A nap hatása – Az arcbőrre

4 perc olvasási idő
Tovább

Testrészeink közül az arc, a kéz és a dekoltázs van a leginkább kitéve az UV-sugárzásnak. A napsütés megfelelő mennyiségben javíthatja a hangulatot, serkenti a D-vitamin termelést, élénkíti a vérkeringést, valamint javítja az anyagcserét, azonban a túl sok napsugárzás nagyon káros. A nap okozta ártalmak közé tartozik a bőr idő előtti öregedése, a hiperpigmentáció, sőt még a bőrrák is. Ezért rendkívül fontos, hogy arcbőrünknek a neki megfelelő, állandó védelmet biztosítsuk egész évben.

Jelek És Tünetek

Hogyan ismerjük fel a nap által okozott károsodást az arcbőrön

Ha a bőr védelem nélkül túl hosszú ideig van kitéve az UVA- és UVB-sugaraknak, annak rövid és hosszú távú következményei egyaránt lehetnek: a bőr idő előtti öregedése, az immunrendszer gyengülése, sőt akár bőrrák is. Fontos, hogy ezek a negatív hatások nemcsak a nyaralás idejére vonatkoznak. Az UV-sugárzás, különösen az UVA-sugarak mindennap, egész nap jelen vannak - télen és nyáron, felhős és napsütéses napokon egyaránt -, ezért az arcbőr fényvédelmét a mindennapi bőrápolás részének kell tekinteni, akárcsak az arctisztító, a tonik, vagy bármely más termék, például a hidratáló, ránctalanító vagy a hiperpigmentáció elleni termékek használatát.

Az arcbőr különleges figyelmet igényel, mert eltér a test más részein levő bőrtől.
Az arcbőr jobban ki van téve a környzeti hatásoknak, mint a test más részein levő bőr.

Az arcbőr más, mint a test többi részén lévő bőr:


 • Vékonyabb,
 • kisebb sejtek alkotják,
 • több pórus van rajta és
 • a faggyúmirigyek nagyobb száma miatt több zsírt választ ki.
 • Emellett nap mint nap ki van téve a környezeti hatásoknak, és emiatt fogékonyabb az olyan külső tényezőkre, mint amilyen a szél, a hideg, a füst, a szennyezőanyagok és természetesen az UVA- és UVB-sugarak. Olvasson többet a bőr felépítéséről.

Míg a test bőre leggyakrabban fedett, az arcbőr egész éven át ki van téve ezeknek a külső hatásoknak. Ezért olyan termékekkel kell védeni a naptól, melyeket kifejezetten az arcbőr szükségleteinek megfelelően fejlesztettek ki. Olvasson többet a napsugárzás hatásáról a test bőrére.

Az arcbőrre különböző hatással lehet az UV-sugárzás. Az arcbőr a bőr idő előtti öregedésével vagy akár bőrrák kialakulásával is reagálhat a túlzott napsugárzásra.

A napfény bőrkárosító hatása fokozott veszélyt jelent az érzékeny bőr számára. Mivel a napsugárzás szárító hatással rendelkezik, az érzékeny bőr még jobban kiszáradhat. A fokozott bőrszárazság miatt pedig még irritálhatóbbá válik, ami tovább rontja állapotát. Ezért nagyon fontos, hogy az arcra ajánlott fényvédő termékek érzékeny arcbőr esetén is használhatók lehessenek, érzékeny arcbőrön is tesztelt termékek legyenek és a bőr igényeinek megfelelő ápolást biztosítsák.

Az UV-sugárzás az idő előtti bőröregedés egyik legfőbb oka.
Az arc azon testrészek közé tartozik, ahol a legnagyobb valószínűséggel alakul ki napégés.

Fontos, hogy észrevegyük a leggyakoribb bőrproblémák jeleit és tüneteit:

A bőr idő előtti öregedése
Kétségkívül az UV-sugárzás a bőr idő előtti öregedésének egyik legfontosabb tényezője. Jellemző tünet a ráncok megjelenése, a rugalmasság csökkenése, a májfoltok és a bőr érdessé válása.

Polimorf fénykiütés (PLE)
Akár már 20 perc a tűző napon elegendő, hogy kiváltsa a PLE-t, a kiütést, amely azután jön elő, hogy bőrünket nap érte. A kiütés több formában jelentkezhet, kis, vörös duzzanatok, nagyobb piros területek és hólyagok egyaránt kialakulhatnak.

Hiperpigmentáció
Ez egy ártalmatlan, ám kétségtelenül zavaró bőrelváltozás, melynek során sötét foltok jelennek meg a bőrön. Nagyrészt a túlzott napfényterhelés okozza.

Napégés
A bőr, ha nincs védve és túl sokáig éri a nap, kipirosodik és megfájdul. Noha ez a veszély az egész testet fenyegeti, a leggyakrabban azok a területek érintettek, amelyek közvetlenül ki vannak téve az ártalmas UV-sugaraknak, például a váll, a fül felső része, a haj nélküli fejbőr és a lábfej.

Herpes simplex labialis
Az UVA-sugárzás negatív hatásainak egyike az immunrendszer elnyomása. Ez támadhatóvá teszi a bőrt az olyan vírusok számára, mint amilyen a herpes simplex, más néven herpeszvírus. A betegség során apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy a száj körül.

Bőrrák
A bőrrák legnagyobb valószínűséggel olyan bőrfelületen jelenik meg, melyet túl sok napsugárzás ér, így az arc veszélyeztetett terület.

Olvasson többet a nap bőrre gyakorolt káros hatásairól.

Attention

Ha bármilyen okból aggódik bőre állapota miatt, fontos, hogy keressen fel egy bőrgyógyászt.

Okok És Kiváltó Tényezők

Hogyan lehet minimálisra csökkenteni az UV-sugárzás kockázatát?

A napfénnyel kapcsolatos bőrbántalmak listája hosszú, de a jó hír az, hogy sok ártalmat el lehet kerülni az alábbi módokon:

A test megfelelő fedése és a jó napszemüveg segíthet megelőzni a nap károsító hatását.
A napi bőrápolás részeként alkalmazott fényvédelem minimálisra csökkenti a kockázatot.

 • Kerülje a közvetlen napsütést, különösen amikor a legintenzívebb, 11 és 15 óra között.
 • A napi bőrápolás részeként használjon fényvédő termékeket a napsugárzásnak kitett testrészeken és az arcon.
 • Még a felhős napokon is gondoljon a fényvédelemre.
 • Óvja a csecsemőket és a kisgyermekeket a közvetlen napsugárzástól.
 • Védje szemét UVA- és UVB-szűrővel ellátott napszemüveggel.
 • Igazodjon egyéni bőrtípusának igényeihez.
 • A napsugárzásnak kitett helyeken fedje bőrét ruhával, fejét és szemét óvja széles karimájú kalappal.
 • Figyeljen az Önnek felírt gyógyszerek esetleges mellékhatásaira.

Olvasson többet a bőrt befolyásoló tényezőkről.

A fényvédelem fontos dolog, amit nem lehet mellőzni. A napsugárzás káros hatásaira vonatkozó egészségügyi figyelmeztetések ellenére mind a nem-melanóma, mind a melanóma típusú bőrrákok gyakorisága növekedett az elmúlt évtizedekben. Ahhoz, hogy biztonságban lehessünk a napon, kulcsfontosságú, hogy megismerjük a kockázatokat és mindig mindent megtegyünk bőrünk megfelelő védelme érdekében - az árnyékolók és a test fedése révén épp úgy, mint a megfelelő fényvédő termékek használatával.