Nő átnéz válla felett

A napsugárzás hatásai az érzékeny és problémás bőrre

A napallergiától szenvedő, világos bőrű emberek vagy azok, akik már átestek valamilyen bőrgyógyászati kezelésen, hajlamosabbak a nap okozta károsodásokra, mint az egészséges bőrűek. Ezért elengedhetetlen, hogy megértsük az UVA- és UVB-sugarak következményeit, hogy megelőzhessük a napfény káros hatásait.

Az UV-sugarak pozitív és negatív hatásai

A legtöbb ember nagyon várja a nyarat és a lehetőséget, hogy egy kis időt a napon töltsön.

Mindenki számára ismertek a nap pozitív hatásai: a napfény segíti a testünket, hogy D-vitamint termeljen, amely jó a csontoknak, az izmoknak és az immunrendszernek is.

A látható fénysugarak serkentik az endorfin termelődést, amely jótékonyan hat a depressziótól szenvedőkre. Emellett az infravörös fénysugarak javítják a keringést, növelik az anyagcserét és a produktivitást is.

A napfény azonban ártalmas is lehet, sőt a túlzásba vitt napozás komoly bőrkárosodáshoz vezethet, például a korai bőröregedéshez, napallergiához vagy akár bőrrákhoz. Ezért nélkülözhetetlen, hogy arcunkat és testünket egyaránt védjük az UVA- és UVB-sugarak negatív hatásaitól. Ez különösen fontos a gyermekek esetében, hiszen az ő bőrük sokkal vékonyabb és érzékenyebb, így hajlamosabb a napkárosodásra, mint a felnőttek bőre.

Tudjon meg többet a gyermekek napsugárzás elleni védelméről.

Család a strandon
A napfény növeli a boldogságérzetért felelős endorfinok termelődését.
Nő szemét óvja a nap elől
Azonban az UV-sugárzásnak lehetnek káros hatásai, ezért ajánlott a nap elleni védekezés.

Az érzékeny bőr védelme a nap okozta bőrkárosodástól

Az UVA-sugárzás egész nap jelen van. Az UVA-sugarak ténylegesen minden rétegen keresztül akadálymentesen áthatolhatnak, a felhőkön, de még az üvegen keresztül is. Az alsóbb bőrrétegekbe (dermis) is behatolnak és jelentős szerepet játszanak a tartós nap okozta károsodásnál, például a korai bőröregedés, a napallergia (PLE), más fotodermatózisok, immunzavarok, sőt közvetetten a DNS-, valamint szem- és retina károsodások esetében is.

Az UVB-sugárzás tehető felelőssé az akut napkárosodásért, amilyen a napégés, a közvetlen DNS-károsodás és a bőrrák is, valamint a szem- és retina sérülésekért. Az UVB-sugarak ingadoznak a nap folyamán, ám délben a legerősebbek. Az UVA-sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, az UVB-sugarak pedig az epidermisben, a bőr felső rétegében okoznak károsodást és napégetést, különösen nyaranta.

Tudjon meg többet a nap bőrre gyakorolt hatásairól!

Az UV-sugarak mélyen a bőr alsóbb rétegeibe hatolnak be és tartós károsodást okoznak.

Akné

A hétköznapi akné gyógyszerek növelhetik a napfényre való érzékenységet. Ezen felül, a napsugárzás másik jelentős kockázata az aknés bőr számára a gyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásának veszélye. Ilyenkor az arcon például a kiütéseket vagy sebeket követően kicsi, elszíneződött foltok megjelenése váltja fel. Mindezek ellenére, néhány aknéval kezelt betegnek jót tesz a fényterápia (gyakran a kék vagy kék és piros fényű kezelések). Kérjük további információért forduljon orvosához.

A napsütést ezért mértékkel és védelemmel élvezzük.

Aknés bőr
Az aknét gyakran gyógyszerrel kezelik, ám ezek könnyen fokozhatják a bőr érzékenyégét a napsugarakkal szemben.

A zsíros és aknéra hajlamos bőr számára ajánlott fényvédő termékek ideális esetben könnyű állagúak és mattító hatással kell, hogy rendelkezzenek. Ezáltal nem zárják el a pórusokat, így használhatók pattanásos bőrre is.

Az Eucerin® Sun Oil Control napozó krém-gél arcra FF50+ termék segít megvédeni a bőrt az UVA- és UVB-sugarak ellen. Az UV-védelem mellett a termék egy rendkívül hatékony, természetes antioxidáns, a licochalcone A jóvoltából sejtvédelmet is nyújt a bőr számára, a glicirretinsav hatóanyag pedig megvédi a bőrsejtek DNS-ét a sejtkárosodások ellen. Az egyedülálló Oil Control technológia a faggyútermelést szabályozó L-karnitin hatóanyag és három lipid elnyelő pigment kombinációjá, ezáltal az arcbőr száraz tapintású lesz. Használja a terméket mindennap a szokásos bőrápolási rutin részeként, akár naponta többször is.

Atópiás dermatitisz

Általában az atópiás dermatitisszel rendelkezők számára a mérsékelt napsugárzás jótékony hatással lehet a bőrre, azonban a napfény, a szél és a homok együttesen dehidratálóan hatnak még a normál bőrre is; száraz bőr esetén pedig még szárazabbá tehetik azt, így tovább súlyosbítva az atópiás dermatitisz tüneteit.

Ajánlott, hogy a száraz, érzékeny és atópiás bőr igényeinek megfelelő naptejet válasszuk.
Ez a fényvédelem mellett ápolja is a száraz bőrt. Az Eucerin® Sun Napozó krém arcra és a Sun Naptej száraz bőrre termékek, amelyeket kifejezetten az atópiás bőrrel rendelkezők számára fejlesztettek ki, megóvja az arcot és a testet az UVA/UVB-sugárzástól, miközben a licochalcone A hatóanyag a mélyebb bőrrétegben található bőrsejteket védi. A glicirretinsav támogatja a bőr saját DNS védelmét és megújulását.

Női profil
Az atópiás bőrrel rendelkezőknek feltétlenül bőrproblémájuknak megfelelő naptejjel kell óvniuk magukat.

Bőrgyógyászati kezelések után

A lézerterápia és a kémiai hámlasztás érzékennyé és irritálttá teheti a bőrt, ami így még sérülékenyebbé válik a napkárosodással szemben.
Erősen javasolt a közvetlen napfény kerülése a kezelést követően, és - még az árnyékban is - a lehető legmagasabb UV és FF használata.
Az Eucerin® Sun Mattító napozó fluid FF50+ és az Eucerin® Sun Napozó krém arcra FF50+ egyaránt alkalmasak, hogy kémiai hámlasztás vagy lézerterápia után használják. Nagyon magas UVA/UVB-védelmet, valamint biológiai sejt- és DNS védelmet is nyújtanak. A gyorsan beszívódó krém normál, száraz bőrre ajánlott termék. Ellenben az Eucerin® Sun Mattító napozó fluid FF50+ normál és vegyes bőrre lett kifejlesztve és egy matt, nem fénylő bőrfelszínt biztosít.

Lézerkezelés női arcon.
A lézerkezelés szintén fokozhatja a bőr UV-sugarakkal szembeni érzékenységét.
Nő termékmintát ken az orrára.
Az Eucerin® különböző termékeket fejlesztett ki annak érdekében, hogy a hámlasztás utáni érzékeny bőrt megóvja a nap sugaraitól.

Napérzékeny bőr

A napérzékeny vagy hiperérzékeny bőr számos esetben előfordulhat: a még nem teljesen kifejlett bőr esetében (gyermekek), gyulladásos bőrproblémák esetén (például atópiás dermatitis az arcon vagy a testen, vagy olyan bőrbetegségek esetében, mint a roseacea vagy az akne), sérült bőr esetében (gyógyszeres vagy bőrgyógyászati kezelés miatt), vagy lehet csak a világos bőr természetes reakciója. Az UV károsodás és a gyermek- vagy serdülőkorban elszenvedett többszöri napégés növeli a felhámban a bőrrák és rosszindulatú melanoma kialakulásának a kockázatát az élet későbbi szakaszában, ezért létfontosságú a fényvédelem már korai életkortól kezdve. A legtöbb Eucerin® fényvédő termék használható érzékeny bőrre, és minden napozó termék megfelel az EU és a Cosmetics Europe – The Personal Care Association (korábbi nevén Colipa) előírásainak.

Anya fiának mellkasát keni be napvédő krémmel.
A gyermekek bőre különleges védelmet igényel a későbbi bőrrák kockázatának elkerülése érdekében.