A napsugárzás hatásai – Az érzékeny és problémás bőrre

4 perc olvasási idő
Tovább

A napallergiától szenvedő, világos bőrű emberek vagy azok, akik már átestek valamilyen bőrgyógyászati kezelésen, hajlamosabbak a nap okozta károsodásokra, mint az egészséges bőrűek. Ezért elengedhetetlen, hogy megértsük az UVA- és UVB-sugarak következményeit, hogy megelőzhessük a napfény káros hatásait.

Az UV-sugarak pozitív és negatív hatásai

A napfény növeli a boldogságérzetért felelős endorfinok termelődését.
Azonban az UV-sugárzásnak lehetnek káros hatásai, ezért ajánlott a nap elleni védekezés.

A legtöbb ember nagyon várja a nyarat és a lehetőséget, hogy egy kis időt a napon töltsön.

Mindenki számára ismertek a nap pozitív hatásai: a napfény segíti a testünket, hogy D-vitamint termeljen, amely jó a csontoknak, az izmoknak és az immunrendszernek is.

A látható fénysugarak serkentik az endorfin termelődést, amely jótékonyan hat a depressziótól szenvedőkre. Emellett az infravörös fénysugarak javítják a keringést, növelik az anyagcserét és a produktivitást is.

A napfény azonban ártalmas is lehet, sőt a túlzásba vitt napozás komoly bőrkárosodáshoz vezethet, például a korai bőröregedéshez, napallergiához vagy akár bőrrákhoz. Ezért nélkülözhetetlen, hogy arcunkat és testünket egyaránt védjük az UVA- és UVB-sugarak negatív hatásaitól. Ez különösen fontos a gyermekek esetében, hiszen az ő bőrük sokkal vékonyabb és érzékenyebb, így hajlamosabb a napkárosodásra, mint a felnőttek bőre.

Tudjon meg többet a gyermekek napsugárzás elleni védelméről.

Az érzékeny bőr védelme a nap okozta bőrkárosodástól

Az UV-sugarak mélyen a bőr alsóbb rétegeibe hatolnak be és tartós károsodást okoznak.

Az UVA-sugárzás egész nap jelen van. Az UVA-sugarak ténylegesen minden rétegen keresztül akadálymentesen áthatolhatnak, a felhőkön, de még az üvegen keresztül is. Az alsóbb bőrrétegekbe (dermis) is behatolnak és jelentős szerepet játszanak a tartós nap okozta károsodásnál, például a korai bőröregedés, a napallergia (PLE), más fotodermatózisok, immunzavarok, sőt közvetetten a DNS-, valamint szem- és retina károsodások esetében is.

Az UVB-sugárzás tehető felelőssé az akut napkárosodásért, amilyen a napégés, a közvetlen DNS-károsodás és a bőrrák is, valamint a szem- és retina sérülésekért. Az UVB-sugarak ingadoznak a nap folyamán, ám délben a legerősebbek. Az UVA-sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, az UVB-sugarak pedig az epidermisben, a bőr felső rétegében okoznak károsodást és napégetést, különösen nyaranta.

Tudjon meg többet a nap bőrre gyakorolt hatásairól!

Akné

Az aknét gyakran gyógyszerrel kezelik, ám ezek könnyen fokozhatják a bőr érzékenyégét a napsugarakkal szemben.

A hétköznapi akné gyógyszerek növelhetik a napfényre való érzékenységet. Ezen felül, a napsugárzás másik jelentős kockázata az aknés bőr számára a gyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásának veszélye. Ilyenkor az arcon például a kiütéseket vagy sebeket követően kicsi, elszíneződött foltok megjelenése váltja fel. Mindezek ellenére, néhány aknéval kezelt betegnek jót tesz a fényterápia (gyakran a kék vagy kék és piros fényű kezelések). Kérjük további információért forduljon orvosához.

A napsütést ezért mértékkel és védelemmel élvezzük.

A zsíros és aknéra hajlamos bőr számára ajánlott fényvédő termékek ideális esetben könnyű állagúak és mattító hatással kell, hogy rendelkezzenek. Ezáltal nem zárják el a pórusokat, így használhatók pattanásos bőrre is.

Az Eucerin® Sun Oil Control napozó krém-gél arcra FF50+ termék segít megvédeni a bőrt az UVA- és UVB-sugarak ellen. Az UV-védelem mellett a termék egy rendkívül hatékony, természetes antioxidáns, a licochalcone A jóvoltából sejtvédelmet is nyújt a bőr számára, a glicirretinsav hatóanyag pedig megvédi a bőrsejtek DNS-ét a sejtkárosodások ellen. Az egyedülálló Oil Control technológia a faggyútermelést szabályozó L-karnitin hatóanyag és három lipid elnyelő pigment kombinációjá, ezáltal az arcbőr száraz tapintású lesz. Használja a terméket mindennap a szokásos bőrápolási rutin részeként, akár naponta többször is.

Atópiás dermatitisz

Általában az atópiás dermatitisszel rendelkezők számára a mérsékelt napsugárzás jótékony hatással lehet a bőrre, azonban a napfény, a szél és a homok együttesen dehidratálóan hatnak még a normál bőrre is; száraz bőr esetén pedig még szárazabbá tehetik azt, így tovább súlyosbítva az atópiás dermatitisz tüneteit.

Az atópiás bőrrel rendelkezőknek feltétlenül bőrproblémájuknak megfelelő naptejjel kell óvniuk magukat.

Ajánlott, hogy a száraz, érzékeny és atópiás bőr igényeinek megfelelő naptejet válasszuk.
Ez a fényvédelem mellett ápolja is a száraz bőrt. Az Eucerin® Sun Napozó krém arcra és a Sun Naptej száraz bőrre termékek, amelyeket kifejezetten az atópiás bőrrel rendelkezők számára fejlesztettek ki, megóvja az arcot és a testet az UVA/UVB-sugárzástól, miközben a licochalcone A hatóanyag a mélyebb bőrrétegben található bőrsejteket védi. A glicirretinsav támogatja a bőr saját DNS védelmét és megújulását.

Bőrgyógyászati kezelések után

A lézerkezelés szintén fokozhatja a bőr UV-sugarakkal szembeni érzékenységét.
Az Eucerin® különböző termékeket fejlesztett ki annak érdekében, hogy a hámlasztás utáni érzékeny bőrt megóvja a nap sugaraitól.

A lézerterápia és a kémiai hámlasztás érzékennyé és irritálttá teheti a bőrt, ami így még sérülékenyebbé válik a napkárosodással szemben.
Erősen javasolt a közvetlen napfény kerülése a kezelést követően, és - még az árnyékban is - a lehető legmagasabb UV és FF használata.
Az Eucerin® Sun Mattító napozó fluid FF50+ és az Eucerin® Sun Napozó krém arcra FF50+ egyaránt alkalmasak, hogy kémiai hámlasztás vagy lézerterápia után használják. Nagyon magas UVA/UVB-védelmet, valamint biológiai sejt- és DNS védelmet is nyújtanak. A gyorsan beszívódó krém normál, száraz bőrre ajánlott termék. Ellenben az Eucerin® Sun Mattító napozó fluid FF50+ normál és vegyes bőrre lett kifejlesztve és egy matt, nem fénylő bőrfelszínt biztosít.

Napérzékeny bőr

A gyermekek bőre különleges védelmet igényel a későbbi bőrrák kockázatának elkerülése érdekében.

A napérzékeny vagy hiperérzékeny bőr számos esetben előfordulhat: a még nem teljesen kifejlett bőr esetében (gyermekek), gyulladásos bőrproblémák esetén (például atópiás dermatitis az arcon vagy a testen, vagy olyan bőrbetegségek esetében, mint a roseacea vagy az akne), sérült bőr esetében (gyógyszeres vagy bőrgyógyászati kezelés miatt), vagy lehet csak a világos bőr természetes reakciója. Az UV károsodás és a gyermek- vagy serdülőkorban elszenvedett többszöri napégés növeli a felhámban a bőrrák és rosszindulatú melanoma kialakulásának a kockázatát az élet későbbi szakaszában, ezért létfontosságú a fényvédelem már korai életkortól kezdve. A legtöbb Eucerin® fényvédő termék használható érzékeny bőrre, és minden napozó termék megfelel az EU és a Cosmetics Europe – The Personal Care Association (korábbi nevén Colipa) előírásainak.

Márkaértékeink

A bőrápolás úttörői

Holisztikus dermokozmetikai megközelítéssel védjük bőrét, hogy megőrizzük annak egészségét és ragyogását.

Bőrgyógyászok ajánlásával

Világszerte vezető bőrgyógyászokkal és gyógyszerész partnerekkel dolgozunk együtt innovatív és hatékony bőrápolási termékek kifejlesztésén, amelyek megbízhatóak és bátran ajánlhatják bárkinek.

Elkötelezve az innováció mellett

Több mint 100 éve már, hogy elköteleztük magunkat a kutatás és innováció mellett. Hiszünk abban, hogy olyan hatóanyagokat és nyugtató formulákat hozunk létre, amelyek nagy toleranciával rendelkeznek, és segítenek abban, hogy minden nap jobban élhesse életét.

Építsd fel a bőrápolási rutint