentáció elleni termékek használatát.

Az arcbőr más, mint a test többi részén lévő bőr:


 • Vékonyabb,
 • kisebb sejtek alkotják,
 • több pórus van rajta és
 • a faggyúmirigyek nagyobb száma miatt több zsírt választ ki.
 • Emellett nap mint nap ki van téve a környezeti hatásoknak, és emiatt fogékonyabb az olyan külső tényezőkre, mint amilyen a szél, a hideg, a füst, a szennyezőanyagok és természetesen az UVA- és UVB-sugarak. Olvasson többet a bőr felépítéséről.

Míg a test bőre leggyakrabban fedett, az arcbőr egész éven át ki van téve ezeknek a külső hatásoknak. Ezért olyan termékekkel kell védeni a naptól, melyeket kifejezetten az arcbőr szükségleteinek megfelelően fejlesztettek ki. Olvasson többet a napsugárzás hatásáról a test bőrére.

Az arcbőrre különböző hatással lehet az UV-sugárzás. Az arcbőr a bőr idő előtti öregedésével vagy akár bőrrák kialakulásával is reagálhat a túlzott napsugárzásra.

A napfény bőrkárosító hatása fokozott veszélyt jelent az érzékeny bőr számára. Mivel a napsugárzás szárító hatással rendelkezik, az érzékeny bőr még jobban kiszáradhat. A fokozott bőrszárazság miatt pedig még irritálhatóbbá válik, ami tovább rontja állapotát. Ezért nagyon fontos, hogy az arcra ajánlott fényvédő termékek érzékeny arcbőr esetén is használhatók lehessenek, érzékeny arcbőrön is tesztelt termékek legyenek és a bőr igényeinek megfelelő ápolást biztosítsák.

Illusztráció a bőrt érő napsütésről
Az arcbőr különleges figyelmet igényel, mert eltér a test más részein levő bőrtől.
Egy nő jobbra néz
Az arcbőr jobban ki van téve a környzeti hatásoknak, mint a test más részein levő bőr.

Fontos, hogy észrevegyük a leggyakoribb bőrproblémák jeleit és tüneteit:

A bőr idő előtti öregedése
Kétségkívül az UV-sugárzás a bőr idő előtti öregedésének egyik legfontosabb tényezője. Jellemző tünet a ráncok megjelenése, a rugalmasság csökkenése, a májfoltok és a bőr érdessé válása.

Polimorf fénykiütés (PLE)
Akár már 20 perc a tűző napon elegendő, hogy kiváltsa a PLE-t, a kiütést, amely azután jön elő, hogy bőrünket nap érte. A kiütés több formában jelentkezhet, kis, vörös duzzanatok, nagyobb piros területek és hólyagok egyaránt kialakulhatnak.

Hiperpigmentáció
Ez egy ártalmatlan, ám kétségtelenül zavaró bőrelváltozás, melynek során sötét foltok jelennek meg a bőrön. Nagyrészt a túlzott napfényterhelés okozza.

Napégés
A bőr, ha nincs védve és túl sokáig éri a nap, kipirosodik és megfájdul. Noha ez a veszély az egész testet fenyegeti, a leggyakrabban azok a területek érintettek, amelyek közvetlenül ki vannak téve az ártalmas UV-sugaraknak, például a váll, a fül felső része, a haj nélküli fejbőr és a lábfej.
Egy szeplős és májfoltos nő
Az UV-sugárzás az idő előtti bőröregedés egyik legfőbb oka.
Közelkép az orról és az ajkakról
Az arc azon testrészek közé tartozik, ahol a legnagyobb valószínűséggel alakul ki napégés.

Herpes simplex labialis
Az UVA-sugárzás negatív hatásainak egyike az immunrendszer elnyomása. Ez támadhatóvá teszi a bőrt az olyan vírusok számára, mint amilyen a herpes simplex, más néven herpeszvírus. A betegség során apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy a száj körül.

Bőrrák
A bőrrák legnagyobb valószínűséggel olyan bőrfelületen jelenik meg, melyet túl sok napsugárzás ér, így az arc veszélyeztetett terület.

Olvasson többet a nap bőrre gyakorolt káros hatásairól.

Ha bármilyen okból aggódik bőre állapota miatt, fontos, hogy keressen fel egy bőrgyógyászt.

OKOK ÉS KIVÁLTÓ TÉNYEZŐK

Hogyan lehet minimálisra csökkenteni az UV-sugárzás kockázatát?

A napfénnyel kapcsolatos bőrbántalmak listája hosszú, de a jó hír az, hogy sok ártalmat el lehet kerülni az alábbi módokon:

 • Kerülje a közvetlen napsütést, különösen amikor a legintenzívebb, 11 és 15 óra között.
 • A napi bőrápolás részeként használjon fényvédő termékeket a napsugárzásnak kitett testrészeken és az arcon.
 • Még a felhős napokon is gondoljon a fényvédelemre.
 • Óvja a csecsemőket és a kisgyermekeket a közvetlen napsugárzástól.
 • Védje szemét UVA- és UVB-szűrővel ellátott napszemüveggel.
 • Igazodjon egyéni bőrtípusának igényeihez.
 • A napsugárzásnak kitett helyeken fedje bőrét ruhával, fejét és szemét óvja széles karimájú kalappal.
 • Figyeljen az Önnek felírt gyógyszerek esetleges mellékhatásaira.

Olvasson többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

Napszemüveges gyerek
A test megfelelő fedése és a jó napszemüveg segíthet megelőzni a nap károsító hatását.
Egy nő naptejet használ
A napi bőrápolás részeként alkalmazott fényvédelem minimálisra csökkenti a kockázatot.

A fényvédelem fontos dolog, amit nem lehet mellőzni. A napsugárzás káros hatásaira vonatkozó egészségügyi figyelmeztetések ellenére mind a nem-melanóma, mind a melanóma típusú bőrrákok gyakorisága növekedett az elmúlt évtizedekben. Ahhoz, hogy biztonságban lehessünk a napon, kulcsfontosságú, hogy megismerjük a kockázatokat és mindig mindent megtegyünk bőrünk megfelelő védelme érdekében - az árnyékolók és a test fedése révén épp úgy, mint a megfelelő fényvédő termékek használatával.

BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

Milyen tényezők fokozzák a nap okozta bőrkárosodás kockázatát?

Több tényező van, mely növelheti vagy csökkentheti annak valószínűségét, hogy valakinél napfénnyel kapcsolatos bőrbántalom alakuljon ki.

 • Életkor
  Az életkor előrehaladtával a melanóma előfordulásának valószínűsége folyamatosan nő, az 55-64 évesek körében több mint háromszor gyakoribb, mint a 25-34 éves korcsoportban.
 • Bőrtípus
  A gyerekek és a nagyon világos bőrű, vörös vagy szőke hajú, erősen szeplős emberek a legérzékenyebbek a napsugárzásra. Olvasson többet a bőrtípusokról.
 • Bizonyos bőrbetegségek
  A rosaceára hajlamos bőr védő rétege sérült, ami megnövekedett transz-epidermális vízveszteséget és hiper-reaktív idegrostokat eredményez az epidermiszben. A bőr különösen érzékeny a külső stressz hatásokra - mint például az UV sugárzás -, amelyek azonnali tüneteket okozhatnak, többek között bőrpírt és piros dudorokat.
 • Gyógyszerek
  Bizonyos gyógyszerek, beleértve az aknegyógyszereket, a fogamzásgátlókat és az antibiotikumokat, növelhetik a bőr érzékenységét.
 • Genetika
  A kutatások szerint néhány embernek genetikai hajlama van az olyan herpeszre, melyet az UVA-sugarak váltanak ki.
 • A bőrgyógyászati kezelések utóhatása
  Kémiai hámlasztás és lézerkezelés után a bőr rendkívül védtelenné válhat az UV-sugarakkal szemben.

Közekép egy nőről
Az életkor, a bőrtípus és más körülmények befolyásolhatják a nap okozta bőrkárosodás kockázatát.
Kémiai hámlasztás
A kémiai hámlasztás növelheti a napsugarakra való érzékenységet.
MEGOLDÁSOK

Hogyan lehet megelőzni vagy helyrehozni a nap okozta károsodást

A nap bőrkárosító hatása rendkívül veszélyes lehet, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.

A megelőzést és védelmet szolgáló krémek és naptejek

Mivel a bőr arcunkon érzékenyebb és egész éven át ki van téve az UV-sugárzásnak, azt javasoljuk, hogy az arc fényvédelme legyen a mindennapi arcápolási rutin része. Az érzékeny arcből rendkívül érzékeny a külső irritáló hatásokra, nagyon fontos, hogy mindennap olyan fényvédőt használjon, amely megfelel bőre igényeinek:

 • A fényvédő terméket bőségesen vigye fel arcára, mielőtt a napra menne
 • Ügyeljen rá, hogy a termék szembe ne kerüljön.
 • Gyakran (2 óránként) kenje újra bőrét, különösen úszás, törölközés után vagy izzadás esetén. Ha nem megfelelő mennyiséget használ, a termék fényvédő hatása sem lesz megfelelő.
 • Világos színű ruhát csak a fényvédő beszívódása után vegyen fel, hogy elkerülje a textília elszíneződését.

Az Eucerin® Sun termékcsaládot a különböző bőrtípusoknak mefelelően fejlesztették ki.

Zsíros és aknéra hajlamos bőrre próbálja ki az Eucerin® Sun Oil Control napozó krém-gél arcra FF50+ terméket. Ez az ultrakönnyű állagú termék hatékony UVA/UVB-fényvédelmet biztosít, biológiai sejtvédelmet nyújt és az Oil Control technológiának köszönhetően, mely a faggyútermelődést szabályozó L-karnitin hatóanyag és a lipid elnyelő pigmentek kombinációja, hosszútávú matt arcbőrt eredményez.

Normál és vegyes típusú arcbőrre próbálja ki az Eucerin® Sun Mattító napozó fluid FF50+ terméket, mely rendkívül hatékonyan véd az UVA/UVB-sugarakkal szemben. Segít megerősíteni a bőr saját sejtvédelmét a napsugárzás bőrkárosító hatása ellen, és támogatja a DNS regenerációs mechanizmusokat.

Normál, száraz és nagyon száraz arcbőrre használja az Eucerin® Sun napozó krém arcra FF50+ terméket. Tudjon meg többet az Eucerin® Sun napozó krém arcra FF50+ termékről!
Egy nő megérinti az arcát
Minden bőrtípusra van megfelelő fényvédelem

Más lehetőségek

A fényvédő krémek és fluidok használata mellett fontos arra is gondolnunk, hogy az arcbőrt, amikor csak lehetséges, védjük széles karimájú kalappal vagy napernyővel. Ezenkívül:

 • Igyon sok vizet, hogy teste és bőre hidratált maradjon.
 • Védje szemét UV-szűrővel ellátott napszemüveggel.
 • Válasszon olyan étrendet, ami bizonyítottan szerepet játszik a fényvédelemben. A karotinoidokban gazdag (piros, sárga vagy narancssárga) gyümölcsök és zöldségek, ha hosszú időn át fogyasztják őket, erősíthetik a bőr természetes védekezőképességét. Hasonló hatása van az olyan étrendnek is, mely omega zsírsavakban (olívaolajban, olajos halban), C- és E-vitaminban, valamint flavonoidokban gazdag, vörös húsokban és tejtermékekben viszont szegény.

Olvasson többet a test bőrének fényvédelméről.

Nő kalapban
A széles karimájú kalap is megoldás a bőrt érő UV-sugárzás csökkentésére.
Egy nő iszik
A hidratáltság fenntartása és az egészséges étrend létfontosságú a bőr egészségének megőrzéséhez.